Ezért életveszélyes lejárt szavatosságú ételeket enni!

Ezért életveszélyes lejárt szavatosságú ételeket enni!

Címlap / Életmód / Ezért életveszélyes lejárt szavatosságú ételeket enni!

Mindenkinek előfordult már, hogy talált a kamrában vagy a hűtő mélyén egy régóta ott felejtett konzervet, vagy tejterméket, aminek a lejárata messze a múltba veszett. Felmerül ilyenkor a kérdés: valóban baj lehet, ha valami lejárt szavatosságú? Vagy túlzóak a félelmek? Nézzük meg alaposabban, miért érdemes jobban odafigyelni erre a látszólag ártalmatlan dátumra.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Élelmiszerbiztonsági kockázatok

A lejárt szavatosságú ételek fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, mivel a termékekben elszaporodhatnak olyan káros mikroorganizmusok, mint a baktériumok, penészgombák és egyéb kórokozók. Ezek az egészségre ártalmas organizmusok ételmérgezéseket okozhatnak, amelyek tüneteikben széles spektrumon mozoghatnak – a gyomorrontástól a komolyabb fertőzésekig.

Egyes kórokozók, mint például a Salmonella vagy az E. coli, súlyos bélrendszeri problémákat okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, idősek és azok, akiknek az immunrendszere gyengébb. Számukra a fertőzés akár életveszélyessé is válhat.

Oldalak: 1 2 3 4 5

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/5
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!