Mindenkinek előfordult már, hogy talált a kamrában vagy a hűtő mélyén egy régóta ott felejtett konzervet, vagy tejterméket, aminek a lejárata messze a múltba veszett. Felmerül ilyenkor a kérdés: valóban baj lehet, ha valami lejárt szavatosságú? Vagy túlzóak a félelmek? Nézzük meg alaposabban, miért érdemes jobban odafigyelni erre a látszólag ártalmatlan dátumra.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Élelmiszerbiztonsági kockázatok
A lejárt szavatosságú ételek fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, mivel a termékekben elszaporodhatnak olyan káros mikroorganizmusok, mint a baktériumok, penészgombák és egyéb kórokozók. Ezek az egészségre ártalmas organizmusok ételmérgezéseket okozhatnak, amelyek tüneteikben széles spektrumon mozoghatnak – a gyomorrontástól a komolyabb fertőzésekig.
Egyes kórokozók, mint például a Salmonella vagy az E. coli, súlyos bélrendszeri problémákat okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, idősek és azok, akiknek az immunrendszere gyengébb. Számukra a fertőzés akár életveszélyessé is válhat.