A legtöbb férfi tényleg bárkivel lefeküdne? 

A legtöbb férfi tényleg bárkivel lefeküdne? 

Címlap / Szerelem / Szex / A legtöbb férfi tényleg bárkivel lefeküdne? 

Vajon mennyi igazság van ebben az általánosításban? Vizsgáljuk meg közelebbről a témát, és nézzük meg, mit mondanak a kutatások a férfiak párkapcsolati normáiról!

Andrew G. Thomas fő kutatási területei közé tartoznak a párpreferenciák és a párkapcsolati jólét kérdései, amelyeket elsősorban az evolúciós pszichológia szemüvegén keresztül vizsgál. 

Úgy gondolja, először is fontos tisztázni, hogy nem, nem minden férfi csábítható el, és nem minden férfi feküdne le bárkivel, akivel alkalma nyílik rá. Akárcsak a nők, úgy a férfiak esetében is széles skálán mozog a válogatósság. Vannak, akik rendkívüli módon szelektálnak partnereik között és sokkal inkább monogám beállítottságúak, míg mások inkább a mennyiségre utaznak és egyáltalán nem jellemző rájuk a hosszú távú elköteleződés.

Azonban Andrew úgy véli, hogy ez a variabilitás a nőknél is jelen van, szóval nem helyes, ha csak a férfiakat okoljuk a félrelépésekért, ez ugyanis olyan terület, amiben nagyon nehéz általánosítani – és talán nem is kell.

Mit mondanak a tanulmányok?

A pszichológiai kutatások gyakran adott séma mentén zajlanak és nehéz velük kapcsolatosan konkrét eredményeket mutatni, de azért léteznek bizonyos minták, amelyek alapján következtethetünk a nemek párkapcsolati viselkedésére. Azonban még a legpontosabb minták sem elég megbízhatóak ahhoz, hogy bármelyik ember viselkedését megjósolják.

Szóval, lehet, hogy valaki a legtökéletesebb jelölt a hűségre a statisztikák és az eddigi eredmények alapján, de aztán olyan élethelyzetbe csöppen, ami után az elsők között lesz, aki félrelép – és fordítva. 

Amit a tanulmányokból biztosan tudunk, hogy a férfiak hajlamosabbak lejjebb engedni normáikból, elvárásaikból, főleg akkor, ha rövid távú kapcsolatok vannak kilátásban. Nemtől függetlenül alapvetően két párkapcsolati stratégiát követünk: 

  • az egyik a rövid távú viszonyok kiépítése, ami gyakran szex és semmi más, 
  • a másik pedig a hosszú távú kapcsolatok felépítése, amiben már ott vannak a mélyebb érzelmek és az elkötelezettség. 

Utóbbiban úgy fest, jóval „válogatósabbak” a férfiak, mint előbbiben, de ez teljesen logikus. Nem mindegy ugyanis, hogy valakivel néhány órára vagy évekre tervezünk.

South_agency/istockphoto.com

Mire vágyunk igazán?

A statisztikákból úgy tűnik, hogy bár időnként ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, az emberek (férfiak és nők egyaránt) általában párkapcsolat-orientáltak. Inkább hosszú távú partnert keresnek, akibe beleszerethetnek, és akivel megoszthatják az életüket.

Ez a megállapítás mindkét nemre jellemző és evolúciós okokkal magyarázható: azok az őseink, akik gondosan választották meg partnereiket, nagyobb eséllyel boldogultak és adták tovább génjeiket, nevelték fel sikeresen utódaikat.

Ugyanakkor tény, hogy időnként a hosszú távú párkapcsolatok mellett az emberek rövid távú, alkalmi párkapcsolatokra is vágynak. Az evolúciós pszichológia szerint a rövid távú kapcsolatoknak is megvolt az előnyük már őseink számára is.

A nők esetében ez a stratégia lehetőséget adott egy különösen kívánatos, előnyökkel járó férfi figyelmének megragadására, míg a férfiak számára mód nyílt arra, hogy elkötelezettség nélkül adják tovább génjeiket.

A férfiak kevesebbet kockáztatnak

Ahogy régen, úgy manapság is kockázatokkal járnak a rövid távú kapcsolatok. Ilyen lehet a szexuális egészség vagy éppen a jó hírnév: ezek a következmények manapság is eltérő módon érintik a férfiakat és a nőket. Az eredmény összesítve az, hogy a férfiak számára a kalandok még mindig kevesebb kockázattal járnak.

Ez pedig oda vezet, hogy a férfiak könnyebben engednek a csábításnak ezen a területen, mint a nők, hiszen nem kell olyan sok mindent mérlegre tenniük.

A következtetés tehát az, hogy ugyan vannak minták, amelyek szerint a férfiak hajlamosabbak lehetnek rövid távú kapcsolatokra, ez még nem jelenti azt, hogy bármikor bárkivel lefeküdnének. A párkapcsolati stratégiák bonyolultak, állandó változásban vannak. Nem csak a nemünk, hanem a neveltetésünk, a traumáink és persze az aktuális élethelyzetünk is nagyban árnyalja a képet. 

Nyitókép: Studio4/istockphoto.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!