A 10 legegyszerűbben termeszthető zöldség a kertben

A 10 legegyszerűbben termeszthető zöldség a kertben

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A 10 legegyszerűbben termeszthető zöldség a kertben

A hagyma

Nincs is jobb, mint a tavaszi zsenge zöldhagymát csak kihúzni a földből, lemosni és megenni! Régészek szerint, az első ma is ismert hagyma a bronzkor elején teremhetett valamely palesztin településen.

Rostban gazdag, magas C-vitamin tartalma van és nagyszerű ízt kölcsönöz a főtt és sült ételeknek. Szántsd fel a földet 30 cm mélyen, szedd ki a köveket. Ültesd pár centi mélyre a magokat, több centire egymástól. Gyomtalanítsd a hagyma körül gyakran, öntözd 2-3 naponta.

Zöldhagyma kertben
istockphoto

A paradicsom

Dél-Amerikából származó piros évelő, lágyszárú gyümölcs. Gazdag káliumban, foszforban, antioxidánsban mint a likopin, antocián és karotin, tartalmaz C és E-vitamint. Kiváló nyersen, vagy szaftja miatt használják különböző ételekbe, salátákba, szendvicsekbe, tésztafélékbe. A fagy végével és a tavasz beköszöntével válassz ki az udvaron egy napsütötte helyet.

Vizsgáld meg a talaj pH szintjét, a 6-7-es a tökéletes (a talaj pH szintjének növeléséhez adj a földhöz meszet, csökkentéséhez pedig ként). Oszlass el komposztot a földön és keverd el a talajjal. Áss 3 cm-es gödröcskéket a vetőmagnak, szórd rá a földet, majd taposd le egy határozott mozdulattal a földet. Heti 1-2 alkalommal locsold.

Paradicsom termesztése
istockphoto

Retek

Ismerünk piros, lila, fehér színű retket. Ezeket a zöldségeket 1000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni Európában. A retek is kiváló káliumforrás, tartalmaz folsavat, magnéziumot és kalciumot is. Gyakran használják salátákhoz, köretekhez. A paradicsomhoz hasonlóan a talaj ideális pH szintje 6-7. Napos helyre van szüksége. 

Ültesd kb. 1,5 cm mélyre a magokat, 3 cm távolságra egymástól. Minden második nap öntözd kevés vízzel. A retek a gyorsan termők csoportjába tartozik és több hétig eláll. Ne hagyd túlérni őket, mert el kezdenek fásodni.

Retek csokor

Cukkini

Az 1800-as években a nyári tökfélék spontán kereszteződéséből jött létre Olaszországban. Jellegzetes alakú, hasonló egy uborkához, sárga vagy zöld színű. Alacsony kalória tartalma van, káliumban, folsavban és mangánban gazdag. A cukkinit lehet főzni, sütni, párolni, tölteni. Komposztált talajban 3 cm mélyre szórjunk pár cukkini magot.

Szórjuk kb. 1 méter távolságra a magokat. Öntözzük bőven minden második nap. Pár héten belül kihajt. Egy hónappal később már eljön a betakarítás ideje.

Cukkini termesztése
istockphoto

Cékla

A Földközi-tenger vidékéről származó vadon élő növény volt. Húsos gyökerét fogyasztják főzve, savanyúságnak, salátának. Az elsődleges tápanyag benne a betain, javítja a szív- és érrendszeri betegségeket. Tisztítsd meg a magokat, amit egy napig tartó szobahőmérsékletű vízben való áztatással érsz el. Szántsd fel a talajt, távolítsd el a köveket. Ültesd a magokat 2 cm távolságra egymástól, öntözd naponta legalább egyszer.

Retek ültetése
istockphoto

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást