Az 5 legkellemetlenebb uszodában szerezhető betegség ellenszere

Az 5 legkellemetlenebb uszodában szerezhető betegség ellenszere

Címlap / Életmód / Egészség / Az 5 legkellemetlenebb uszodában szerezhető betegség ellenszere

Uszodába azért járunk, hogy erősek és egészségesek legyünk. Mégis van olyan, aki a vízben szerez betegségeket. Az is felvetődik olykor, hogy náthásan nem kellene-e inkább otthon pihenni. Általában aki a mindennapokban nem csinál problémát a gondjaiból, és nem foglalkozik azzal, hogy az uszodában meg is betegedhet, az egészségesen megy onnan is haza. A lelki harmónia kibillenése növeli a testi bajok iránti fogékonyságot, és ez alól az uszodalátogatás sem jelent kivételt. 

Megfázás

Amíg úgy érzed, hogy elég jó formában vagy – nincs lázad, nincs eldogulva az orrod, nincsenek megdagadva a nyirokcsomóid, nem köhögsz túlságosan –, akkor náthásan is elmehetsz az uszodába.

Mérsékelt, kitartó mozgás esetén egy ilyen enyhe betegség nem lesz súlyosabb, sőt, egy ilyen helyzetben felgyorsul a szervezet öngyógyító működése.

Ügyelj arra, hogy úszás közben ne hűljön le túlságosan a tested: inkább menj haza, ha fázol.

A füledet füldugóval védd, így elkerülheted a gyulladást. Az öltözőben alaposan szárítsd meg a hajadat, és öltözz fel meleg ruhába. Sapkát is vegyél fel. Vigyél magaddal termoszban meleg teát, és fogyaszd el.

Ha komolyabb a baj, inkább maradj otthon pihenni. Az uszodai edzés ilyenkor ártalmas lehet – felerősödhetnek a tünetek, és szövődmények alakulhatnak ki. 

Szemgyulladás

Az uszodai vízben lévő klór és egyéb fertőtlenítőszerek, a piszok és a vizelet komoly kihívást jelentenek a szem számára.

Vörösödést, viszketést, könnyezést okozhatnak, amelyek a gyulladás tünetei.

A klórvegyületek nem mindig képesek minden kórokozót elpusztítani. A vörösség és az égő érzés a legtöbb esetben magától elmúlik.

Megelőzés céljából vegyél fel úszószemüveget, úszás után pedig az öltözőben használj szemcseppet, hogy a szem felületéről a káros anyagok leoldódjanak.

A kialakult tüneteket is enyhíti a szemcsepp. Ha az állapot rosszabbodik, orvoshoz kell menni. 

Füldugulás

Úszáskor víz megy a fülbe, ami dugulást okozhat, a benne lévő anyagoktól pedig a fül uganúgy begyulladhat, mint a szem.

Érdemes úszás után egy kicsit oldalra hajlítani a fejet, hogy a víz kicsorogjon a fülből. A fülzsír is problémát okozhat, mert úszás közben megszívhatja magát vízzel és megdagadhat, eltömítve a hallójáratot. 

Fültisztító pálcikával és egyéb házi módszerrel ilyenkor nem szabad kísérletezni, mert a fülzsírt beljebb nyomhatod, sőt, akár a dobhártya is kilyukadhat! Amennyiben viszketés és fájdalom jelentkezik, orvoshoz kell menni.

A dugulás megszüntethető vagy megelőzhető, ha úszás után a fülkagylódat törülközővel finoman kitörlöd, majd a hajszárítót a füled felé irányítod.

Gomba és szemölcs

A kórokozók előszeretettel telepednek meg olyan helyeken, ahol nedvesség van: a medence szélén, a zuhanyzóban, az öltözőben. Könnyen átterjednek a bőrre, és elszaporodhatnak.

Tipikus uszodai fertőzés a lábgomba, amely a lábujjak közé fészkeli be magát, és vörösödést, viszketést, pikkelyesedést okoz.

A talpon szemölcs alakulhat ki. Strandpapucs viselésével mindez megakadályozható.

Az is segít, ha a zuhanyzóban alaposan megtisztogatod szappannal a lábadat és az intim zónádat, hazafelé pedig, hacsak nincs túl meleg, zoknit és zárt cipőt viselsz.

Probléma esetén bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Felfázás

A nedves fürdőruha és fürdőnadrág a nyári melegben hamar megszárad.

Azonban ha kint hideg van, akkor odabent is alacsonyabb a hőmérséklet. Felfázás, hólyaggyulladás jelentkezhet, mert a nedves hideg vonzza a baktériumokat.

Ezek tünetei a gyakori vizeletürítés, a csípős, égő érzés és a fájdalom. Cukorbetegség és terhesség esetén már az első apró jeleknél orvoshoz kell menni.

Kisebb az esély a betegség kialakulására, ha úszás után száraz törülközőre ülsz, vagy a nedves fürdőruhádat időben meleg öltözékre cseréled. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!