Reggel vagy este jobb zuhanyozni? Ez a szakértők véleménye

Reggel vagy este jobb zuhanyozni? Ez a szakértők véleménye

Címlap / Stílus / Test / Reggel vagy este jobb zuhanyozni? Ez a szakértők véleménye

Országonként, sőt, térségenként is változik, hogy ki mikor szeret zuhanyozni – sok mindentől függ a szokás, részben a szülőktől tanult normáktól, részben pedig attól, hogy kinek mi illik a legjobban a napirendjéhez.

Érdemes viszont zuhanyzásnál figyelembe venni azt, hogy a bőrnek mi a legjobb – szakértők szerint egyértelmű, hogy milyen stratégiát kell követni, ha a bőrünkre is szeretnénk gondolni.

Először is érdemes tisztázni, hogy a fürdés vagy a zuhanyzás szerencsésebb választás-e, ha a bőrünk egészségére gondolunk. Mind a két tisztálkodási módszerhez van egy rakás pro és kontra érv: a fürdés például nagyon jó stresszmentesítő lehet, ráadásul belerakhatsz különböző ápoló olajokat és sókat, hogy az izmaidat és a bőrödet ápolják.

A zuhanyzás ugyanakkor lényegesen kevesebb vizet fogyaszt, mintha jól teleengednéd a kádat, és hosszú távon a bőrödnek is jobbat tesz, hiszen nem áztatod a forró vízben sokáig.

Ráadásul a zuhanyzás sokkal higiénikusabb, főleg akkor, ha gyakran edzel például, mert ilyenkor nem áztatod magad a saját bőrödről lekopó szennyeződésben. A legcélszerűbb egyébként váltogatni a kettőt, és néha tápláló, ápoló fürdőt is venni a hagyományos zuhanyzás mellé.

Na de az sem mindegy, hogy az ember mikor zuhanyzik, legalább is ezt mondják a Women’s Health Magnak nyilatkozó szakértők.

A FOREO felmérése szerint a britek 61 százaléka reggel, munka vagy suli előtt zuhanyozik, és ez az igaz az amerikai lakosság jó részére is. Ilyenkor ők viszonylag koszosan, a napi szennyeződést az ágyba hordva fekszenek le aludni, és reggel indulnak neki frissen a napnak.

Szakemberek szerint azonban ez a legrosszabb, amit tehetnek a bőrükkel: hiába zuhanyoznak ők is napi egyszer, mint azok, akik este mossák le magukat, óriási különbség van a higiéniai állapotuk között. Az éjszaka folyamán ugyanis a nappal összegyűjtött szennyeződések megmaradnak, belemehetnek a pórusokba, és egyébként is, egyszerűen irritálhatják a bőrt. A 8 óra pihenés közben sokkal több idejük van kárt tenni, mint napközben, amikor az ember jön-megy, és nem nagyjából egy helyben fekszik órákon keresztül.

Persze a reggeli zuhanyzás mellett is bőven sokan foglalnak állást, a bőrápolás szempontjából azonban egyértelműen az esti tisztálkodás a legjobb megoldás.

Ha onnan nézzük, hogy miért is akarna bárki koszosan befeküdni az ágyába, és órákon keresztül abban a koszban feküdni, már mindjárt egyértelműbb a helyzet, de általában nem erről az oldaláról szoktuk megfogni a dolgot. Arról nem is beszélve, hogy a reggeli zuhanyzás mellett kampányolók szerint ez a rituálé segít elindítani a napjukat, felfrissíti őket, és időt ad arra, hogy átgondolják, mit fognak aznap csinálni.

Ha már mindenképpen reggeli zuhanyzás-párti vagy, a szakértők szerint az a legjobb megoldás, ha este egy nagyon gyors zuhannyal zárod a napot, és másnap is egy kicsit rövidebbre veszed a rituálét, így nem is fogsz annyi vizet pazarolni, mégis tisztán fekszel be az ágyadba aludni. Ha van partnered, őt is erre próbáld rávenni, hiszen az sem túl higiénikus, ha te tisztán fekszel le, ő viszont összekoszolja az ágyat melletted.

Kép forrása: Anna_Om/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást