A legjobb 100 éves pesti cukrászdák

A legjobb 100 éves pesti cukrászdák

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A legjobb 100 éves pesti cukrászdák

Ha szeretjük az édességet, a sütemény illatot és a hangulatos helyeket, akkor remek program lesz meglátogatni Budapest leghíresebb cukrászdáit. Hogy még jobban átérezhessük a hely hangulatát, íme egy kis ízelítő mindegyik cukrászda történetéből.

Daubner

Budapest egyik legnépszerűbb cukrászdája eredetileg nem is budapesti, mivel a tulajdonos, Daubner Béla 1901-ben nyitotta meg első boltját Orosházán. A cukrászdát a világháborút követő években államosították, majd a 3. cukrászgeneráció nyitotta meg újra a családi vállalkozást, ezúttal már Budapest, a Szépvölgyi úton.
Igaz, hogy nincsenek asztalok, és a cukrászda nincs berendezkedve arra, hogy órákig ücsörögjenek ott a vendégek, de a sütemények hatalmas kínálata és a minőség bőven kárpótol bennünket mindezért.

Kép forrása: budapestterminal.hu

Gerbeaud

Ha igazán elegáns cukrászdát szeretnénk megnézni, akkor keressük fel a Váci utca végén, a Vörösmarty téren álló Gerbeaud cukrászdát. Az impozáns épület gyönyörű, korhű berendezést rejt, a kínálat pedig fantasztikus. A cukrászdát 1858-ban alapította a világjárt és tapasztalt cukrász, Kugler Henrik.
A hely azonnal óriási népszerűségre tett szert, az egész város előkelőségei innen rendeltek. Kugler honosította meg a papírtálcás csomagolási módot, és a mai értelembe vett, utcai fagylaltárusítás is a nevéhez fűződik. Örökös híján az üzletet társára, Gerbeaud Emilre hagyta, aki olyan édességek meghonosításáról híres, mint a macskanyelv és a konyakosmeggy. 
www.gerbeaud.hu

Gundel

Az Állatkert bejárata mellett, a Városligetnél található a Gundel cukrászda, sokunk nagy kedvence. Alapító, Johann Adam Michael Gundel, egy bajor pékmester fia volt, és a legendák szerint 13 éves korában, 30 márkával a zsebében elindult Pestre szerencsét próbálni. Először pincérként dolgozott, majd egyre feljebb jutott a ranglétrán, és jó néhány év elteltével már rangos éttermet vezetett a belvárosban.
Ő alkotta meg a palóc levest Mikszáth Kálmán születésnapi ajándékának, és számtalan más újítás is fűződött a nevéhez. Fia, Gundel Károly 1910-.ben átvette a Wampetich vendéglőt és elnevezte Gundelnek. Itt született meg a Gundel palacsinta, és a főpincér itt vitte ki az asztalhoz az első somlóit.
www.gundel.hu

Ruszwurm

A Budai Vár egyik korabeli épületében található a Ruszwurm, a város egyik legrégebbi cukrászdája, melyet Schwabl Ferenc cukrász alapított 1827-ben. Igaz patinás, érdekes, megkapó hangulatú hely, amely máig az eredeti berendezéssel van díszítve. A bútorok védettnek számítanak, mivel az országban egyedüliként ezek maradtak meg teljes berendezésként.
Itt született meg az első linzer sütemény, a tulajdonosnak egy Linzer nevű főhadnagy iránti tisztelete jeléül. Az étterem mindig női ágon öröklődött, így került az üzletbe Ruszwurm Vilmos is, aki 1184-1922 között vezette azt. Erzsébet királynénak is rendszeresen innen vittek reggelit, amikor Budán tartózkodott.
www.ruszwurm.hu

Auguszt

Az Auguszt családról elnevezett cukrászda egyike Budapest legrégebbi és legpatinásabb cukrászdáinak. Az Alapító Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg első cukrászdáját, mely minőségéről és különlegességéről volt híres az egész városban. A XX. század elején Auguszt E. József vette át az üzemeltetést, az ő nevéhez fűződik a cukrászda virágkora, melyet „budai Gerbeaud”-ként emlegettek a fővárosban.
Az államosítás és a szocializmus évtizedei után, 1988-ban kapta vissza a céget az ’50-es évek elején vidékre telepített család, majd minden erejükkel azon voltak, hogy a cukrászda újra a régi fényében tündököljön. További cukrászdákat nyitottak szerte a városban, melyek mindegyike kiváló minőséget képvisel. 2011-ben az Auguszt család munkája elismeréseképpen elnyerte a Magyar Örökség díjat.
www.augusztcukraszda.hu

Szamos

A szerb származású, Szlavits Mladen nevű szentendrei fiút szülei ortodox papnak szánták, ám élete egészen máshogy alakult. Kitartóan járt a kor egyik leghíresebb cukrászdájába felvételre, az Augusztba, ahol végül felvették, és ahol először láthatott egy külföldi cukrász által marcipánból készített rózsát, amely később egész pályafását meghatározta. Nevét addigra már magyarosítva használta, így mára már mindenki Szamos Mátyás néven ismeri.
A világháború alatt egy budafoki cukrászüzemben dolgozott, ahol folyamatos harcban állt a tulajdonossal, mivel Szamos nem volt hajlandó kevesebb alapanyagot tenni az édességekbe. Ugyanez a mentalitás máig megmaradt az üzemben: a Szamos Marcipán úgy reagált a világgazdasági válságra, hogy több édességek csokoládétartalmát 60-ról 70%-ra emelte.

Cukrászdák és a történelem

A cukrászdák gyakran több mint 100 éves története igazán tanulságos és érdekes adalékokat tartalmaz. A századelő hangulatán, berendezési divatján kívül a cukrászcsaládok történetén keresztül igazán szorgalmas, elhivatott és egyben nagyon kreatív embereket ismerhetünk meg, akiknek az életét többször is keresztbe húzta a történelem.
Nem véletlen, hogy máig a budapesti élet ékszerdobozainak számítanak, ahol a családi tradíciókon kívül nem utolsó sorban még finomabbnál finomabb süteményeket is élvezhetünk. Ha igazán hangulatos körútra vágyunk és sok finomságra, hát látogassuk végig mindegyiket!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást