A legistenibb sós pite, amit valaha kóstoltál

A legistenibb sós pite, amit valaha kóstoltál

Címlap / Életmód / Receptek / A legistenibb sós pite, amit valaha kóstoltál

Fantasztikus spenótos pitét sütöttem ma. Kissé bizarrul hangzik, tudom, de ha sütöttél már sós pitét, tudhatod, hogy miről beszélek. Ugyanazzal a módszerrel készítettem a spenótos pite krémes tetejét, mint a citromos piténél szoktam. Tojással és pici liszttel sűrítettem be a krémet. Isteni lett!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • egy csipet só

A tetejére:

  • 2 nagy marék friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg feta sajt
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg mini mozzarella sajt
  • 8-10 koktélparadicsom
  • vaj és liszt a sütőforma kenéséhez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

A spenótot megmossuk, vastagabb ereit levágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Kevés olajon megdinszteljük a fokhagymát, rádobjuk a spenótleveleket, s ha már fonnyadni kezdenek, tejjel felöntjük. Összefőzzük, a tűzről lehúzzuk.

Hozzáadjuk a feta sajtot (nem sóztam az ételt, mert a feta kellően sós), a tojást és a lisztet, majd botmixerrel pürésítjük.  

A sós linzer tésztát vajjal kikent és liszttel szórt piteformába terítjük, úgy, hogy másfél centiméteres pereme is legyen. A tésztát előmelegített sütőben elősütjük 170 fokon. 10 perc múlva kivesszük a sütőből és ráborítjuk a spenótos-fetás masszát. Visszatesszük a sütőbe.

20 perc elteltével kivesszük a sütőből a pitét, és félbevágott koktélparadicsommal és mozzarella golyókkal rakjuk ki a tetejét. A paradicsomnak kevesebb sütés is elég, így jó szaftos marad. A mozzarella is egyben marad.

Még 10 perc a sütőben, és már el is készül ez a nem mindennapi finomság. Feltétlenül hagyjuk a spenótos pitét a formában kihűlni. Így szépen szeletelhető lesz.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!