Fantasztikus spenótos pitét sütöttem ma. Kissé bizarrul hangzik, tudom, de ha sütöttél már sós pitét, tudhatod, hogy miről beszélek. Ugyanazzal a módszerrel készítettem a spenótos pite krémes tetejét, mint a citromos piténél szoktam. Tojással és pici liszttel sűrítettem be a krémet. Isteni lett!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- egy csipet só
A tetejére:
- 2 nagy marék friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg feta sajt
- 2 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg mini mozzarella sajt
- 8-10 koktélparadicsom
- vaj és liszt a sütőforma kenéséhez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A spenótot megmossuk, vastagabb ereit levágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Kevés olajon megdinszteljük a fokhagymát, rádobjuk a spenótleveleket, s ha már fonnyadni kezdenek, tejjel felöntjük. Összefőzzük, a tűzről lehúzzuk.
Hozzáadjuk a feta sajtot (nem sóztam az ételt, mert a feta kellően sós), a tojást és a lisztet, majd botmixerrel pürésítjük.
A sós linzer tésztát vajjal kikent és liszttel szórt piteformába terítjük, úgy, hogy másfél centiméteres pereme is legyen. A tésztát előmelegített sütőben elősütjük 170 fokon. 10 perc múlva kivesszük a sütőből és ráborítjuk a spenótos-fetás masszát. Visszatesszük a sütőbe.
20 perc elteltével kivesszük a sütőből a pitét, és félbevágott koktélparadicsommal és mozzarella golyókkal rakjuk ki a tetejét. A paradicsomnak kevesebb sütés is elég, így jó szaftos marad. A mozzarella is egyben marad.
Még 10 perc a sütőben, és már el is készül ez a nem mindennapi finomság. Feltétlenül hagyjuk a spenótos pitét a formában kihűlni. Így szépen szeletelhető lesz.