Pénz és hivatás

A 3 leghatékonyabbnak tartott tanulási módszer

A 3 leghatékonyabbnak tartott tanulási módszer

Az alábbi tippeknek hasznát veheted, ha még felnőttként tanulsz, illetve alkalmasak lehetnek a hétköznapokban az emlékezőképességed javítására. 

Használatukkal segíthetsz a gyerekeidnek is, akiknek iskolásként még hatalmas mennyiségben kell olyan dolgokat megtanulniuk, amiknek felnőttként semmi hasznát nem veszik majd, mégis a jelenben kell számot adniuk tudásukról.

Természetesen a hasznos tanulnivalók esetében is jól jönnek ezek a tippek, mert leginkább ezek a dolgok segítik elő a hosszú távú memóriába való bevésődést, és e cikk megírásának is ez volt a valódi célja.  

Sokféle tanulási technika létezik. Ezeket megismerheted és elsajátíthatod az internetről és a könyvekből. Próbálj ki többet, és amelyik beválik ‒ több ilyen is lehet ‒, azt alkalmazd!

A választás során vedd figyelembe, hogy milyen céllal, napi bioritmusod melyik szakában, lelkileg és fizikailag milyen állapotban és hol tanulsz. Képzeld el azt is, hogy a tanultakat hogyan fogod az életbeli helyzetekben felhasználni. A tanulásnak köszönhetően messzire juthatsz, ha ez a valóságban is sikerül.

Ez a cikk 3 nagyon hatékonynak tartott tanulási módot mutat be. Néhányat közülük talán már ismersz, de esetleg nem, vagy nem elég gyakran használtad. A cikk elolvasása után talán úgy döntesz, hogy a siker és a takarékos időbeosztás érdekében mostantól (újra) alkalmazni fogod őket. 

Jegyzetelj, készíts vázlatot!

Az aktív olvasáshoz szükséged lesz egy darab papírra és valamilyen íróeszközre. Jelöld be a könyvben a legfontosabb információkat, esetleg megjegyzéseket is írhatsz az oldal szélére. Ezután vedd elő a papírt, és készíts vázlatot!

Vázlatod legyen a tananyag térképe, bőven tartalmazzon elágazásokat és karikázásokat, a megértésben legyen a segítségedre. Ha lehet, használj több színt! Vagy válassz egy olyat, amelyik abban a pillanatban a leginkább tetszik neked! Ha készen vagy, akkor utána készíts egy rövidebb vázlatot, amelyben összefoglalod az előző tartalmát!

Ebben csak a leglényegesebb dolgok szerepeljenek! Agyunk összefüggésekben gondolkodik, rendszereket hoz létre, vagyis a megértés eredményeként rögzíti az ismereteket. Erre gondolj, amikor vázlatot készítesz! 

Gondolkodj képekben!

Az agy az összefüggéseken kívül még a képeket raktározza el a legkönnyebben. Egész mondatokat ne memorizálj, mert azokat hamar elfelejted! Belső szemeiddel képzeld el, amiről tanulsz!

Akár azt is a képernyődre varázsolhatod, amivel tanulás után majd foglalkozni szeretnél. Elégedetten, mivel sikerült megtanulnod, amit akartál. A tudatod és a tudatalattid határán általad elhelyezett képernyőn létrejövő képek kellemes érzéseket keltenek benned, és ez a tényező is növeli a tanulás hatékonyságát. 

Ezt a technikát alkalmazták az ókori görögök!

Ezt a módszert már az ókori görögök is használták. Akkor segít, ha bizonyos információkat egy meghatározott sorrendben szeretnél a fejedben rögzíteni. A görögök a szabadon előadott szónoklatoknál gyakran bevetették ezt a trükköt. 

Válassz egy útvonalat, például kezdj el sétálni a lakásban, közben nézz ide-oda, és minden pillantásodhoz társíts egy-egy adatot. Esetleg egy-egy szóval öntapadós papírfecnikre is felírhatod a tanulnivalót.

A testrészeidet is használhatod: fentről lefelé haladva rendelj a testrészeidhez egy-egy információt, és kiragaszthatod különböző helyekre. Később a tanultak felidézésénél elég csak az ismert útvonalat vagy a testrészeid sorrendjét magad elé képzelni, és máris eszedbe jut, amit tanultál, az adott sorrendben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást