A leghatékonyabb ételek megfázás ellen

A leghatékonyabb ételek megfázás ellen

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A leghatékonyabb ételek megfázás ellen

A megfázást könnyedén orvosolhatjuk házilag is, ha a megfelelő élelmiszereket szerezzük be. Íme, 10 természetes orvosság, mely gyógyírt jelenthet betegségünkre!

Tyúkhúsleves

A forró húslevest nem véletlenül tartják több száz éve az egyik legjobb természetes orvosságnak, hiszen remekül enyhíti a megfázásos tüneteket. Csökkenti a köhögési ingert, enyhíti az orrdugulást és a torokfájást, valamint pótolja az elvesztett folyadékot.
Vitamin-, és ásványianyag-tartalma miatt a szervezetet feltölti energiával, így ha megfáztunk érdemes fogyasztanunk belőle. A még jobb hatás érdekében ízesítsük fokhagymával, curryvel vagy cayenne-borssal.  

Gyömbér

A gyömbér számos betegség ellen gyógyírt jelenthet, kiváló megfázás ellen is, hiszen erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást és a torokfájást és a köhögést is enyhíti. Az intenzív, jellegzetes illatú növénynek vírusölő hatása is közismert, ezért alkalmazzuk bátran meghűléses panaszok esetén.
Fogyaszthatjuk tea formájában is – egy kisebb darabok forrázzunk le, majd hagyjuk ázni néhány percig -, vagy por formájában ételeinket ízesíthetjük vele.

Torma

A tormában található izothiocianát nevű vegyület igen jó szolgálatot tehet megfázás ellen, hiszen kitisztítja a légutakat, csökkenti a gyulladást és a légzést is könnyebbé teszi.
Egyik leghatásosabb fajtája a japán wasabi, mely pillanatok alatt kifejti hatását, ezért ha van rá mód, szerezzünk be belőle, és fogyasszuk kis mennyiségben, ugyanis nagyon erős. 

Cékla

A benne található vitaminoknak, ásványi-anyagoknak és fito-vegyületeknek köszönhetően gyógyírt jelenthet a nátha és az influenza ellen.
Nem elhanyagolható magas B-, és C-vitamin, valamint folsav tartalma sem, hiszen szervezetünket ellenállóbbá és erősebbé teszi. Fogyaszthatjuk salátaként, de le is turmixolhatjuk; kipréselt levét ihatjuk magában vagy ízesíthetjük almalével is. 

Chili paprika

A chili paprikát is bevethetjük, ha levertnek érezzük magunkat, hiszen a benne található tápanyagok remekül felveszik a harcot a vírusok ellen.
A csípős fűszer antibakteriális hatással bír, kitisztítja az orr-, és arcüregeket, enyhíti a dugulást, valamint segíti a váladék eltávolítását. Szinte bármivel fogyaszthatjuk, és bármilyen formában – egészben, összetörve vagy szárítva – hiszen a legtöbb ételhez passzol. 

Fokhagyma

Antibakteriális hatásának köszönhetően segít elpusztítani a baktériumokat, valamint elmulasztja az orrdugulást.
A benne található kénnek köszönhetően segíti a légzőrendszer tisztulását, kitisztítja az orrot és a felesleges váladékot eltávolítja. Kis mennyiségben ehetjük nyersen is, de pirítósra dörzsölve is remekül kifejti a hatását.

Citrusfélék

A citrusfélék magas C-vitamin tartalmuk mellett nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek segítséget nyújthatnak meghűlés ellen.
Enyhítik a kellemetlen tüneteket és gyorsítják a betegség lefolyását, rendszeres fogyasztásukkal pedig megelőzhetjük a megfázást. Mivel a C-vitamin a szervezetből meglehetősen hamar kiürül, így bátran fogyasszunk citromot, narancsot és grapefruitot. 

Curry

A sárga fűszer baktériumölő hatása lévén remekül felveszi a harcot a megfázást és influenzát kiváltó vírusok ellen.
Csökkenti a hörgők, az orr-, és az arcüregek dugulását, valamint az immunrendszert is erősíti. Az india konyha egyik legkedveltebb fűszerét használjuk ételeink ízesítésére, ha minél hamarabb túl szeretnénk lenni a betegségen.

Méz

A méz megfázásra az egyik legismertebb természetes orvosság, hiszen a torokfájást és a köhögést segít megszüntetni.
A leghatásosabb a hárs-, és az akácméz, így bátran tegyünk bele teánkba, ám azt érdemes tudni, hogy értékes összetevői a hő hatására lebomlanak, így akkor tegyük bele, ha már kicsit kihűlt vagy fogyasszuk magában. 

Teák

Meghűlés esetén ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, amelyet a legjobb, ha teával pótolunk. Elsősorban a kamilla-, csipkebogyó-, hársfa-, és mentatea fogyasztása ajánlott, de vöröshagymából készített forró ital is gyorsítja a gyógyulást.
A tea ne legyen túl forró, mikor elfogyasztjuk és a citromot is akkor tegyük bele, ha már egy kicsit kihűlt, hiszen a C-vitamin magas hőfokon elbomlik.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást