A leggyakoribb evési zavarok és kezelésük

A leggyakoribb evési zavarok és kezelésük

Címlap / Életmód / Egészség / A leggyakoribb evési zavarok és kezelésük

Evési zavarnak nevezünk minden olyan magatartást, amelynek nyomán túl kevés vagy túl sok tápanyagot viszel be a szervezetedbe. A falási rohamok, az anorexia és a bulimia nem csupán rossz szokás, hanem kezelést igénylő betegségek!

Falási rohamok

Mogyorókrém, pizza, hamburger, csokoládé – egymás után jöhet bármi? A falási zavar bármelyik nemnél és bármilyen életkorban kialakulhat, ám a harmincas-negyvenes korosztály fordul vele leggyakrabban orvoshoz. A következménye túlsúly, elhízás, kettes típusú diabétesz, illetve szív- és érrendszeri megbetegedés lehet.
Sajátossága, hogy a beteg rövid idő alatt rendkívül nagy mennyiségű élelmiszert vesz magához, amelytől később sem akar hánytatás vagy hasmenés útján megszabadulni.

A falási zavar tünetei

Szinte mindenkivel megesik, hogy időnként túleszi magát, ez a probléma azonban más. Amennyiben evés közben rendszeresen úgy érzed, hogy elveszíted a kontrollt a mennyiség felett, nagyon gyorsan tömöd magadba az ételt, és akkor is a hűtőszekrénybe nyúlsz, amikor egyáltalán nem vagy éhes, valószínűleg ezzel a gonddal küzdesz.
Velejárója az állandó feszültség, idegesség, valamint az, hogy megállás nélkül a kajára gondolsz.

A falási zavar kezelése

Ha eleged van a bűntudatból és a hízásból, keresd föl a háziorvosod vagy egy pszichológust! Olyan terápiára van szükséged, amely csökkenti az éhségérzeted. Ez többnyire már szakemberrel történő konzultáció segítségével is elérhető.
Készülj föl rá, hogy életmódváltásra és étrendi napló vezetésére lesz szükséged a gyógyulás érdekében. Szélsőséges esetben gyógyszeres vagy alternatív terápiás lehetőség is adott, amellyel idegrendszeri szinten mérsékelhető az éhségérzet.

Anorexia

A hízástól faló beteges félelem anorexiához, s vele együtt életveszélyes testsúlycsökkenéshez vezethet.
Nők körében gyakoribb, de a férfiakat is érinti. Többnyire valamilyen trauma vagy megfelelési kényszer hatására jelentkezik.

Az anorexia tünetei

Látványos testsúlycsökkenés, általános undor az ételtől, túlzott edzés, mások előtt történő étkezés és vele a közösségi kapcsolatteremtés elkerülése és állandó, kényszeres mérések jellemzi a betegséget.
A benne szenvedők hajlamosak különböző fogyasztószerek és hashajtók szedésére, ami tovább roncsolja a szervezetüket. Az előrehaladott stádiumban lévők bő ruhákba bújtatják elképesztően vékony testüket, mert még mindig úgy látják, hogy kövérek.

Az anorexia kezelése

Mivel az alultápláltság leépíti a testet és a szellemet, mielőbbi kezelésre van szükség. Kritikus testtömegindex esetén bentlakásos kórházi terápiát szoktak javasolni, míg másoknak pszichológussal kell rendszeresen konzultálniuk.
A legfontosabb, hogy kiderüljön a pontos kiváltó ok, és sikerüljön tudati szinten rendezni az ételhez és a testhez való viszonyt.

A bulémia

A bulímia vagy bulémia néven is fordított betegség a falásroham és az anorexia sajátos kombinációja, melynek során a beteg egyszerre akár két-háromnapi táplálékmennyiséget is bevisz a szervezetébe, majd hánytatás útján megszabadul az egésztől.

A bulémia kezelése

Az összetett terápiás módszerek hozzák a legjobb eredményt. Pszichológus, táplálkozási szakértő és háziorvos segítségére egyaránt szükség van. A legtöbb páciens a depresszió valamilyen formájától is szenved, hiszen a hánytatás rítusa automatikusan bűntudatot kelt, ami állandó lelki nyomást jelent.Amennyiben te magad szenvedsz a fenti betegségek valamelyikében, és végigolvastad ezt a cikket, valószínűleg tisztában vagy vele, hogy valami nagyon nem stimmel. Oszd meg a problémád valakivel, akiben maradéktalanul megbízol, mert már az is segíthet, hogy kibeszéled magadból! Ha még nem súlyos a gond, saját erőből, illetve a családod és a barátaid közbenjárásával akár külső segítség nélkül is legyőzheted, ám rossz közérzet és feltűnő testi-lelki változások esetén mielőbb fordulj szakemberhez!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást