Szórakozás / Otthon

A 16 legfurcsább fóbia a világon

Mindenki hallott már arról, hogy mennyien félnek egyes állatoktól, a magasságtól, vagy akár nagy terektől, de ezeken túl létezik néhány eddig kevésbé ismert fóbia is, amely mégis számtalan ember életét keseríti meg.

Agyrofóbia

Az agyrofób emberek jellemzően nem nagyvárosokban laknak, vagy ha mégis, akkor igazán ritkán vesznek részt a forgalomban.
Mindez érthető, ha tudjuk, hogy ezeket az embereket erős félelem tölti el, mikor át kell menni egy forgalmasabb úttesten. Gyakran előfordul, hogy már egy forgalmas út látványa kiváltja a negatív hatást.

Alliumfóbia

Az alliumfóbiában szenvedő embereknek nem más okoz rettegést, mint a fokhagyma.
A félelem nem csak a fokhagyma fogyasztásakor jön elő – bár ebben az esetben különösen kellemetlen, hiszen a félelem tárgya a testükbe kerül -, de már a növény puszta látványa és közelsége is képes kiváltani mindezt.

Cathisofóbia

A cathisofóbia nem más, mint a leüléstől való rettegés. Ez nem azt jelenti, hogy az ebben szenvedők a székek tisztasága miatt aggódnak, hanem maga a leülés és az ülve végzett cselekvés okoz szorongást bennük.
Képzelhetjük, hogy mennyi cselekvésben, munkavégzésben akadályozhatja őket mindez.

Deiphnofóbia

A deiphnofóbia igazán nem kellemes dolog, az esetek többségében azonban mégis ki tudjuk küszöbölni. Azt jelenti ugyanis, hogy az ebben szenvedő ember retteg a vacsorapartiktól, fogadásoktól.
Érthető módon nagyon nem is érzi jól magát ezeken az eseményeken, és legritkább esetekben vesz csak részt ilyeneken.

Dextrofóbia, levofóbia

A dextrofóbia érintettjei nem mástól félnek, mint minden olyan, általában ártalmatlan tárgytól, amely hozzájuk képest jobb oldalon van.
A fóbiának természetesen létezik az ellenkező oldalra vonatkozó változata is, a levofóbia, amikor minden, tőlük baloldalra eső tárgy váltja ki a rettegést.

Eisoptrofóbia

Az eisoptrofóbok félelmei első hallásra talán még viccesnek is tűnhetnek, mivel ezek az emberek a tükröktől és az abban látott képtől rettegnek.
Igazából azonban nincsenek könnyű helyzetben a mindennapokban, mivel a tükör közelségére már rettegéssel képesek reagálni, annyira félnek attól, hogy mit fognak benne látni.

Ephebifóbia

Az ephebifóbia, vagy más néven a fiataloktól való félelem elterjedtebb, mint azt elsőre gondolnánk.
Érthető módon az idősebb emberekben alakul ki, akik félnek attól, hogy egy erősebb, fiatalabb ember megtámadja őket az utcán, ezért gyanúsnak és erre a tettre potenciálisnak tart minden fiatalt maga körül.

Genufóbia

A genufób embereket nem más hozza ki a nyugalomból, mint a térdek látványa. Ez lehet egy idegené, vagy akár a sajátja is, a lényeg, hogy a látványára rosszulléttel reagál.
Annak ellenére, hogy a térdek ilyen hatással vannak a genufóbia érintettjeire, ezek az emberek mégis ösztönösen keresik is a térdek látványát.

Krometofóbia

A krometofóbia azt jelenti, hogy az érintettet a pénz látványa, jelenléte és az azzal kapcsolatos összes teendő kihozza a sodrából, és akár dührohamot is kaphatnak.
A rettegés nem feltétlenül annak szól, hogy a pénzjegyek koszosak, sokkal inkább a világban betöltött szerepének és az emberek életére gyakorolt hatásának. A fóbia egyben ezek határozott elutasítása is.

Mageirocofóbia

A mageirocofóbok félelme nem másra irányul, mint a főzésre. Rettegnek minden, ezzel kapcsolatos dologtól vagy tevékenységétől, így érthető módon egyáltalán nem jellemző rájuk, hogy hódolnának a konyhaművészeteknek.
Akár táplálkozási nehézségekhez is vezethet, ha valaki például egyedül él.

Nomofóbia

A nomofóbia egy igazi XXI. századi félelem. Nem jelent ugyanis mást, mint azt, hogy az érintett embereket könnyen rettegés fogja el, ha a telefonjuk hibája, lemerülése vagy a térerő gyengesége miatt nem tudják használni a mobiljukat.
Félelmükben akár pánikrohamot is kaphatnak a nomofóbok.

Pediofóbia

A pediofóbok sajnálatos módon minden babától rettegnek. Ez jelentheti a kisbabákat is, de még gyakrabban a boltok kirakataiban látható próbababákat, vagy bármi olyat, ami emlékeztet egy emberre, de mégsem tökéletesen ugyanaz.
Az érintettekből akár egy egyszerű próbababa közelsége is pánikrohamot válthat ki.

Pentherafóbia

A pentherafóbiáról talán még nem hallottunk, mégis az emberek komoly részét érinti.
Az érintettek ugyanis nem mástól rettegnek, mint az anyósuktól: megváltozik a viselkedésük, nem bírnak beszélni vele, és határozottan kerülik párjuk édesanyjának a közelségét.  Bármelyik nemnél előfordulhat.

Phanfóbia

A phanfóbia nem más, mint a tárgy nélküli, általános rettegés.
Szó szerinti fordításban a szó annyit tesz, mint „mindentől való félelem”, ami sajnos az érintett embereknek kitölti egész életét, és mivel nincs tárgya, ezért gyakorlatilag lehetetlen a félelem legyőzése is, illetve az, hogy bármit tehessenek ellene az érintettek.

Phobofóbia

Minden fóbia valamitől való rettegést jelent, ezért értelemszerűen létezik olyan fóbia is, amelyben az ember a fóbiáktól, annak tüneteitől és más velejáróitól retteg.
Az ebben szenvedő egyének folyamatosan gyanakvással szemlélik környezetüket és nem tudnak soha megnyugodni, ellazulni.

Sesquipedalofóbia

Igazán viccesnek hangzó, de annál kellemetlenebb fóbia ez, az ebben szenvedők ugyanis nem mástól rettegnek, mint a hosszú szavaktól.
A túl hosszú szavak kimondása náluk is akár a pánikrohamig is vezethet, ami azért is bizarr, mivel a betegség neve is éppen egy ilyen szónak számít. 
Hogy hol a határ a fóbiák és a félelem egyes típusai között, azt nehéz megmondani. Annyi biztos, hogy a fóbiák nem csökkennek, inkább növekednek, így egészen biztosan tartogat számunkra új fóbiákat és félelmeket a XXI. század.