Diploma helyett készségek kellenek: ezekre lesz szükség a jövő munkaerőpiacán

Diploma helyett készségek kellenek: ezekre lesz szükség a jövő munkaerőpiacán

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Diploma helyett készségek kellenek: ezekre lesz szükség a jövő munkaerőpiacán

Sok szakértő úgy véli, hogy a továbbképzés a legfontosabb feladata annak, aki a munkaerőpiacon akar maradni – de a legtöbb ember nem tudja, hol kezdje. Szerencsére sokféleképpen lehet fejleszteni a tudásodat.

A versenyképesség megőrzéséhez szükséges új készségek elsajátítása a legfontosabb eszköze annak, hogy a munkavállalók a jövőben biztonságban tudják magukat a munkaerő-piacon, például az automatizálástól. Felmérések szerint a munkavállalók közel 40%-a attól tart, hogy a következő öt évben a munkája elavulttá válik. A Világgazdasági Fórum is azt állítja, hogy a továbbképzés kulcsfontosságú a Covid utáni gazdasági fellendüléshez; 2030-ra több mint 6 billió dollárral növelheti a globális GDP-t, és 5,3 millió új munkahelyet teremthet.

A készségfejlesztés alapjai

Az üzenet egyértelmű: a munkahely gyorsan változik, és új készségekre van szükségünk egy új világhoz. De mi is az a készségfejlesztés? Sokan nem is igazán tudják – nem beszélve arról, hogyan fejlesszék magukat.

Ez derül ki a McKinsey tavalyi jelentéséből, amely azt vizsgálta, hogy a továbbképzés miként ösztönzi a munkahelyek növekedését, és hogyan kezelheti a méltányossági problémákat. „Minden iskolázottsági és jövedelmi szinten azt láttuk, hogy az emberek több mint fele szeretne készségeket fejleszteni, de az egyik legnagyobb akadály az volt, hogy nem tudják, hogy mit kell tenni” – mondja Kweilin Ellingrud, munkaelemző, a McKinsey vezető partnere és a vállalat igazgatója.

Szerencsére a szakértők azt mondják, hogy bárki továbbfejlesztheti a készségeket, és rengeteg forrás áll rendelkezésünkre – ha már tudjuk, hol kezdjük.

A továbbképzések iránt azért ilyen nagy érdeklődés, mert „a munkaerőben szükséges készségek gyorsan változnak. Az állásod változik, még akkor is, ha nem váltasz munkahelyet” – mondja Linda Cai, a LinkedIn tehetségfejlesztésért felelős alelnöke. „A legújabb LinkedIn-adatok azt mutatják, hogy az állásokhoz szükséges készségek körülbelül 25%-kal változtak 2015 óta. 2027-re ez a szám várhatóan megduplázódik.

Míg egyes készségek minden szektorban fontossá váltak, mint például a digitális kommunikáció, az ugyanazon szektoron belüli készségkészletek is változhatnak és ingadozhatnak – mutatják a LinkedIn adatai.

Mit érdemes fejleszteni?

Cai úgy határozza meg a készségfejlesztést, mint „az állandóan használt kisebb készségek hiányának kitöltése, amelyeket folyamatosan pótolunk, mint például az Excel-készségek elsajátítása, amelyekre a projekt költségvetésének hatékonyabb kezeléséhez van szükség, vagy néhány tipp gyakorlása a jobb teljesítményről szóló beszélgetésekhez.” Ezeknek a kisebb készséghiányoknak a pótlása „jobbá és produktívabbá teheti jelenlegi szerepedet, és felkészít a következő előléptetésre” – teszi hozzá.

A készségfejlesztés magában foglalhatja a „kemény” készségeket (például bizonyos szoftverek használata, vagy esetleg az alapvető grafikai tervezést) és a „puha” készségeket (a megértési képességek csiszolását vagy a konstruktív visszajelzések javítását).

Bármi lehet, ami segít a dolgozóknak „egy kicsit jobban végezni a munkájukat”

– mondja Barath Roy Michel, a torontói Humber College Institute of Technology & Advanced Learning kutatási és innovációs projektmenedzsere.

A készségek számítanak, mert nagyon világosan megmondják a toborzóknak, hogy mit tudsz megcsinálni. Cai szerint a LinkedIn-en toborzók 40%-a támaszkodik a készségekre vonatkozó adatokra, hogy tehetségeket találjon, ami 20%-os növekedés tavalyhoz képest. A készségek „hihetetlen lehetőséget kínálnak a leginkább keresett állások betöltésére az álláskeresők képességei alapján, és sokkal többet elárulnak arról, mire vagyunk képesek, mint például egy diploma” – mondja Cai.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!