Életmód / Receptek / Táplálkozás

A legfinomabb házi fagylaltok receptjei: ezek a kedvenc ízeink

Ha nyár, akkor fagylalt, de nem csak az utcai árusok drága portékájából válogathatsz: a krémes, jeges édességet otthon is elkészítheted. Ha van fagylaltgéped, akkor tényleg pofonegyszerű a dolgod, de ha nincs, a helyzet akkor sem reménytelen. Kicsit több munka lesz vele, de még mindig megéri a házi fagylalt készítésével próbálkoznod, főleg, hogy egészen különleges ízeket is kipróbálhatsz. Íme, a mi kedvenceink.

Alap fagylalt recept

Az, hogy mit tekintünk fagylaltnak, persze ízlés dolga, de ha nem is pepecselünk órákig a krém kifőzésével és lehűtésével, hanem friss alapanyagokból tesszük vendégeink elé mondjuk a fagyasztott joghurtos-gyümölcsös keveréket, és fagyinak nevezzük, valószínűleg senki nem fog megsértődni. 

Az alapkoncepció, hogy valamilyen ízesített folyadékot tegyünk a fagylaltgépbe, vagy a mélyhűtőbe, és várjuk a csodát. Az utóbbi esetben 15-20 percenként érdemes kivenni a fagyit, és jól átkavarni, ettől krémesebb lesz az állaga.

Kapucsínó fagyi

Hozzávalók: 1 gramm zselatin por, 0,5 dl hideg víz, 0,5 dl friss kávé, 0,5 dl sűrített tej, 2 dl habtejszín, 1 dl natúr joghurt, cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
A zselatint keverd el a vízzel, majd öntsd fel a kávéval.
A sűrített tejet, a tejszínt és a joghurtot öntsd össze, majd kézi habverővel habosítsd fel egy kicsit, éppen csak hogy buborékos legyen, majd öntsd hozzá a kávés zselatint.
Ha kell, édesítsd még cukorral, és már mehet is a fagyasztóba vagy a fagylaltgépbe.

Mentás citromfagyi

Hozzávalók: 1,5 dl víz, 10 dkg cukor, 1 kis joghurt, 1 dl habtejszín, 1 citrom leve és héja,  mentalevelek.
Elkészítés:
A vízből és a cukorból főzz szirupot, majd reszeld bele a megmosott citrom héját, és facsard bele a levét is.
Tedd a szirupot a hűtőbe, amíg tökéletesen le nem hűl, ekkor keverd hozzá a joghurtot, az apróra vágott mentaleveleket és a félig felvert tejszínt, majd tedd az egészet a fagyigépbe vagy a fagyasztóba.

Klasszikus csokifagyi

Hozzávalók: 80 gramm cukor, 2 tojás, 2 dl tej, 2,5 dl habtejszín, 50 gramm étcsokoládé, 30 gramm tejcsokoládé, 5 ml rumaroma, 1 kávéskanál fahéj.
Elkészítés:
A tejszín felét a tejjel, a csokival, a rumaromával és a fahéjjal vízgőz fölött olvaszd össze. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
A tojások sárgáját keverd habosra a cukorral, a maradék tejszínből pedig verj habot, majd dolgozd össze a habot a tojásokkal és a csokis masszával, mielőtt a fagyigépbe teszed.

Lime-os túrófagylalt

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 150 gramm joghurt, 3 evőkanál kristálycukor, 1 lime héja, 2 dl tejszín, ízlés szerint bazsalikom.
Elkészítés:
A túrót a joghurttal, a lime héjával, a cukorral és a bazsalikommal turmixold össze. A tejszínt verd habbá, majd óvatosan forgasd bele a túrókrémet, és készíts a masszából fagylaltot.

Gyömbéres fagylalt

Hozzávalók: 2 dl zsíros habtejszín, 3 dl joghurt, 4 dkg cukor, 1 csomag habfixáló, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál kandírozott gyömbér, 2 evőkanál gyömbér szirup.
Elkészítés:
A joghurtot keverd el a cukorral, a gyömbérsziruppal, a reszelt és a kandírozott gyömbérrel. A tejszínből a habfixálóval verj kemény habot, majd forgasd bele a joghurtos-gyömbéres krémet, és már mehet is a fagyigépbe.

Kókuszos-banános fagylalt

Hozzávalók: 1 érett banán, 10 ml kókusztej, 1 evőkanál kókuszlikőr, a díszítéshez kókuszreszelék.
Elkészítés:
A banánt karikázd fel, majd tedd a mélyhűtőbe. Ha teljesen megfagyott, egy botmixerrel dolgozd össze a kókusztejjel és a kókuszlikőrrel, majd azonnal tálald, és díszítsd a kókuszreszelékkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást