Életmód / Táplálkozás

A legfinomabb cukor- és laktózmentes jégkrém receptek

Az itthoni édességeket tekintve az egyik legjobb ötlet volt, hogy vásároltam két szettre való jégkrémformát. Igaz, hogy egyre több olyan fagylalt kapható itthon, ami az én étrendembe is beilleszthető, szeretem, hogy a házilag készíthető desszertek mindig sokkal jobban személyre szabhatóak. Ilyenek a jégkrémek és a fagylaltok is, amikből könnyedén készíthetsz cukor- és laktózmentes, vagy akár tejfehérjétől és tojástól mentes változatokat is.

Frissítő gyümölcsök és teák

Ha a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb jégkrémeket keresed, amik ráadásul az említett kritériumoknak is megfelelnek, akkor a gyümölcslevekkel és a teákkal jársz a legjobban.

Előbbiek sokszor kerülnek a boltok polcaira cukrozott változatban, ráadásul nyáron egyébként is széles a paletta a friss gyümölcsöket illetően, így bátran facsarj, turmixolj otthon!

Ha gondolod, át is szűrheted a gyümölcsleveket, így nem lesznek bennük rostok, apró magok és garantáltan lágy lesz a végeredmény. A sűrítményt hígíthatod, időnként pedig felválthatod teával, vagy feldobhatod őket friss fűszernövényekkel, pl. mentával, citromfűvel. Az elkészült üdítőket töltsd a formába: fagyasztás után már fogyaszthatóak is.

 

Kókuszos gyümölcsös

A kókusz nagyon jól passzol a jégkrémekhez, és a jó hír az, hogy teljesen növényi eredetű, tejfehérjementes alapanyag.

Gyakorlatilag nincs olyan gyümölcs, amihez ne illene, nem véletlen, hogy rengeteg mentes fagylalt és jégkrém alapja a kókuszkrém.

Ehhez a recepthez is elég, ha kétmaroknyi bogyós gyümölcsöt egy csésze sűrű kókusztejjel (pl. Aroy-d) összeturmixolsz, majd szükséges esetén valamilyen természetes édesítőszerrel, pl. agavé sziruppal, vagy akár pürésített datolyával ízesítesz. A krémes masszát kanalazd a formákba, és már mehetnek is a fagyasztóba.

 

Fagyos gyümölcsdarabok

Megvan a varázsa a krémes fagyiknak, de nem muszáj teljesen pürésíteni őket, hiszen a fagyos gyümölcsdarabok épp olyan mennyeinek a hűsítő finomságokban.

Készíthetsz egy kókusztejes, vagy növényi joghurtos alapot ennek a jégkrémnek, ekkor csak bele kell forgatnod a gyümölcsdarabkákat a masszába.

A másik lehetőség, hogy a korábban is említett, gyümölcsleves, vagy teás alapot választod, amibe ugyancsak szórhatsz gyümölcsöket, és ezt fagyasztod le. Természetesen bio gyümölcsök héját (pl. lime, narancs) is hozzáreszelheted, valamint a fűszernövények és a virágok (pl. kakukkfű, levendula virága) sem utolsóak jégbe fagyva.

 

Csokis-banános

Idáig mindig sikert arattunk a csokis-banános jégkrémünkkel, pedig igazán egyszerű az elkészítése.

A trükk annyi, hogy jó édes banánokat kell felhasználni a jégkrém-gyártás során, így sokkal édesebb lesz a végeredmény, pedig hozzáadott cukrot sem kell a masszába tenni.

Alaposan turmixold le a banánokat, majd adj hozzájuk annyi kakaóport, hogy izgalmas, csokis ízük legyen, de még ne keseredjenek meg, így a gyerekek is imádni fogják őket. Ehhez a párosításhoz nagyon jól illik a mogyorókrém is, amit akár a fagyiba keverve, akár utólag ráöntve, a mogyorót rászórva még izgalmasabbá teheted a desszertet.

Olvastad már?  Mennyei karácsonyi sütik cukor nélkül, alacsony szénhidráttartalommal

 

Lekvárral rétegezve

Ha nincs sok időd a jégkrém elkészítésére, akkor irány a kamrapolc – ha lekvárt kanalazol a formákba, tökéletes fagyasztott finomságot kínálhatsz a vendégeid számára.

Persze, egy kicsit bonyolíthatod is a receptet, és növényi joghurttal, vagy gyümölcspürével rétegezve is elkészítheted a jégkrémet.

Ennél a receptnél a látvány is sokat hozzáad a végeredményhez. Ha egy adag lekvárt, egy adag krémet/pürét teszel a formába, akkor csíkos lesz a fagyid, ha csak nagyon óvatosan kevered össze, akkor pedig márványos.

Mindegyik étvágygerjesztő!

 

Pasztillák és kekszdarabkák

Természetesen nem kell lemondanod az izgalmasabb édességekről sem, hiszen a házi jégkrémekbe ugyanúgy kerülhetnek kekszdarabkák, mint csoki pasztillák, vagy éppen magtöretek.

Sőt, frissen akár csokoládéval is nyakon önthetitek a jégkrémet és az így kapott bevonatot beleforgathatjátok kókuszreszelékbe, szárított aszalványokba, pl. tőzegáfonyába.

Ha pedig rajongasz a kávéért, akkor érdemes kipróbálnod a kedvencedet jégbe zárva: egyszerűen készítsd el növényi tejjel felturbózva, és már mehet is a fagyasztóba!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást