Igaz, hogy egyre több olyan fagylalt kapható itthon, ami az én étrendembe is beilleszthető, szeretem, hogy a házilag készíthető desszertek mindig sokkal jobban személyre szabhatóak. Ilyenek a jégkrémek és a fagylaltok is, amikből könnyedén készíthetsz cukor- és laktózmentes, vagy akár tejfehérjétől és tojástól mentes változatokat is.
Frissítő gyümölcsök és teák
Ha a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb jégkrémeket keresed, amik ráadásul az említett kritériumoknak is megfelelnek, akkor a gyümölcslevekkel és a teákkal jársz a legjobban.
Előbbiek sokszor kerülnek a boltok polcaira cukrozott változatban, ráadásul nyáron egyébként is széles a paletta a friss gyümölcsöket illetően, így bátran facsarj, turmixolj otthon!
Ha gondolod, át is szűrheted a gyümölcsleveket, így nem lesznek bennük rostok, apró magok és garantáltan lágy lesz a végeredmény. A sűrítményt hígíthatod, időnként pedig felválthatod teával, vagy feldobhatod őket friss fűszernövényekkel, pl. mentával, citromfűvel. Az elkészült üdítőket töltsd a formába: fagyasztás után már fogyaszthatóak is.
Kókuszos gyümölcsös
A kókusz nagyon jól passzol a jégkrémekhez, és a jó hír az, hogy teljesen növényi eredetű, tejfehérjementes alapanyag.
Gyakorlatilag nincs olyan gyümölcs, amihez ne illene, nem véletlen, hogy rengeteg mentes fagylalt és jégkrém alapja a kókuszkrém.
Ehhez a recepthez is elég, ha kétmaroknyi bogyós gyümölcsöt egy csésze sűrű kókusztejjel (pl. Aroy-d) összeturmixolsz, majd szükséges esetén valamilyen természetes édesítőszerrel, pl. agavé sziruppal, vagy akár pürésített datolyával ízesítesz. A krémes masszát kanalazd a formákba, és már mehetnek is a fagyasztóba.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!