6 isteni cukor- és laktózmentes jégkrém recept

6 isteni cukor- és laktózmentes jégkrém recept

Címlap / Életmód / 6 isteni cukor- és laktózmentes jégkrém recept

Igaz, hogy egyre több olyan fagylalt kapható itthon, ami az én étrendembe is beilleszthető, szeretem, hogy a házilag készíthető desszertek mindig sokkal jobban személyre szabhatóak. Ilyenek a jégkrémek és a fagylaltok is, amikből könnyedén készíthetsz cukor- és laktózmentes, vagy akár tejfehérjétől és tojástól mentes változatokat is.

Frissítő gyümölcsök és teák

Ha a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb jégkrémeket keresed, amik ráadásul az említett kritériumoknak is megfelelnek, akkor a gyümölcslevekkel és a teákkal jársz a legjobban.

Előbbiek sokszor kerülnek a boltok polcaira cukrozott változatban, ráadásul nyáron egyébként is széles a paletta a friss gyümölcsöket illetően, így bátran facsarj, turmixolj otthon!

Ha gondolod, át is szűrheted a gyümölcsleveket, így nem lesznek bennük rostok, apró magok és garantáltan lágy lesz a végeredmény. A sűrítményt hígíthatod, időnként pedig felválthatod teával, vagy feldobhatod őket friss fűszernövényekkel, pl. mentával, citromfűvel. Az elkészült üdítőket töltsd a formába: fagyasztás után már fogyaszthatóak is.

 

Kókuszos gyümölcsös

A kókusz nagyon jól passzol a jégkrémekhez, és a jó hír az, hogy teljesen növényi eredetű, tejfehérjementes alapanyag.

Gyakorlatilag nincs olyan gyümölcs, amihez ne illene, nem véletlen, hogy rengeteg mentes fagylalt és jégkrém alapja a kókuszkrém.

Ehhez a recepthez is elég, ha kétmaroknyi bogyós gyümölcsöt egy csésze sűrű kókusztejjel (pl. Aroy-d) összeturmixolsz, majd szükséges esetén valamilyen természetes édesítőszerrel, pl. agavé sziruppal, vagy akár pürésített datolyával ízesítesz. A krémes masszát kanalazd a formákba, és már mehetnek is a fagyasztóba.

 

Fagyos gyümölcsdarabok

Megvan a varázsa a krémes fagyiknak, de nem muszáj teljesen pürésíteni őket. A fagyos gyümölcsdarabok épp olyan mennyeinek a hűsítő finomságokban.

Készíthetsz egy kókusztejes, vagy növényi joghurtos alapot ennek a jégkrémnek, ekkor csak bele kell forgatnod a gyümölcsdarabkákat a masszába.

A másik lehetőség, hogy a korábban is említett, gyümölcsleves, vagy teás alapot választod, amibe ugyancsak szórhatsz gyümölcsöket, és ezt fagyasztod le. Természetesen bio gyümölcsök héját (pl. lime, narancs) is hozzáreszelheted. A fűszernövények és a virágok (pl. kakukkfű, levendula virága) sem utolsóak jégbe fagyva.

 

Csokis-banános

Idáig mindig sikert arattunk a csokis-banános jégkrémünkkel, pedig igazán egyszerű az elkészítése.

A trükk annyi, hogy jó édes banánokat kell felhasználni a jégkrém-gyártás során, így sokkal édesebb lesz a végeredmény, pedig hozzáadott cukrot sem kell a masszába tenni.

Alaposan turmixold le a banánokat, majd adj hozzájuk annyi kakaóport, hogy izgalmas, csokis ízük legyen, de még ne keseredjenek meg. Így a gyerekek is imádni fogják őket. Ehhez a párosításhoz nagyon jól illik a mogyorókrém is, amit akár a fagyiba keverve, akár utólag ráöntve, a mogyorót rászórva még izgalmasabbá teheted a desszertet.

 

Lekvárral rétegezve

Ha nincs sok időd a jégkrém elkészítésére, akkor irány a kamrapolc. Ha lekvárt kanalazol a formákba, tökéletes fagyasztott finomságot kínálhatsz a vendégeid számára.

Persze, egy kicsit bonyolíthatod is a receptet, és növényi joghurttal, vagy gyümölcspürével rétegezve is elkészítheted a jégkrémet.

Ennél a receptnél a látvány is sokat hozzáad a végeredményhez. Ha egy adag lekvárt, egy adag krémet/pürét teszel a formába, akkor csíkos lesz a fagyid, ha csak nagyon óvatosan kevered össze, akkor pedig márványos.

Mindegyik étvágygerjesztő!

 

Pasztillák és kekszdarabkák

Természetesen nem kell lemondanod az izgalmasabb édességekről sem, hiszen a házi jégkrémekbe ugyanúgy kerülhetnek kekszdarabkák, mint csoki pasztillák, vagy éppen magtöretek.

Sőt, frissen akár csokoládéval is nyakon önthetitek a jégkrémet és az így kapott bevonatot beleforgathatjátok kókuszreszelékbe, szárított aszalványokba, pl. tőzegáfonyába.

Ha pedig rajongasz a kávéért, akkor érdemes kipróbálnod a kedvencedet jégbe zárva. Egyszerűen készítsd el növényi tejjel felturbózva, és már mehet is a fagyasztóba!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást