Az 5 legfinomabb almás süti

Az 5 legfinomabb almás süti

Címlap / Életmód / Receptek / Az 5 legfinomabb almás süti

Ha ősz, akkor bizony almaszezon, hiszen a legfinomabb almákhoz ilyenkor juthatsz hozzá. Ha önmagában már kicsit unalmas ez a gyümölcs, akkor süss belőle egy finom süteményt, de ha esetleg vendégeket vársz, akkor is megvan az apropója. Mutatunk neked néhányat a mi kedvenc almás receptjeink közül.

Ír almatorta

Egy tálban keverj össze 3 csésze lisztet 2 teáskanál szódabikarbónával, 1 csipet sóval, fél-fél teáskanál szegfűszeggel és szerecsendióval, majd adj hozzá 24 dkg vajat szeletekre vágva, és kézzel gyúrd össze a tésztát darabosra.

Ezután adj hozzá ¾ csésze cukrot, majd keverd össze az egészet azzal is. Hámozz meg és szeletelj fel 4 nagy almát, majd a szeleteket még kisebb darabokra aprítva add a tésztához.

Egy másik tálban keverj össze 2 tojást és ¾ csésze tejet, majd add a tésztához, és kevergesd addig, amíg egynemű nem lesz. Ezután 200 fokos sütőben, egy papírral bélelt, kerek formában süsd ki.

A tortához készíts szószt úgy, hogy 6 tojássárgáját keverj habosra 6 evőkanál cukorral, majd adj hozzá 1,5 csésze meleg tejet és keverd simára.

Ezután egy kisebb edényben forrald fel a szószt, adj hozzá 2 evőkanál vanília aromát, és a megsült, porcukorral meghintett tortát úgy tálald, hogy nyakonöntöd vele.

Almás zabkekesz

Ha egy finom, de egészséges nassolnivalóra vágysz, a házi zabkeksz mindig jó választás.

Ehhez a kekszhez 2 csésze nagy szemű zabpelyhet kell összekeverned 1 csésze teljeskiőrlésű liszttel, fél teáskanál szódabikarbónával, egy csipet sóval, 1-1 teáskanál fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval.

Egy másik tálban keverj össze 60 gramm puha vajat 90 gramm almapürével, 150 gramm barnacukorral, 150 gramm kristálycukorral, 1 nagy tojással és egy evőkanál vaníilia aromával.

A száraz és nedves hozzávalókat ezután keverd össze egy nagy tálban, majd kanállal szaggas belőle kisebb golyókat, amelyeket ellapítva tegyél egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 170 fokon 10 perc alatt süsd ki a kekszeket.

Almás-karamellás kuglóf

Ehhez a sütihez keverj össze egy tálban 1 csésze kókuszolajat, 2 csésze cukrot, 3 tojást és 3 evőkanál vanília aromát, egy másik tálban pedig 3 csésze teljeskiőrlésű lisztet, 1 kávéskanál sót, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1 csésze szeletelt pekándiót, majd a másik tál tartalmával keverd simára.

Ezután 3 hámozott, darabokra vágott almát is adj a tésztához, majd 180 fokon süsd meg, kivajazott kuglófformában.

Amíg sül a sütemény, olvassz egy edényben cukrot és készíts belőle karamellt. A kész kuglófot öntsd le a karamellel és szórd meg egy kis pekándióval tálalás előtt.

Almás morzsasüti

A morzsasütik nagyon népszerű édességek, hiszen amellett, hogy ízletesek, gyorsan elkészülnek.

Egy edénybe keverj össze 125 gramm vajat 225 gramm liszttel, 100 gramm barnacukorral és 2 teáskanál fahéjjal úgy, hogy morzsás állaga legyen.

Egy serpenyőben olvassz meg 15 gramm vajat, és fonnyassz meg rajta 8 hámozott, szeletelt almát, 15 gramm cukorra megszórva.

Egy kivajazott tepsibe kell beleöntened az almát, majd a tetején eloszlatnod a morzsát. 180 fokos sütőben süsd készre a sütit, és langyosan tálald.

A klasszikus almáspite

A megunhatatlan almáspitéhez omlós tésztát kell gyúrnod 18 dkg lisztből, 5 dkg vajból, 1 csipet sóból, 5 dkg cukorból és 1-2 evőkanál hideg vízből.

Ezután 7-8 almát hámozz meg és vágj vékony szeletekre, majd ebből tegyél 1-2 réteget egy kivajazott, a tésztával már kibélelt piteformába.

¼ csésze vízből és 1 csésze barancukorból főzz fűszeres szirupot úgy, hogy 1-1 evőkanál fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót is hozzáadsz, illetve 2 evőkanál vaníliaaromát.

Az almás rétegre önts a szirupból, majd jön ismét 1-2 réteg alma, megint a szósz, és így tovább, amíg el nem fogy. A végén rácsosan be kell borítanod a pitét, majd 180 fokon készre sütnöd.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!