Lebuktattuk! 6 tévhit az ásványi sminkről

Lebuktattuk! 6 tévhit az ásványi sminkről

Címlap / Stílus / Arc / Lebuktattuk! 6 tévhit az ásványi sminkről

Az ásványi alapú sminktermékeket rengeteg mítosz övezi. Mivel ez a kencetípus nem tartalmaz illatanyagot, hintőport, alkoholt, olajat és tartósítószert, valóban praktikus alternatívája lehet a hagyományos piperecikkeknek. Troy Surratt profi sminkszakértő, az amerikai Surratt Beauty márka megalkotója azonban összegyűjtötte, mik azok a tévhitek, amelyek mégis félrevezethetnek a vásárlás alkalmával.

#1 Az ásványi smink kiváló érzékeny bőrre

Minden ember bőrproblémái és szükségletei eltérnek, tehát egyenesen lehetetlen, hogy egy bizonyos termékfajta mindenkinek tökéletes legyen – még akkor is, ha történetesen „teljesen természetes”.

Sőt, a legtöbb ásványi sminkcuccban ott rejtőzik egy nagyon nem organikus anyag, a bizmut-oxiklorid, ami ragyogó bőrfelületet biztosít. Ez kristályos szerkezetű, tehát eltömítheti a pórosokat, illetve irritációt okozhat. Az aknéval vagy rozáceával küszködőknek érdemes balzsamos, gazdag formulát választani, például BB krémet.

#2 Az aknésok csak ilyet használhatnak, mert olajmentes

Az aknéval élők nagy része igyekszik elkerülni az olajtartalmú kencéket, mert szó szerint „nem akarnak olajat tenni a tűzre”, ám a szakértő szerint nem ez a tünetek csillapításának legjobb módja. A legtöbb ásványi sminktermék száraz, púderes finist ad, ami még több faggyú termelésére ösztönzi a hámréteget.

Az eredmény? Ez a faggyú összekeveredik a púderes ásványi sminkkel, amitől vakolatszerűnek tűnik az egész, ráadásul súlyosbítja a gyulladást is. Fontos tehát megjegyezni, hogy az olaj és a szilikon nem mindig rossz az aknés bőrnek.

#3 „Természetes” és „hipoallergén”, tehát jobb neked

Igazából egy rakás olyan „természetes” dolog létezik, ami nem jó a bőrödnek. Hiba tehát feltételezni, hogy minden bio vagy organikus összetevő csodát művel veled. Nem lehet olyan kijelenteni, hogy minden illatanyag, színezék és tartósítószer rossz lenne a bőrödnek, bár ez nagyban függ annak típusától.

Sőt, a tartósítás akár meg is mentheti a hámréteg épségét, hiszen a romlott piperecikkek csúnya gyulladást eredményezhetnek. A „hipoallergén” jelző pedig azt jelenti, hogy az adott holmi nem tartalmazza a leggyakoribb allergéneket – de más fajtákat jó eséllyel igen.

#4 Gyorsabb és könnyebb a felvitele

Az ásványi sminkterméket általában körkörös és finoman ütögető mozdulattal kell felvinni, a púdert például kabuki ecset segítségével. Ez a folyamat gyakran úgy szerepel a reklámokban, hogy „egyszerűbb”, mint a hagyományos kencék alkalmazása. 

A valóságban viszont leginkább az adott holmi minőségétől, a te gyakorlottságodtól, valamint a felhasznált segédeszközöktől függ, hogy a sminkelés meddig tart. Ma már olyan szuper ecseteket vásárolhatsz, amelyekkel mindenféle termék felvitele gyerekjáték, tehát nem feltétlenül az ásványi alapúak viszik a prímet.

#5 Természetesebb hatást kelt a végeredmény

Minden alapozóra, korrektorra és púderre érvényes az alapszabály: akkor tűnik természetesnek, ha megfelelő módon viszed fel. Az ásványi smink általában egyébként átlátszó és fehéres alapárnyalatú, ami a fotókon nem feltétlenül előnyös, mert mesterkéltebbnek hat. 

(Persze, ez akár előny is lehet, amennyiben direkt szoborszerű megjelenés a cél.) 

Tompíthatod ezt a jelenséget, ha nedves szivaccsal vagy ecsettel viszed fel a bőrödre az ásványi sminket, vagy pedig vegyíted valamilyen hagyományos termékkel. A frissítő arcpermet használata is hasznos lehet.

#6 Naptej helyett is jó

Ez a tévhit sajnos nemcsak az ásványi sminktermékek kapcsán terjedt el, hanem a szokványos alapozókról is lehet hallani. Mivel minden sminktermék fényvisszaverő pigmenteken alapul, ésszerű a feltételezés, hogy legalább nagyjából 8 faktoros védelmet nyújt. 
Ezzel szemben az az igazság, hogy az SPF mindig külön szerepel a csomagoláson, ha van, és természetéből adódóan nem védhet úgy, mint egy ugyanolyan faktorszámú naptej. Érdemes tehát kipróbálnod a sminked alá valamilyen speciális arcnaptejet, amiből akár egyetlen tubus is bőven elég egész nyárra.
Ha valamilyen bőrbetegség miatt érdeklődsz a különböző organikus sminkalternatívák iránt, mindenképpen egyeztess a bőrgyógyászoddal, mielőtt bármit is kipróbálnál!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást