Életmód / Receptek / Táplálkozás

Lassan párolt marhapörkölt gombával

A fólia alatt lerben sült marhapörköltnek hasonlíthatatlan finom íze van. Hosszú napokig megőrzi ízét, ezért előre is megfőzhető.

Hozzávalók

– 2 kg kicsontozott marha bélszín, zsíros részeket levágva
– 1 narancs héja
– 1 hagyma hámozva, apróra vágva
– 250 ml marha- vagy tyúkhúsleves alaplé
– 1 csésze száraz vörösbor
– 12 ml krém cherry
– 5 ml balzsamecet
– 2 evőkanál szójaszósz
– 2 evőkanál kukoricakeményítő
– 1 teáskanál szárított kakukkfű, vagy 2 teáskanál friss kakukkfű
– 3-4 nagyon vékony szelet friss hámozott gyömbér
– fél teáskanál kínai öt-fűszer
– 0,5 kg gomba
– 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
– só, bors
– 5 dkg apróra vágott friss metélőhagyma vagy zöldhagyma

Elkészítése

1. Öblítsük le a húst, majd vágjuk nagyobb kockákra, és tegyük tepsibe.

2. Hámozzunk meg egy narancsot, a belsejét tegyük félre. Egy serpenyőbe vágjuk össze apróra a narancshéjat, a hagymát, öntsük rá a húslevest, bórt, ecetet, szójaszószt, kakukkfüvet, gyömbért és a kínai fűszert. Forraljuk fel magas hőmérsékleten. Öntsük a folyadékot a húsra.
Tegyük magas hőmérsékletre a tűzhelyre, fedjük le alumínium fóliával, süssük 180 fokon amíg a hús teljesen átpuhul. (kb. 5-6 óra) Óránként, majd félóránként ellenőrizzük és ha szükséges öntsünk rá vizet.

Olvastad már?  3 meghökkentő tény a gombákról - mintha egy sci-fi kelne életre, pedig valóság

3. Hámozzuk, tisztítsuk meg és vágjuk fel a gombát (hosszában félbe). Egy serpenyőbe tegyünk vajat/olajat és dobjuk rá a gombát.

4. Öntsünk a gombára egy csésze vizet és magas hőmérsékleten, kevergetés közben puhítsuk meg a gombát, ameddig átsül és a folyadék elpárolog róla (kb. 13-17 perc).

5. A tepsiből egy lyukas kanállal szedjük ki a húst és tegyük át egy sütőtál aljába. Öntsük rá a gombát. Süssük 190 C-on, ameddig a hús elkezd sisteregni és megpirulni (kb. 12-15 perc).

6. Amíg a gombás hús sül, mérjük meg mennyi marhahúslé maradt. Ha 0,5 liternél kevesebb, akkor adjunk hozzá alaplevet. Tegyük egy lábasba forrni. Egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt 100 ml vízzel, öntsük a forró lére és addig kevergessük, ameddig ez besűrüsödik.
Öntsük a húsra és keverjük össze, ízesítve sóval, borssal.

Tálalásnál szórjuk meg snidlinggel. Köretként válasszunk rizst vagy burgonyapürét.

Jó étvágyat kívánunk!