Lassan párolt marhapörkölt gombával

Lassan párolt marhapörkölt gombával

Címlap / Életmód / Receptek / Lassan párolt marhapörkölt gombával

A fólia alatt lerben sült marhapörköltnek hasonlíthatatlan finom íze van. Hosszú napokig megőrzi ízét, ezért előre is megfőzhető.

Hozzávalók

– 2 kg kicsontozott marha bélszín, zsíros részeket levágva
– 1 narancs héja
– 1 hagyma hámozva, apróra vágva
– 250 ml marha- vagy tyúkhúsleves alaplé
– 1 csésze száraz vörösbor
– 12 ml krém cherry
– 5 ml balzsamecet
– 2 evőkanál szójaszósz
– 2 evőkanál kukoricakeményítő
– 1 teáskanál szárított kakukkfű, vagy 2 teáskanál friss kakukkfű
– 3-4 nagyon vékony szelet friss hámozott gyömbér
– fél teáskanál kínai öt-fűszer
– 0,5 kg gomba
– 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
– só, bors
– 5 dkg apróra vágott friss metélőhagyma vagy zöldhagyma

Elkészítése

1. Öblítsük le a húst, majd vágjuk nagyobb kockákra, és tegyük tepsibe.

2. Hámozzunk meg egy narancsot, a belsejét tegyük félre. Egy serpenyőbe vágjuk össze apróra a narancshéjat, a hagymát, öntsük rá a húslevest, bórt, ecetet, szójaszószt, kakukkfüvet, gyömbért és a kínai fűszert. Forraljuk fel magas hőmérsékleten. Öntsük a folyadékot a húsra.
Tegyük magas hőmérsékletre a tűzhelyre, fedjük le alumínium fóliával, süssük 180 fokon amíg a hús teljesen átpuhul. (kb. 5-6 óra) Óránként, majd félóránként ellenőrizzük és ha szükséges öntsünk rá vizet.

3. Hámozzuk, tisztítsuk meg és vágjuk fel a gombát (hosszában félbe). Egy serpenyőbe tegyünk vajat/olajat és dobjuk rá a gombát.

4. Öntsünk a gombára egy csésze vizet és magas hőmérsékleten, kevergetés közben puhítsuk meg a gombát, ameddig átsül és a folyadék elpárolog róla (kb. 13-17 perc).

5. A tepsiből egy lyukas kanállal szedjük ki a húst és tegyük át egy sütőtál aljába. Öntsük rá a gombát. Süssük 190 C-on, ameddig a hús elkezd sisteregni és megpirulni (kb. 12-15 perc).

6. Amíg a gombás hús sül, mérjük meg mennyi marhahúslé maradt. Ha 0,5 liternél kevesebb, akkor adjunk hozzá alaplevet. Tegyük egy lábasba forrni. Egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt 100 ml vízzel, öntsük a forró lére és addig kevergessük, ameddig ez besűrüsödik.
Öntsük a húsra és keverjük össze, ízesítve sóval, borssal.

Tálalásnál szórjuk meg snidlinggel. Köretként válasszunk rizst vagy burgonyapürét.

Jó étvágyat kívánunk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást