A legjobb haslapító ételek: ezektől nem puffadsz

A legjobb haslapító ételek: ezektől nem puffadsz

Címlap / Életmód / A legjobb haslapító ételek: ezektől nem puffadsz

Az emberi test működése komoly titkokat rejthet, különösen, amikor az emésztésről és a lapos has fenntartásáról van szó. Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy hiába követnek egészséges étrendet és sportolnak rendszeresen, a kívánt eredmény egyszerűen nem mutatkozik. Ennek oka lehet a nem megfelelő ételek választása, melyek ahelyett, hogy támogatnák az erőfeszítéseinket, inkább puffadást okoznak, s így messzire tolhatják céljainkat.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A lapos has eléréséhez nem csupán az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan kombináljuk ezeket az ételeket. Az emésztési folyamat, a bélflóra állapota és az általunk bejuttatott tápanyagok között szoros összefüggés van, amelyet érdemes mélyebben megérteni.

Míg a rostokban gazdag ételek, mint például a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek hozzájárulhatnak a jó emésztéshez, addig bizonyos más élelmiszerek, mint a keresztesvirágú zöldségek (például a brokkoli és a káposzta) ellenkező hatást érhetnek el. Ezek a zöldségek ugyanis gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a raffinóz, melyek erjedést okozhatnak a gyomorban, így felfúvódást eredményezhetnek. Ezenkívül a tejalapú termékek is kerülendőek lehetnek, ha laktózérzékenységed van – ez is gyakori oka lehet a puffadásnak.

Puffadásmentes ételek, amelyek hozzájárulnak a lapos hashoz

Az egyik alapvető irányvonal, hogy ételeink minél kevesebb feldolgozási folyamaton menjenek keresztül. Az egészséges zsírok, mint az avokádóban, az olívaolajban vagy a diófélékben találhatók, nemcsak hogy segíthetik az egészséges testsúly megtartását, de az emésztésre is jótékony hatással lehetnek.

A fehérjék közül érdemes választani a sovány húsokat, mint a csirke vagy a pulyka, illetve a halakat, például a lazacot vagy a tonhalat. Ezek nemcsak a teltségérzet kialakulását segítik, de nem terhelik le a szervezetet felesleges zsírokkal.

ÉlelmiszerHaslapító, nem puffasztó hatás okaFogyasztási javaslat/előnyök
Csirke, pulyka, halMagas fehérje, alacsony szénhidrát, nem puffasztSütve, főzve, natúr módon
TojásMagas fehérje, könnyen emészthetőReggelire, salátához, főve, rántottaként
Natúr joghurt, kefírProbiotikum, segíti a bélflórát, csökkenti puffadástMagában, gyümölccsel, zabpehellyel
Spenót, kelkáposztaRostban gazdag, nem okoz gázképződéstSalátában, párolva, levesben
UborkaMagas víztartalom, quercetin csökkenti puffadástNyersen, salátában, vízbe szeletelve
PaprikaKevés szénhidrát, nem puffasztNyersen, salátában, szendvicsben
CukkiniAlacsony kalória, könnyen emészthetőPárolva, grillezve, főzelékben
ZöldbabRost, kevés szénhidrát, nem okoz puffadástPárolva, salátában, köretként
Kivi, ananászEmésztőenzimek, rost, vízhajtóMagában, salátában, smoothie-ban
Bogyós gyümölcsökRost, antioxidáns, mikrobiomot támogatMagában, zabpehellyel, joghurttal
AvokádóKálium, telítetlen zsírsav, nem puffasztSalátában, pirítóson, smoothie-ban
BanánKálium, vízhajtó, telít, nem puffasztMagában, smoothie-ban, zabkásában
Sárgadinnye, szőlőMagas víztartalom, nem puffasztMagában, salátában
Bulgur, barna rizs, quinoaTeljes értékű gabona, rostban gazdag, nem puffasztKöretként, salátában
Diófélék, magvakEgészséges zsírok, rost, nem puffasztNasi, salátában, zabkásában
SpárgaVízhajtó, prebiotikum, csökkenti a puffadástPárolva, salátában, köretként
ZellerVízhajtó, emésztést serkentő, nem puffasztNyersen, salátában, levesben
ArticsókaRostban gazdag, bélflórát támogatjaSalátában, sütve, főzve
PapayaPapain enzim, emésztést segíti, nem puffasztMagában, salátában, smoothie-ban

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!