Az emberi test működése komoly titkokat rejthet, különösen, amikor az emésztésről és a lapos has fenntartásáról van szó. Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy hiába követnek egészséges étrendet és sportolnak rendszeresen, a kívánt eredmény egyszerűen nem mutatkozik. Ennek oka lehet a nem megfelelő ételek választása, melyek ahelyett, hogy támogatnák az erőfeszítéseinket, inkább puffadást okoznak, s így messzire tolhatják céljainkat.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A lapos has eléréséhez nem csupán az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan kombináljuk ezeket az ételeket. Az emésztési folyamat, a bélflóra állapota és az általunk bejuttatott tápanyagok között szoros összefüggés van, amelyet érdemes mélyebben megérteni.
Míg a rostokban gazdag ételek, mint például a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek hozzájárulhatnak a jó emésztéshez, addig bizonyos más élelmiszerek, mint a keresztesvirágú zöldségek (például a brokkoli és a káposzta) ellenkező hatást érhetnek el. Ezek a zöldségek ugyanis gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a raffinóz, melyek erjedést okozhatnak a gyomorban, így felfúvódást eredményezhetnek. Ezenkívül a tejalapú termékek is kerülendőek lehetnek, ha laktózérzékenységed van – ez is gyakori oka lehet a puffadásnak.
Puffadásmentes ételek, amelyek hozzájárulnak a lapos hashoz
Az egyik alapvető irányvonal, hogy ételeink minél kevesebb feldolgozási folyamaton menjenek keresztül. Az egészséges zsírok, mint az avokádóban, az olívaolajban vagy a diófélékben találhatók, nemcsak hogy segíthetik az egészséges testsúly megtartását, de az emésztésre is jótékony hatással lehetnek.
A fehérjék közül érdemes választani a sovány húsokat, mint a csirke vagy a pulyka, illetve a halakat, például a lazacot vagy a tonhalat. Ezek nemcsak a teltségérzet kialakulását segítik, de nem terhelik le a szervezetet felesleges zsírokkal.
Élelmiszer | Haslapító, nem puffasztó hatás oka | Fogyasztási javaslat/előnyök |
---|---|---|
Csirke, pulyka, hal | Magas fehérje, alacsony szénhidrát, nem puffaszt | Sütve, főzve, natúr módon |
Tojás | Magas fehérje, könnyen emészthető | Reggelire, salátához, főve, rántottaként |
Natúr joghurt, kefír | Probiotikum, segíti a bélflórát, csökkenti puffadást | Magában, gyümölccsel, zabpehellyel |
Spenót, kelkáposzta | Rostban gazdag, nem okoz gázképződést | Salátában, párolva, levesben |
Uborka | Magas víztartalom, quercetin csökkenti puffadást | Nyersen, salátában, vízbe szeletelve |
Paprika | Kevés szénhidrát, nem puffaszt | Nyersen, salátában, szendvicsben |
Cukkini | Alacsony kalória, könnyen emészthető | Párolva, grillezve, főzelékben |
Zöldbab | Rost, kevés szénhidrát, nem okoz puffadást | Párolva, salátában, köretként |
Kivi, ananász | Emésztőenzimek, rost, vízhajtó | Magában, salátában, smoothie-ban |
Bogyós gyümölcsök | Rost, antioxidáns, mikrobiomot támogat | Magában, zabpehellyel, joghurttal |
Avokádó | Kálium, telítetlen zsírsav, nem puffaszt | Salátában, pirítóson, smoothie-ban |
Banán | Kálium, vízhajtó, telít, nem puffaszt | Magában, smoothie-ban, zabkásában |
Sárgadinnye, szőlő | Magas víztartalom, nem puffaszt | Magában, salátában |
Bulgur, barna rizs, quinoa | Teljes értékű gabona, rostban gazdag, nem puffaszt | Köretként, salátában |
Diófélék, magvak | Egészséges zsírok, rost, nem puffaszt | Nasi, salátában, zabkásában |
Spárga | Vízhajtó, prebiotikum, csökkenti a puffadást | Párolva, salátában, köretként |
Zeller | Vízhajtó, emésztést serkentő, nem puffaszt | Nyersen, salátában, levesben |
Articsóka | Rostban gazdag, bélflórát támogatja | Salátában, sütve, főzve |
Papaya | Papain enzim, emésztést segíti, nem puffaszt | Magában, salátában, smoothie-ban |