Az adventi időszakban nagy a sürgés-forgás a konyhában, sok finomság készül az ünnepi hangulatban. Egy fokkal nehezebb dolgod van, ha valamelyik alap összetevőre érzékeny vagy, így néha drágább, néha nehezebben kezelhető alapanyagokkal kell dolgoznod. Most hoztunk nektek néhány olyan könnyen elkészíthető receptet, amit az étel érzékenyek is bátran elfogyaszthatnak!
4/4 Céklás brownie
A brownie-t mindenki szereti, viszont valószínűleg mindenki másképp készíti. Én sokszor kísérletezek vele, hiszen olyan egyszerűen variálható, hogy nehéz vele mellényúlni. Most, a téli időszakban a céklás verzió a kedvencem, ami ráadásul cukor-és lisztmentes verzióban készül.
Hozzávalók:
– 200 g cékla (kb. 3 kisebb fej)
– 25 g fruktóz (vagy 50 g porcukor)
– 3 db tojás
– 80 g kókuszolaj
– 80 g zabpehely
– 25 g mandula
– 3 evőkanál holland kakaópor
– szegfűszeg
Kezdd azzal a sütést, hogy minden alapanyagot kimérve előkészítesz, és a sütőt bekapcsolod 170 fokra. A céklát hámozd meg és vágd kis darabokra, majd egy kis vízzel és egy-két szem szegfűszeggel tedd fel párolni. Amíg a cékla puhul, egy késes robotgéppel aprítsd fel a mandulát és a zabpelyhet – ez fogja helyettesíteni a lisztet. Ehhez add hozzá a kakaóport, és a száraz hozzávalókkal már el is készültél!
A cékla közben valószínűleg megpuhult, ha maradt alatta még víz, azt öntsd le, és egy-két evőkanál mézzel karamellizáld, majd botmixerrel pürésítsd. Most jöhet a tojásos massza összeállítása. Ehhez keverd össze az egész tojásokat a fruktózzal, majd ha jól elkeveredett, akkor jöhet hozzá a kókuszolaj és a botmixerrel pürésített cékla.
Mikor összeállt, keverd össze a tészta két részét, majd öntsd egy sütőpapírral kibélelt formába, és tedd a meleg sütőbe kb. 25 percre. Arra vigyázz, hogy ha letelik a sütési idő, ne kapd ki a sütit rögtön a sütőből! Én általában csak kinyitom az ajtaját, és benne hagyom kihűlni a sütit. A tetejét díszítsd kókuszchips-szel, vagy bármi más finomsággal, ami eszedbe jut!
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!