Az adventi időszakban nagy a sürgés-forgás a konyhában, sok finomság készül az ünnepi hangulatban. Egy fokkal nehezebb dolgod van, ha valamelyik alap összetevőre érzékeny vagy, így néha drágább, néha nehezebben kezelhető alapanyagokkal kell dolgoznod. Most hoztunk nektek néhány olyan könnyen elkészíthető receptet, amit az étel érzékenyek is bátran elfogyaszthatnak!
3/4 Birsalmás sütőtökös pite
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én egyszerűen imádom a sütőtököt minden formájában. Ezért kitaláltam egy olyan sütit, amiben szuperül fel tudom használni, és még cukor és liszt sem kell hozzá. Ha sikerült gluténmentes zabkekszet vásárolnod, akkor a desszert teljesen glutén-és laktózmentes verzióban is elkészíthető.
Hozzávalók:
– 150 g zabkeksz
– 50 g zabpehely
– 50 g kókuszolaj
– 5 dl kókusztej
– 500 g sütőtök
– 2 evőkanál méz
– 1 birsalma
A sütisütést most a sütőtök elkészítésével kezdd.
Erre két verzió is létezik, az egyik – számomra mindig egyszerűbb –, hogy nagyobb darabokra vágom a sütőtököt, és kb. 25 percre beteszem a sütőbe, hogy megpuhuljon. Utána már könnyen levehető a héja, nem kell a pucolással bajlódni. Ha inkább főzni szeretnéd a sütőtököt, akkor vágd fel kisebb darabokra, hámozd meg, majd dobd be egy lábasba a mézzel és a kókusztejjel, és néha kevergetve lassú tűzön hagyd, hogy kb. 20 perc alatt megpuhuljon.
Amíg ez készül, addig egy késes robotgéppel aprítsd fel a kekszet, majd keverd össze a kókuszolajjal, és nyomkodd bele kikent kapcsos sütőformába. Ez lesz a piténk alapja.
Ha közben megpuhult a sütőtök (ezt villával tudod ellenőrizni), akkor egy kézi botmixerrel pürésítsd a szeleteket, és tedd félre egy kicsit hűlni. Amíg a massza pihen, vágd vékony szeletekre a birsalmát és fedd be vele a kekszes alapot. Ha a sütőtökös massza egy kicsit kihűlt, akkor gyors mozdulatokkal keverd bele mind a két tojást, majd öntsd rá a kekszes, birsalmás masszára. Mehet is a sütőbe, 170 fokon kb. 30 perc alatt elkészül.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!