Ilyen egy léleknek is szép otthon: a Wabi Sabi otthonok 5 stílusos sajátossága

Ilyen egy léleknek is szép otthon: a Wabi Sabi otthonok 5 stílusos sajátossága

Címlap / Otthon / Dekor / Ilyen egy léleknek is szép otthon: a Wabi Sabi otthonok 5 stílusos sajátossága

A Wabi Sabi filozófiája azt hirdeti, hogy találjuk meg a szépséget a tökéletlenségben és az elmúlásban. Ennek köszönhetően az ilyen stílusú otthonok változatosak és nagyban különbözőek, de az alábbi öt dolog mindig jellemző rájuk.

Egyedi, kézműves tárgyak

A Wabi Sabi ünnepli a különleges tárgyakat, melyeket gondos kezek munkálnak meg. Erre a stílusra nem jellemző a gyártósorról tucatszámra legördült bútorok vagy dekoráció használata, itt minden tárgynak múltja és lelke van. Egy szépen megkopott szekrény, egy esztétikusan viseltes porcelán, egy szőnyeg, aminek élénk színei már elhalványultak mind tökéletes lehet.

Fontos, hogy csak olyan dolgokkal vedd körbe magad, amik számodra jelentéssel bírnak, mint például egy váza, amit egy jó emlékű nyaraláson vettél a piacon, vagy egy szőttes, amit te magad készítettél. A Wabi Sabi egyik legfontosabb alapeleme az őszinte, egyszerű és autentikus tárgyak jelenléte, melyekre ránézve egyből melegség és jó érzés tölt el.

 

 

Rend és letisztultság

A stílus megengedi – sőt, szinte elvárja – a tökéletesség hiányát, de ez nem azt jelenti, hogy a káoszt is. Egy Wabi Sabi otthon minden esetben letisztult és felesleges sallangoktól – azaz tárgyaktól – mentes. Fontos, hogy minden helyiség hívogató és nyugtató hatást keltsen, ez pedig nem lehetséges, ha rendetlenség vagy zsúfoltság van jelen.

Nem kell olyan szigorúnak lennie, mint egy minimalista otthonnak, azonban szükséges, hogy a szem ne akadjon meg az összevisszaságon és „meg tudjon pihenni”. Ha nem erősséged a rendezettség, akkor ügyelj alja, hogy a káoszt zárt ajtók mögé rejtsd.

A japán filozófia az egyszerűség szépségét hirdeti és azt, hogy nincs szükségünk sok mindenre ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok legyünk. Egy otthon, ahol rend, tisztaság és egyszerű esztétika honol, a lakóját is nyugalommal tölti el.

 

 

A természet megjelenése

Az ember a természetben érzi magát a legjobban – ott vagyunk igazán otthon – ezért az organikus anyagok használata és látványa jó hatással van hangulatunkra. Fa bútorok és padló, kőből készül dekortárgyak és járólap, naturális textilek használatával érhetjük el mindezt.

A vászon ágynemű, a jutaszőnyeg, az eredeti prémek és bőr, kézzel készített szőttesek és fonott kosarak szintén kényelmes, meleg hangulatot keltenek. Az élő zöldnövények látványa szintén jót tesz a közérzetünknek. Ha nem vagy egy született kertész, pár kis pozsgás növénykét még te is biztosan életben tudsz tartani, hiszen ezeket ritkán kell öntözni.

 

 

Látszólag össze nem illő dekoráció

A már említett könnyed tökéletlenség jellemző a Wabi Sabi stílusra, ami abban is megnyilvánul, hogy az enteriőrben található tárgyak esztétikusan sokfélék. Ha minden túl átgondolt és összeillő egy térben, az sterillé és erőltetett hangulatúvá teheti.

Az egymásnak látszólag „ellentmondó” tárgyak pedig pont azzal hoznak karaktert az otthonba, hogy egységesen tökéletlen atmoszférát varázsolnak. Olykor éppen a tökéletesség és kohézió hiánya az, ami kiegyensúlyozottságot teremt.

 

 

Vissza az alapokhoz

A Wabi Sabi sokkal több, mint egy lakberendezési stílus, a Wabi Sabi egyszerre életmód és filozófia, ami többek között azt vallja, hogy életünket nem feltétlenül a birtokolt tárgyak mennyisége teszi boldoggá.

Fontos, hogy otthonunkban csak olyan holmik legyenek, amik sokat jelentenek nekünk, mert ez a nosztalgia, szépség és egyszerű „hasznosság” az, ami jó érzéssel tölt el minket. Minél kevesebb tárgy húz le minket otthon, a mindennapokban annál több hely marad életünkben az örömnek. Csak azt tartsd meg, ami valóban boldoggá tesz.

 

 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!