A kisgyerekek és a kutyák egyforma szociális intelligenciaszinten vannak

A kisgyerekek és a kutyák egyforma szociális intelligenciaszinten vannak

Címlap / Életmód / Család / A kisgyerekek és a kutyák egyforma szociális intelligenciaszinten vannak

Sok kutyatartó mondja azt, hogy a kis kedvence olyan, mintha a saját gyereke lenne – egy kutatás szerint ez annyira nem is megalapozatlan állítás, ezek az állatok ugyanis olyan szociális intelligenciával rendelkeznek, mint egy totyogó kisgyerek.

Ez valószínűleg evolúciós előnyt adott nekik, amíg az emberek mellett háziasodtak. Ez magyarázhatja meg azt is, hogy közelebb vannak szociális téren a kutyák az emberhez, mint mondjuk a legközelebbi rokonaink, a csimpánzok.

Akinek van kutyája, az tudja, hogy az ebek gyakran viselkednek úgy, mintha gyerekek volnának – nem hiába lehetnek igazi társuk az embereknek. Számos kutatás készült már arra, hogy mekkora az intelligenciája egy kutyának. Sőt, a magyar ELTE etológiai kutatócsoportja világhírű kutatásokat végez az ebek kommunikációjának és értelmi szintjének témájában. Sorra jelennek meg az újabb és újabb kutatások arról, hogy a négylábú kedvencünk pontosan milyen okos – ehhez jött most új információ az Egyesült Államokból.

Az Arizonai Egyetem szakértői kutatásukban arról számolnak be, hogy a kutyák és a kétéves gyerekek nagyjából egy szociális intelligenciaszinten állnak.

Egy eb szociális intelligenciaszintje közelebb van az emberéhez, mint az ugyanennyi idős csimpánzé – pedig a csimpánz az emberi faj egyik legközelebbi rokona. 

A kutatáshoz a szakértők 552 kutya és 105 kétéves gyerek szociális kognitív képességeit vizsgálták meg játékos feladatok segítségével. Megállapították, hogy a kooperációs kommunikációs készségeket kívánó feladatokban mind az emberek, mind a kutyák túlteljesítették a csimpánzokat, akik eredményeit korábbi kutatásokból figyelték meg. Ilyen feladat volt például az, hogy mennyire képesek követni, hova mutat valaki, vagy hova néz a kutató.

A szakértők megállapították azt is, hogy azok a kutyák, amelyek egyfajta szociális készségben jónak bizonyultak, azok a többiben is jobbak voltak, mint a társaik. Ez megint olyan dolog, amit a kutyáknál és az embereknél megfigyeltek, de a csimpánzoknál nem.

A csimpánzokkal azért érdemes összehasonlítani az eredményeket, mert ezek az állatok az emberi faj legközelebbi rokonai. Érdekes, hogy rosszabbul teljesítenek ezekben a tesztekben, mint a kutyák átlagosan.

AleksandarNakic/istockphoto.com

Mi lehet ennek az oka?

Több lehetséges magyarázata van annak, hogy a kutyák ilyen tekintetben miért is hasonlíthatnak jobban az emberi gyerekekre, mint a csimpánzok. A szakértők szerint a legvalószínűbb elmélet az, hogy amikor a farkasokat az ember háziasította, szimbiózisban kezdtek el élni a gazdájukkal. így fokozatosan hasonlítani kezdtek rájuk szociális készségeik tekintetében.

A kooperációs szociális viselkedés hasznossá vált az állatoknak, ezért fokozatosan egyre jobbá váltak benne.

A kutatók hipotézsie az, hogy a kutyák és az emberek egyforma evolúciós folyamatok során alakították ki a szociális viselkedésüket.

Ezért lehet az, hogy egy kétéves gyerek hasonló készségekkel rendelkezik, mint egy kutya. 

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a kutyák szociális képességeinek kialakulását tanulmányozva akár az emberi evolúcióról is többet lehet megtudni. Ez segítheti az orvosokat abban, hogy a szociális készségeket érintő betegségeket is jobban megismerhessék.

Forrás

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!