A kutyák és a kisgyerekek egyforma szociális intelligenciaszinten vannak

A kutyák és a kisgyerekek egyforma szociális intelligenciaszinten vannak

Címlap / Életmód / Család / A kutyák és a kisgyerekek egyforma szociális intelligenciaszinten vannak

Ez valószínűleg evolúciós előnyt adott nekik, amíg az emberek mellett háziasodtak. Ez magyarázhatja meg azt is, hogy közelebb vannak szociális téren a kutyák az emberhez, mint mondjuk a legközelebbi rokonaink, a csimpánzok.

Akinek van kutyája, az tudja, hogy az ebek gyakran viselkednek úgy, mintha gyerekek volnának – nem hiába lehetnek igazi társuk az embereknek. Számos kutatás készült már arra, hogy mekkora az intelligenciája egy kutyának. Sőt, a magyar ELTE etológiai kutatócsoportja világhírű kutatásokat végez az ebek kommunikációjának és értelmi szintjének témájában. Sorra jelennek meg az újabb és újabb kutatások arról, hogy a négylábú kedvencünk pontosan milyen okos – ehhez jött most új információ az Egyesült Államokból.

Az Arizonai Egyetem szakértői kutatásukban arról számolnak be, hogy a kutyák és a kétéves gyerekek nagyjából egy szociális intelligenciaszinten állnak.

Egy eb szociális intelligenciaszintje közelebb van az emberéhez, mint az ugyanennyi idős csimpánzé – pedig a csimpánz az emberi faj egyik legközelebbi rokona. 

A kutatáshoz a szakértők 552 kutya és 105 kétéves gyerek szociális kognitív képességeit vizsgálták meg játékos feladatok segítségével. Megállapították, hogy a kooperációs kommunikációs készségeket kívánó feladatokban mind az emberek, mind a kutyák túlteljesítették a csimpánzokat, akik eredményeit korábbi kutatásokból figyelték meg. Ilyen feladat volt például az, hogy mennyire képesek követni, hova mutat valaki, vagy hova néz a kutató.

A szakértők megállapították azt is, hogy azok a kutyák, amelyek egyfajta szociális készségben jónak bizonyultak, azok a többiben is jobbak voltak, mint a társaik. Ez megint olyan dolog, amit a kutyáknál és az embereknél megfigyeltek, de a csimpánzoknál nem.

A csimpánzokkal azért érdemes összehasonlítani az eredményeket, mert ezek az állatok az emberi faj legközelebbi rokonai. Érdekes, hogy rosszabbul teljesítenek ezekben a tesztekben, mint a kutyák átlagosan.

Mi lehet ennek az oka?

Több lehetséges magyarázata van annak, hogy a kutyák ilyen tekintetben miért is hasonlíthatnak jobban az emberi gyerekekre, mint a csimpánzok. A szakértők szerint a legvalószínűbb elmélet az, hogy amikor a farkasokat az ember háziasította, szimbiózisban kezdtek el élni a gazdájukkal. így fokozatosan hasonlítani kezdtek rájuk szociális készségeik tekintetében.

A kooperációs szociális viselkedés hasznossá vált az állatoknak, ezért fokozatosan egyre jobbá váltak benne.

A kutatók hipotézsie az, hogy a kutyák és az emberek egyforma evolúciós folyamatok során alakították ki a szociális viselkedésüket.

Ezért lehet az, hogy egy kétéves gyerek hasonló készségekkel rendelkezik, mint egy kutya. 

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a kutyák szociális képességeinek kialakulását tanulmányozva akár az emberi evolúcióról is többet lehet megtudni. Ez segítheti az orvosokat abban, hogy a szociális készségeket érintő betegségeket is jobban megismerhessék.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást