Miért bámul a kutyád? Utána jártunk!

Miért bámul a kutyád? Utána jártunk!

Címlap / Életmód / Család / Miért bámul a kutyád? Utána jártunk!

Mintha csak érezné, hogy ránézek, gyakran alvás közben is kinyitja a szemét, és figyel rám. De igaz ez fordítva is: sokszor furcsa érzésem támad, mintha figyelnének, és valóban, ahogy oldalra pillantok, fürkésző tekintetek vizslatnak, pedig órák óta csak ülök a gép előtt, és dolgozom. Vajon mi jár ilyenkor kedvenceik fejében?

Az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint érdemes figyelnünk a kutyánk jeleit, mert ők, bár beszélni nem tudnak, rendkívül kifejezőek – ha megfelelő vevőközönségre lelnek. Vannak egyértelmű jelek, amiket a leglaikusabbak is könnyen azonosítanak. Ilyen a farok csóválása, vagy éppen a vicsorgás. De mi a helyzet a bámulással? 

Így próbál kommunikálni veled

A kutyád folyamatosan monitoroz téged és a környezetét, ugyanis az információgyűjtés létfontosságú volt számára akkor, amikor a vadonban élt. Noha régóta közkedvelt háziállatok, nem veszítették el erős szaglásukat, pontos látásukat és továbbra is folyamatosan nyomokat, jeleket gyűjtenek.

Ahogy múlnak az évek, és a kutyák beilleszkednek az új családjukba, megtanulnak kommunikálni a gazdijukkal. Nem is gondolnád, mennyire figyelmesen követik a metakommunikációs jeleket és milyen sok mindent elsajátítanak közülük! Nem csupán azt jegyzik meg, milyen hangja van a jutalomfalatos zacskónak, vagy mi utal arra, hogy sétálni mentek.

Azt is kitapasztalják, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megszerezzék mindazt, amire vágynak. Miután rájönnek, hogy kapnak egy falatot a vacsorádból, ha bámulnak rád, tehát kunyerálnak, biztos lehetsz benne, hogy árgus szemekkel fognak figyelni a következő étkezés során is. 

Kutya szemkontaktus okai
PavelRodimov/istockphoto.com

Akárcsak a kisgyermekeknek, úgy a kutyáknak is fontos a napirend. Ha tisztában vannak azzal, mit várhatnak, sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek. A napirenden belül is nagyon figyelnek a családjukra, hiszen minden idejüket velük töltik. Noha bámulással, vagy más, megváltozott magatartással tudnak jelezni, először megpróbálják a lehető legcsendesebb módját annak, hogy figyeljünk rájuk. 

Ha a kutyád bámul rád, akkor biztosan fel akarja hívni valamire a figyelmedet. Mivel ismeri az egészen egyedi gesztusaidat és a szokásaidat, a lankadatlan pillantása arra utal, hogy kommunikálni próbál veled, valamit jelezni akar.

Egy, a Plos One folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a speciálisan képzett kutyák nagyon hatékonyan riasztották a gazdáikat a közelgő hipoglikémiás sokkról. Tudták, mire kell figyelniük, mit kell érezniük a rosszullét előtt, hiszen erre képzeték ki őket. Bámulással, ugatással, vagy éppen mancsaikkal jelezték, hogy lényeges változásokat vettek észre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást