Egészség / Életmód

6 különös vécézési szokás, amit te is biztosan tapasztalsz – Tudományosan megmagyarázva

6 különös vécézési szokás, amit te is biztosan tapasztalsz – Tudományosan megmagyarázva

Miért ébreszt fel éjjel a pisilési inger, a székelési viszont nem?

A bél kifinomult, intelligens idegsejtjei, amelyek a vastagbél összehúzódásait szabályozzák, és amelyek így a salakanyagot kiszorítják, a tested cirkadián ritmusa, a belső órád hatása alatt is állnak – mondja Pankaj J. Pasricha MD, a Johns Hopkins Neurogasztroenterológiai Központ neurogasztroenterológiai igazgatója. Emiatt az emberek többségének nincs ingere a vastagbél ürítésére az éjszaka közepén. A húgyhólyag, amely a vesékben termelődő vizelet folyamatos áramlásának tartályaként működik, csak egy bizonyos térfogatig nyúlhat ki, mielőtt elengedne. Normális esetben hat-nyolc órát aludhatsz anélkül, hogy vizelned kellene, de bizonyos egészségügyi állapotok (a 2-es típusú cukorbetegség az egyik) vagy a túl sok víz elfogyasztása lefekvés előtt felébreszthet éjjel is.

Miért vagyok felfúvódva ébredéskor?

A vastagbél az éjszaka közepén meglehetősen elernyed, de ébredéskor felélénkül és dolgozni kezd, elkezd összehúzódni, ezzel pedig kisöpri az éjszaka során csapdába esett gázokat. Anish Sheth, gasztroenterológus szerint a legintenzívebb, leghosszabb és leghangosabb gázkibocsájtás jellemzően reggelente történik, és ez teljesen természetes és egészséges is így.

Demkat/istockphoto.com

Miért nem sikerül vécére menni, amikor nyaralni vagy?

Az emberek csaknem 40 százalékának van székrekedése utazás közben, és ez elsősorban a rutin változásainak tudható be. A különböző étkezési idők, eltolódott alvási ütemezés vagy a jet lag felboríthatja a tested cirkadián ritmusát és befolyásolhatja az emésztési folyamatokat.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást