A különös ok, amiért eltűnt 11 nap a Brit Birodalom életéből

A különös ok, amiért eltűnt 11 nap a Brit Birodalom életéből

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A különös ok, amiért eltűnt 11 nap a Brit Birodalom életéből

Gondoltad volna, hogy az 1700-as években volt egy időszak a Brit Birodalom életében, amiből eltűnt kereken 11 nap? Korai időutazásról vagy egy furcsa elszámolásról van szó? Most eláruljuk!

Másfél hét mínusz

Kicsivel több, mint 200 évvel ezelőtt a szeptember 3. és 13. közötti időszak teljesen kitörlődött a Brit Birodalom életéből.

Az emberek ágyba bújtak csütörtök este, és másnap reggel már szerda volt – csakhogy a kettő között elméletileg másfél hét telt el.

Ennek hátterében viszont nem mágikus álompor vagy titokzatos időgép állt: a 11 napos ugrás szándékos és megtervezett ötlet volt, noha eredetileg egy váratlan elszámolás miatt kényszerültek erre a módszerre.

Elszámolt kalendárium

A Birodalomban (mint egyébként sok más helyen) eleinte a julián naptárt használták.

Bár kezdetben úgy tűnt, tökéletesen megfelel a célnak, hamarosan rá kellett jönniük, hogy apróbb hiba csúszott a számításaikba.

A kalendárium ugyanis minden 128. év végén plusz egy nappal zárult, és bár ez első ránézésre nem tűnik olyan nagy problémának, hosszú távon elég kellemetlen következményei voltak.

Leginkább az egyháznak gyűlt meg vele a baja, ugyanis a vallási ünnepek elkezdtek közelíteni egymáshoz, és már annyira eltolódtak a dátumok, hogy volt, ami tavaszról átkerült nyárra.

Aprócska csúsztatások

Erre találták ki megoldásként, hogy átváltanak a Gergely-naptárra, amelyet jelenleg Magyarországon is használunk.

Ez már sokkal pontosabb dátumot mutatott, de még így sem lett tökéletes a végeredmény.

A Föld ugyanis nem mindig forog ugyanolyan gyorsaságban a Nap körül, és bár csekély mértékben, de ez a sebesség fokozatosan csökken.

Ennek köszönhetően minden 3200. évben (ami egyébként szökőév lesz), ki kell hagyni a február 29-ét, ez pedig legkorábban 4800 táján lesz esedékes.

Ellentétes vélemények

A naptárváltáshoz viszont szükség volt arra, hogy előrébb ugorjanak néhány napot az évben – csakhogy ez közel sem ment olyan könnyen, mint eredetileg tervezték.

Egyes feljegyzések szerint a lakókat teljesen felháborította a dolog; olyannyira, hogy többen az utcára vonultak, tüntetésbe kezdtek, és követelték vissza a 11 napot, amitől megfosztották őket.

Azonban akadtak olyanok is, akik kifejezetten örültek az „időutazásnak”: Benjamin Franklin például azt mondta, hogy jól esik egy idős embernek, ha lefeküdhet aludni szeptember 2-án, és egészen 14-ig nem kell felkelnie.

Bizonyítékok az időutazásra

Ha te is abban reménykedtél, hogy egy időgép miatt tűntek el a napok, van egy izgalmas hírünk.

Noha a Brit Birodalomban ennél „hétköznapibb” okok álltak a háttérben, van néhány bizonyíték az időutazásra.

2008-ban egy 400 éves koporsó feltárásakor meglepő dolgot találtak a régészek: egy aranyból készült fém karórát, amin 10:06-kor állt meg az idő, a hátulján pedig a Swiss felirat díszelgett – csakhogy ez a márka még nem létezett akkoriban.

A másik érdekes bizonyíték egy amerikai legendához köthető. Rudolph Fentz 1950-ben hívta fel magára a figyelmet egy autóbaleset után: a férfi az 1800-as évek divatját viselte, a zsebében pedig többek között egy 1876-os levél és réz érme is volt.

A rendőrség pedig megerősítette: 1876-ben valóban eltűnt egy 29 éves férfi, aki sosem került elő. Vajon ez a véletlen műve, vagy más erők is megbújnak a színfalak mögött?

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!