Tényleg csodát tesz a krumpli a pattanásos bőrrel? Utánajártunk!

Tényleg csodát tesz a krumpli a pattanásos bőrrel? Utánajártunk!

Címlap / Stílus / Arc / Tényleg csodát tesz a krumpli a pattanásos bőrrel? Utánajártunk!

A TikTokon számtalan ötlet válik népszerűvé, ám sok közülük nem feltétlenül biztonságos. Így van ez a krumplis arcápolási videókkal is, amik azt ígérik, hogy helyrehozzák az aknés bőrt. De mi az igazság? Megéri krumplikarikákkal kezelni a gyulladt pattanásokat?

A TikTokon terjedtek el olyan videók, amiben lányok nyers krumpliszeleteket helyeznek az arcukon lévő pattanásokra, majd arról számolnak be, hogy mennyire hatásosan lehúzza a zöldség a gyulladást. A Byrdie megkérdezett egy bőrgyógyászt is, aki elmondta véleményét erről. Nézzük, mit mond a tudomány!

A krumpli hatása a bőrre

Dr. Gretchen Frieling bőrgyógyász szerint a burgonyában lévő anyagok valóban jó hatással lehetnek a bőrre. A benne lévő keményítő például megnyugtathatja a gyulladt bőrt és a felesleges olajat is felszívja. A burgonya ezen kívül értékes C-vitamint is tartalmaz, mely csökkenti a pattanások utáni hegek megmaradásának esélyét. A katekol-oxidáz nevű enzim is megtalálható a krumpliban a szakértő szerint, mely üdébbé varázsolhatja a bőrt és a pigmentfoltok kialakulásától is megvédhet.

@sierrastyless Share to save a life…😲 #fyp #skincare #acne #stress #stayhomestaystrong #keepingbusy #xyzbca #remedy #yourewelcome #girlcode #girlsoftiktok ♬ original sound

A citokinek is jó hatással lehetnek a bőrre bizonyos esetekben

Mivel az aknéra jellemző a gyulladás, a citokinekkel lehet csökkenteni ennek mértékét. (A koronavírus kapcsán kerültek a középpontba ezek a molekulák, melyeket az immunrendszer szabadít fel a sejtekben, hogy szabályozzák a gyulladást). Egyes citokinek csökkenthetik, míg más típusok növelhetik a szervezetben a gyulladás mértékét.

Egy 2013-as kutatás szerint szerint a burgonya héjából kinyert koncentrátumban található glikoalkaloidok és más kémiai vegyületek csökkenthetik a citokinek mennyiségét, ezáltal a gyulladást is. Mivel már korábban összekapcsolták a citokineket az akné kialakulásával, ezek a glikolalkaloidok javíthatnak a gyulladt bőr állapotán. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez még mindig kevés tudományos alátámasztás arra, hogy a módszer valóban működik.

Annak ellenére tehát, hogy vannak kutatások, amik bizonyos szintig alátámasztják a TikTokon mutatott feltételezéseket, még nem érdemes az eddig is széles körben alkalmazott, bevált módszereket lecserélni. Az egyéni eredményeket pedig ebben az esetben sem szabad összekeverni a klinikai bizonyítékokkal.

Maksym Belchenko/istockphoto.com

Kinek érdemes kipróbálnia és kinek nem a krumplis módszert?

Dr. Frieling szerint ha csak egy-egy pattanásról van szó, kipróbálhatod ezt a módszert. Mindenképp alaposan mosd meg a krumplit, majd hámozás után szeleteld fel és egy kisebb karikát tegyél a területre. Lényeges, hogy hámozás után már ne mosd át és ne is töröld le a zöldséget, hiszen a levében van az a keményítő, ami a pattanáson segíthet.

Ha viszont aknéval küzdesz, ami az arcbőröd nagyobb részét érinti, nem érdemes kísérletezned, helyette mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz.

A szakember szerint fontos megjegyezni, hogy egy tanulmányban kapcsolatot találtak a burgonyára való érzékenység és a latexallergia között, egy patatin nevű fehérjének köszönhetően. Ha tehát latexallergiád van, ne alkalmazd ezt a módszert. Amennyiben nem vagy biztos benne, akkor először a csuklódra helyezz egy kicsit a léből és 24 óra múlva nézd meg, vannak-e a területen allergiára utaló tünetek. Ha nincsenek, akkor az arcodon is tehetsz egy próbát. 

Ha súlyosabb mértékű aknéval küzdesz és gyulladásra hajlamos a bőröd, mindenképp konzultálj egy szakemberrel, aki ellát a megfelelő gyógyszerekkel és készítményekkel.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!