A kortárs hímzés és a tradicionális technikák találkozása – interjú az Artgarden tulajdonosával

A kortárs hímzés és a tradicionális technikák találkozása – interjú az Artgarden tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A kortárs hímzés és a tradicionális technikák találkozása – interjú az Artgarden tulajdonosával

Az olyan csodálatos kortárs alkotóknak köszönhetően pedig, mint amilyen Sisi Yu, az Artgarden megálmodója is, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a hímzés bizony továbbra sem fog kimenni a divatból, modern köntösbe öltöztetve pedig egyre csak több meseszép alkotás születik.

Honnan ered a kézműveskedés és a hímzés iránti szereteted?

Már pöttöm korom óta imádok mindent, ami ezzel kapcsolatos. Szerencsés vagyok, mert már az iskolában sikerült kipróbálnom az agyagozást, a varrást és a festést is. Több rajzversenyen is részt vettem, a hímzést viszont a Nagymamám mutatta először. Próbált megtanítani kötni és horgolni is, de valahogy a hímzés maradt az örök szerelem. Körülbelül 5 évvel ezelőtt gabalyodtam bele újra, akkor pár Pinterest fotó miatt kaptam kedvet ismét. A hímzéshez egyébként nem kell tehetség, csak kitartás, türelem és képzelőerő. 😊 Úgyhogy igazából gyorsan belejöttem, ezután pedig teljesen beszippantott ez a világ. 

Mikor és milyen indíttatásból döntöttél úgy, hogy belevágsz egy saját vállalkozásba?

2020 márciusában kezdtem el építgetni (egyelőre csak a háttérből) a weboldalt, és készíteni a termékeket. A dátum gondolom sokaknak ismerős…hiszen ez volt az a hónap, amikor hazánkban veszélyhelyzet lépett életbe a COVID miatt. Az akkori szövegírós munkahelyem bepánikolt, és sok más munkavállaló mellett, engem is eleresztett. Igaz ekkor már legalább 1 éve megfogalmazódott bennem, hogy szeretném a kézművesség iránti szeretetemet másoknak is megmutatni, de még inkább átadni. Úgyhogy ez kellett ahhoz, hogy valóban elinduljak ezen a göröngyös, de annál imádottabb úton.

Mennyire telnek mozgalmasan a mindennapjaid?

Nincs két egyforma napom. Ezt egyrészt nagyon szeretem, mert a monoton munkákban nem érzem jól magam. Másrészt egyszerűnek sem mondanám ezt az életformát, mert sokszor érzem azt, hogy a rengeteg apró teendőben szétforgácsolódom, és nem mindig tudok annyira fókuszált lenni.

Amikor viszont egyedi megrendelést készítek, akkor végre lehetőségem nyílik az elmélyülésre, hiszen akár napokig készítem ugyanazt a hímzést. Emellett szinte mindig túlórázom – ha ezt lehet így mondani saját vállalkozás esetén. 

Honnan merítesz ihletet a csodaszép, egyedi alkotásaidhoz?

Leginkább a természetből és Erdélyből, ahol gyermekkoromban nevelkedtem. A Nagyszüleim farmja, és az a szeretet ahogyan ők neveltek engem a mai napig sokat ad hozzám. Ezenkívül sok külföldi alkotó is megihlet, hiszen gyönyörű, részletgazdag munkákra lehet bukkanni mind Pinteresten, mind Instagramon.

Ha valami megtetszik, azt megpróbálom a saját stílusomra formálni és így beépíteni az alkotási folyamatba.

Hogyan jelenik meg a munkád során a környezettudatosság?

A környezettudatosság nagyon fontos számomra, hiszen szeretném megóvni azt a fantasztikus élővilágot, ami minket körülvesz. Anyagaim során csak 100% pamutot, 100% lent, e kettő keveréket vagy bambuszt alkalmazok.

A termékek csomagolása papírból – egy része újrahasznosított papírból készül.

A választott anyagok helyi kereskedőktől származnak, amelyekből használati tárgy, például táska vagy ruha esetén a varrónőm kezei közül kerül ki minden, a folyamat közben pedig rákerül a hímzés – általam.

Ezen felül minden egyes hónapban támogatok egy számomra kedves, fontos munkát végző szervezetet/egyesületet. Ez eddig a bevétel 10%-át tette ki, szeptembertől viszont sajnos 5%-ra csökkent, mivel nem tudtam olyan mértékű árat emelni az infláció által, ami még belefért volna. 

Minden munkád kizárólag kézzel készül? 

Igazából majdnem 100%-ban igen. A múltban volt 1-2 olyan kiegészítő workshop dobozokhoz (például pamut zászló), amelyet egy cégtől rendeltem, de mára sajnos megszűnt a termék, így azt hiszem 100%-ban kézzel készült termékeket lehet nálam találni. 😊

Mi ösztönzött arra, hogy a bevételed egy részét jótékony célra ajánld fel, és kiket támogatsz vele?

Kezdetben 3 szervezetet – az Állatmentő sereget, a Nyúlmentő alapítványt és az Egyszülős központot támogattam a külön termékkategóriáimmal. Igazi „állatbolond” vagyok, sokáig állatorvosnak készültem, és szereztem is ezzel kapcsolatban egy technikumot. Az elesett állatok iránt pedig óriási szeretet tudok érezni, így nem volt kérdés, hogy szeretnék-e segíteni a munkámmal egy picit is. Az Egyszülős Központ azért került képbe, mert engem is egyedül nevelt az Édesanyám, akkor pedig nagyon nagy segítség lehetett volna egy ilyen Egyesület. 

Bevallom viszont, hogy mivel a hímzés melletti másik két kategóriám (makramék és festmények) nem igazán indult be akkor, így nem tudtam túl sokat utalni az ezekből bejövő bevétellel. A makramékat később meg is szüntettem, így arra jutottam, hogy szeretnék új alapítványokat támogatni a munkámmal. Így most már gyakran a követőim szavazzák meg, hogy ki legyen a hónap támogatottja. 

Mely eddigi alkotásaidra gondolsz vissza a legszívesebben?

Az egyik kedvenc alkotásom a saját menyecske ruhám volt, amelyre vadvirágokat hímeztem kézzel – temérdeknyi, éjszakába nyúló órák alatt. Azért is áll annyira közel hozzám, mert egyetlen királykék virága a szívem alatt, abból a fonálból készült, amit a Nagymamám utoljára adott a kezembe. Ezenkívül nem olyan meglepő módon, minden alkotásomat szeretem, hiszen egy álom és egy gondolat kiteljesedése és megvalósítása. A vásárlóim kedvence viszont azt hiszem, hogy a Kismamás hímzésem lesz. 

Hogyan készülsz a karácsonyi időszakra?

Az esküvői szezon mellett az ünnepi időszak mindig nagyon nyüzsis, de elképesztően élvezem. Idén több karácsonyi, videós workshop box is készült, emellett pedig sok-sok kedves, kézműves termék, hímzés és festmény kapott helyet a weboldalamon. Kivételesen időben elkezdtem a karácsonyi készülődést, és nem is terheltem túl magam annyira az új termékekkel, mint tavaly, úgyhogy így azért sokkal nyugodtabb. 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

A jövőbeli tervekkel mindig úgy vagyok, hogy nem szeretem elkiabálni őket, úgyhogy ami még nagyon képlékeny, azt most titokban is tartom, de azt elárulhatom, hogy elképesztően izgatott vagyok miattuk, és számomra óriási lépések/álmok. 😊 Az viszont biztos, hogy szeretném majd visszahozni újra a kézzel hímzett ruhákat a repertoárba. Tavaly nyáron készítettem egy len és pamut kollekciót, viszont rengeteg munka volt vele, így idén sajnos nem tudott beleférni. De nagyon remélem, hogy jövőre sikerül ismét ilyen irányba lépdelni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást