Ha átestél a koronavíruson, edzés előtt nagyon ajánlott a komplex kardiológiai kivizsgálás

Ha átestél a koronavíruson, edzés előtt nagyon ajánlott a komplex kardiológiai kivizsgálás

Címlap / Életmód / Ha átestél a koronavíruson, edzés előtt nagyon ajánlott a komplex kardiológiai kivizsgálás

Egy tanulmány szerint – amely koronavírus fertőzésen átesett sportolókat vizsgált – a gyógyult betegek 10-15%-nál szívizomgyulladást állapítottak meg utólagos szövődményként, és ez nem függött össze azzal, hogy az adott páciensnek mennyire voltak súlyos tünetei. Az is tény, hogy a súlyos állapotú COVID-19 betegek egyharmadánál kardiovaszkuláris problémák is jelentkeznek a kezelés során.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a COVID-19 nem csak a tüdőt károsíthatja, hanem a szív- és érrendszert is. Súlyos esetben kialakulhat szívizomgyulladás is, azaz begyulladnak a szívizomsejtek, károsodnak, és ezáltal a szív pumpafunkciója romlik.

Főbb tünetei lehetnek a szapora szívműködés, a szívritmus-zavar, a mellkasi fájdalom, lehetséges nehézlégzés, súlyosabb esetben akár szívelégtelenség is felléphet, aminek a vége akár egy szívtranszplantáció is lehet. A fenti tünetek mellett, de akár önmagában is, magas vérnyomás is kialakulhat a betegség nyomán normál vérnyomással rendelkező egészséges embereknél. 

Tehát, ha valaki átesett a COVID-19 fertőzésen, mindenképpen ajánlott elmennie egy általános kardiológiai kivizsgálásra. Ha pedig valaki rendszeresen sportol (ez nem csak élsportolókra, hanem rekreációs és hobbi sportolókra is igaz), akkor az edzések elkezdése előtt mindenképpen javasolt a kivizsgálás nem csak COVID-19 érintettség esetén, de minden lázas állapottal járó fertőzés után.

Általában év elején sokan tesznek fogadalmat, hogy egészségesebb életmódra váltanak, ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország Kft. járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet: „Nem szabad vakon belevágni a rendszeres mozgásba, különösen abban az esetben nem, ha korábban átestünk a koronavírus fertőzésen.

A koronavírus okozta tünetek súlyosságától függetlenül ugyanis számos kardiológiai probléma kialakulhat. Az egyik legjellemzőbb a szívizomgyulladás, ugyanakkor ez, ha titokban zajlik, akár végzetes is lehet fokozott fizikai terhelésnél.

Mielőtt elkezdenénk a sportot, érdemes egy általános kardiológiai kivizsgálást csináltatni.” 

De vajon mit tartalmaz egy ilyen átfogó kardiológiai vizsgálat?Általában ez a csomag egy szakorvosi konzultációból, egy szív ultrahangból és egy nyugalmi EKG-ből áll, amelyet egy laborvizsgálat egészít ki.

A szív ultrahanggal feltérképezhető a szív anatómiája, kideríthető a szív falának esetleges mozgászavara, észrevehető a folyadékgyülem a szívburokban. Az EKG-val kimutathatók a szívritmus zavar és a szívizomgyulladásra utaló egyéb eltérések. Az általános kardiológiai szűrés minden esetben tartalmaz egy speciális laborvizsgálatot is, amely a vérben található troponin szintet méri, ugyanis a szívizomkárosodás során ezen anyag szintje megemelkedik a vérben.

A magasabb troponin szint a szívizominfarktusnak és a szívizomgyulladásnak is lehet tünete. Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette:

„Amennyiben a fenti vizsgálatok során nem derült ki semmilyen eltérés, minden eredmény negatív, akkor is ajánlott, hogy a COVID-fertőzést követően pár hetet mindenki várjon a rendszeres sporttal. Amennyiben egy betegnél eltérést tapasztalnak, akkor ajánlott egy komolyabb szívvizsgálat: szív MR vagy bizonyos esetekben szív CT.”

Dr. Menyhárt Orsolya

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást