Egészség / Életmód

Így kell a textilmaszkodat szakszerűen kitisztítanod

Így kell a textilmaszkodat szakszerűen kitisztítanod

Mivel kell tisztítani a maszkot?

Ha lehetséges valamilyen fertőtlenítőszert használjunk, ezek ugyanis hatékonyabban pusztítják el a mikróbákat, mint az általános mosószerek, de ha csak kézi mosásra van mód, akkor alaposan szappanozzuk be és minimum fél percig dörzsöljük az anyagot, majd minél melegebb vízzel öblítsük ki. 

Ha van rá lehetőség, áztassuk be klóros, vagy enyhén fehérítő hatású (pl.: hypós) vízbe  – legalább 10 percig – Ha készen vettük a maszkot, akkor is mossuk ki használat előtt.

A mosógépben is kimoshatjuk, olyan magas hőfokon, amit az anyag enged, de legalább 60 fokon. Még nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy a COVID-19 milyen hőmérsékleten pusztul el, de a SARS vírus ellen – ami nagyon hasonló a koronavírushoz – már hatásos a 60 fok. Ha gyorsabban szeretnénk szárítani a maszkot, hajszárítóval is fújhatunk rá forró levegőt, illetve a vasalás is hasznos a „hőkezelés” miatt. 

Fontos megemlíteni, hogy textilmaszkot ne adjunk két évesnél kisebb gyermekre, illetve annak sem ajánlott, aki eleve nehezen lélegzik, nincs eszméleténél vagy bármi más gátolja abban, hogy levegye.

1 2 3

2 hozzászólás

 • Avatar
  Magos András
  2020.09.26., 16:13

  A maszk ugyan 100%-osan garantált védelmet nem nyújt, de annál hatásosabb, mint amit a cikk tartalmaz. Az igaz, hogy a vírus nagyon kicsiny, ezért a sűrű szövésű maszk lyukain, résein átférne. Azonban a levegőben a vírus nem önállóan terjed, hanem porszemekre, nedvességcseppekre (ld. cseppfertőzés) tapadva. Ezek sokkal nagyobbak, és egy jó minőségű maszk külső felületén megakadnak. Ezért persze nagyon fontos a használt maszk megfelelő időközönként cseréje és kezelése, ahogy az a cikkben is szerepel.

  Válasz
  • Szőke Angéla
   Szőke Angéla
   2020.09.27., 08:33

   Kedves András,

   100%-os védelmet sajnos semmi sem nyújt… De egyetértek azzal, amit ír! Hordjunk maszkot, vigyázzunk magunkra 🙂

   Válasz

Írj egy hozzászólást