Egészség / Életmód

Így kell a textilmaszkodat szakszerűen kitisztítanod

Így kell a textilmaszkodat szakszerűen kitisztítanod

Milyen gyakran kell tehát mosnunk a textilből varrt maszkokat?

A szakértők szerint minimum naponta egyszer, azaz gyakorlatilag minden használat után egyből mehet is a mosásba. Valójában az sem ajánlott, hogy 30 percnél tovább legyen rajtunk a textilmaszk, ugyanis az orrunkon kifújt levegő és leheletünk nedvessége csökkenti a fertőzésekkel szembeni védelmet.

Ügyeljünk arra, hogy a maszkot mindig tiszta kézzel tegyük fel, viselet közben ne érjünk hozzá és miután levettük és a mosásba helyeztük, ne érjünk szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, hanem azonnal mossunk kezet. A kézmosás minimum 20 másodpercig tartson, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a vírusmolekula lipid-burkát feloldja a szappan. 

A szakértők ajánlása szerint egy bolti eladó vagy pénztáros esetében két óránként ajánlott a textilmaszk mosása, azaz cseréje. Természetesen munka közben nem tudjuk kimosni és megszárítani a maszkot, ezért az a célszerű, ha többet viszünk magunkkal munkába. 

Alter_Ego_Studio/depositphotos.com

1 2 3

2 hozzászólás

 • Avatar
  Magos András
  2020.09.26., 16:13

  A maszk ugyan 100%-osan garantált védelmet nem nyújt, de annál hatásosabb, mint amit a cikk tartalmaz. Az igaz, hogy a vírus nagyon kicsiny, ezért a sűrű szövésű maszk lyukain, résein átférne. Azonban a levegőben a vírus nem önállóan terjed, hanem porszemekre, nedvességcseppekre (ld. cseppfertőzés) tapadva. Ezek sokkal nagyobbak, és egy jó minőségű maszk külső felületén megakadnak. Ezért persze nagyon fontos a használt maszk megfelelő időközönként cseréje és kezelése, ahogy az a cikkben is szerepel.

  Válasz
  • Szőke Angéla
   Szőke Angéla
   2020.09.27., 08:33

   Kedves András,

   100%-os védelmet sajnos semmi sem nyújt… De egyetértek azzal, amit ír! Hordjunk maszkot, vigyázzunk magunkra 🙂

   Válasz

Írj egy hozzászólást