Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

Címlap / Hírek / Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra / 2. oldal

A koronavírust minden országvezetés a legjobb belátásra szerint igyekszik kezelni, ezért még Európán belül is eltérő szabályok léptek érvénybe. Az alábbiakban bemutatjuk, cikkünk megírásakor milyen határozatokat léptettek életbe ezekben az országokban!

Belgium: szigorítás és enyhítés

Érdekes módon míg a legtöbb országban most szigorítanak, Belgiumban bevezették, hogy október 1-től nem kötelező már a maszkviselés a kültéri helyeken (ugyanakkor erősen javallott a viselése ott, ahol a másfél méteres távolság nem tartható), valamint a karantén időszakot 7 napra rövidítették. De Brüsszelben a kávézóknak és bároknak 23:00-kor, ételeket és alkoholos italokat felszolgáló helyeknek pedig 22:00-kor be kell zárniuk. A szabadtéri vásárokban, piacokon tilos az utcán enni, az éjszakai szórakozóhelyeket pedig ideiglenesen bezárták. Ami a focit illeti, a szurkolók visszatérhetnek a stadionokba, de csak úgy, hogy jó néhány szék kimarad közöttük, és a maszk kötelező viselet.

Portugália: kisebb összejövetelek

Mivel a gyerekek visszatértek az iskolába, a dolgozók jelentős része pedig már az irodából végzi a munkáját, szeptember 15-től új szigorításokat vezettek be. Ebbe tartozik az, hogy legkésőbb 23:00-kor minden üzletnek és vendéglátóegységnek be kell zárnia, a csoportosulásokat pedig 10 főben maximalizálták; ennél több ember nem lehet bent egyszerre boltokban sem. 

Görögország: új szabályok Athénban

Görögországban kötelező a maszkviselés zárt helyeken és tömegközlekedési eszközökön, szeptembertől pedig Attika régióban újabb szigorításokat vezettek be. Minden szabadtéri helyen, ahol sokan vannak, kötelező a maszk, munkahelyen pedig bent is muszáj viselniük a dolgozóknak. 

Businesspeople wearing masks in the office for safety during epidemic situation

Írország: benti étkezés betiltva

Dublinban szeptember 19-től három héten át nem lehet zárt éttermi helyen enni, és minden olyan utazást, ami nem létszükséglet, betiltottak a növekvő esetszám miatt. A családi látogatásokra sincs most lehetőség, kül- és beltéren sem: 6 főnél több ember nem tartózkodhat együtt, és ez a 6 fő is maximum 3 családból jöhet össze. A 70 év feletti embereket arra kérik, hogy ne mozduljanak ki otthonról, a home office-t pedig erősen támogatják.

Svédország: lezárások nélkül

Az országban nem vezettek be lezárásokat és szigorúbb korlátozásokat (a maszkviselés sem kötelező), de mindenkit arra kérnek, tartsák a távolságot és lehetőleg otthonról dolgozzanak. 50 főnél többen nem lehetnek semmiféle rendezvényen, a 70 év felettieket pedig arra kérik, maradjanak otthon; de az éttermek, boltok, edzőtermek és bárok továbbra is működhetnek. Ebben az országban egyébként már a kezdetektől fogva enyhébbek voltak a szabályozások.

Csehország: szükségállapot bevezetése

Az országban gyorsan növekszik a betegek száma, ezért itt is kötelezővé tették a maszkviselést az egészségügyi és szociális intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és választási helyiségekben. A karanténidőszak 10 napra csökkent, a hatodikosoktól kezdve pedig minden gyermeknek maszkot kell viselni az osztálytermekben. Nemrég szükségállapotot vezettek be, ezért a magas kockázatú helyeken távoktatásra tértek át a középiskolák, a szórakozóhelyek és vendéglátóegységek 22:00-kor bezárnak, zárt termekben pedig maximum 10 ember tartózkodhat.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»