Család / Életmód

Koronavírus: Komoly problémával nézhetnek szembe az elvált szülők a járvány miatt

Koronavírus: Komoly problémával nézhetnek szembe az elvált szülők a járvány miatt

A gyermeknevelés mindig nagy kihívás, hát még egy világjárvány idején. Elvált szülőként gyereket nevelni pedig mindig együttműködést, türelmet és a másik iránti tiszteletet követel, valamint természetesen azt, hogy mindketten a gyerek érdekét tartsátok elsődlegesen szem előtt. Ez nincs másként a koronavírus idejében sem, ám a feladat még nehezebb lehet.

Érdemes lesz beszélni egymással

Bár a jelenlegi helyzet (egyelőre) nem változtat érdemben a szülők láthatásán, a szakemberek mégis azt javasolják, hogy a szokatlan körülményekre való tekintettel a szülők beszéljenek egymással. Érdemes egyrészt megvitatni, hogy ki mit vár el a másik féltől – például szóljon róla, ha külföldivel találkozik vagy közösségbe kell mennie – illetve hová viszi a gyereket.

Jó, ha mindkét szülő tudja, mi volt a gyerek programja, míg a másikkal volt, mert egy esetleges betegség esetén biztosan kérdés lesz, hogy az utóbbi napokban hol járt, mit csinált a gyerek.

Fontos, hogy tisztázzátok azt is, mi az, ami most belefér, és mi az, amit nem engedtek a gyereknek. A törvény például egyelőre nem tiltja, hogy 18 éven alattiak boltba menjenek, ugyanakkor érdemes ezt, ha csak lehet, elkerülni, és nem jó, ha az egyik szülő nem csinál belőle ügyet, hogy a gyerkőc leugrik a ház aljában lévő kisboltba egy rágóért, míg a másik kifejezetten megtiltja neki az ilyesmit. Beszéljetek a higiéniai szabályokról is, hogy biztosak legyetek benne, a gyerek mindenhol ugyanazokkal a szabályokkal találkozik, és érdemes lehet egy vészforgatókönyvet is felállítani arra az esetre, ha valaki megbetegszik vagy felmerül a megbetegedés gyanúja.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Mit mond a rendelet?

A Magyarországon 2020. március 28-án életbe lépett kijárási korlátozásról szóló rendelet a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása céljából kifejezetten lehetővé teszi a kijárást, így a TASZ összefoglaló tájékoztatója szerint „mind az a szülő, aki hozza vagy viszi a gyereket a láthatásra/ról, mind pedig az a szülő, aki ezzel a céllal indul útnak, legálisan tartózkodik az utcán.” Ha valamelyik szülő oldalán felmerül a betegség, és emiatt a gyerek is karanténba kerül, az értelemszerűen korlátozza a kapcsolattartás lehetőségét.

A törvény előírja, hogy a szülőknek ilyen helyzetekben feltétlenül tájékoztatniuk kell egymást a kialakult helyzetről illetve a fejlemények alakulásáról.

Azt, hogy az egyik szülő önkényesen nem viszi láthatásra a gyermeket, vagy nem adja vissza, teljesen jogszerűtlen a kihirdetett vészhelyzet idején is, hiszen vészhelyzet igen, vis major azonban nincs, a rendelet szerinti szabályozások és a láthatással kapcsolatos törvények továbbra is érvényben vannak.

EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

Mikor lehet eltérni a kapcsolattartási megállapodástól?

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy mindkét szülő beleegyezésével, közösen határozva bármikor el lehet térni a  kapcsolattartásra vonatkozó döntéstől, vagyis ha mindketten úgy látjátok jónak, átmenetileg szüneteltethetitek, illetve más formában végezhetitek a kapcsolattartást, a lényeg, hogy most is, mint mindig, a gyermek érdekét tartsátok elsődlegesen szem előtt.

A gyerekek életkoruktól függően mást fognak fel a kialakult helyzetből, de azt valószínűleg mindannyian érzik, hogy megváltoztak a mindennapok, felborult a napirend, és ha még nem is tudják megfogalmazni, minden bizonnyal a kialakult feszültséget, szorongást is érzékelik. Az utolsó, ami most hiányzik nekik, az egy elmérgesedő vita a számukra legfontosabb két ember között.

Próbáljatok mindketten belátóak és rugalmasak lenni, ha már elég idős hozzá, kérdezzétek meg a gyermek véleményét is, és az érettségétől függően vegyétek figyelembe ezt is, amikor arról döntötök, hogy változtattok-e a kapcsolattartás módján, vagy sem.

Ha a személyes találkozókat egy ideig szüneteltetitek is, akkor is használjátok ki a modern technológia lehetőségeit: tartsatok kapcsolatot telefonon, videóhíváson, sőt akár azt is megfontolhatjátok – szintén közös beleegyezéssel és a gyermek érdekeit szem előtt tartva – hogy gyakrabban választjátok a kapcsolattartásnak ezt a formáját akkor is, ha az egyébként megszokott személyes találkozókról sem kell lemondanotok. Kivételesen nehéz időket élünk, amikor egy gyereknek minden biztonságra szüksége van, amit csak a szülei megadhatnak neki, akár együtt élnek, akár külön.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást