A koronavírus igazi nyertesei a műanyaggyártók

A koronavírus igazi nyertesei a műanyaggyártók

Címlap / Stílus / A koronavírus igazi nyertesei a műanyaggyártók

A koronavírus-járvány kezdetén a környezetvédők aggódni kezdtek, hogy a pandémia a legrosszabbkor érkezett az egyszer használatos műanyag elleni harcban – most, három hónappal a világjárvány kihirdetése után kiderült, mennyire igazuk volt. Az egyszer használatos műanyagnak nagyon régen nem volt ekkora keresete, és a kampányok is leálltak, hogy a sokkal fontosabb egészségügyi kihívásokra koncentrálhasson mindenki. A járvány igazi nyertesei mindenképpen a műanyaggyártók, amelyek most időt kaptak, hogy még egy ideig folytassák környezetszennyező tevékenységeiket.

A koronavírus-járvány bizonyos területeken kétségtelenül kifejezetten jót tett a környezetnek: sorra jelentek meg a tanulmányok arról, hogy a kijárási korlátozások és a karantén miatt sokkal kevesebbet közlekednek az emberek, csökken a szén-dioxid és a nitrogén-oxidok szintje a levegőben, még a nagyvárosokban is tisztul a levegő, Indiában pedig a második világháború óta először lehetett ellátni egészen a Himalájáig. Úgy tűnt, hogy még a világ legszennyezettebb területeinek is jót tesz, hogy az embereket kivontuk a forgalomból (szó szerint), és a bolygónak volt egy kis ideje „fellélegezni” nélkülünk.

Csakhogy nem minden területen ennyire pozitív a változás. A környezetvédelmi szakemberek már a járvány kitörésének kezdetén megjósolták, hogy visszaveti az egyszer használatos műanyagok elleni harcot a világszinten kihirdetett veszélyhelyzet, és egyre inkább úgy tűnik: igazuk volt.

Persze természetes, hogy egy világjárványban az ember nem azzal foglalkozik elsődlegesen, hogy mennyi műanyagot fogyaszt – főleg nem az első pánikkal teli időszakban, amikor mindenki bezárkózott, és bevásárolt magának. Vannak, akik – egyébként teljesen feleslegesen – ládaszámra vették a gumikesztyűt, és az egyszer használatos orvosi maszkok is úgy kelnek, mintha nem lenne holnap. A műanyagipar eközben megpróbálja elhitetni mindenkivel, hogy most az egyszer használatos a jó, minden más veszélyes.

A polisztirol kereslete konkrétan meredeken megemelkedett, és még állami szinten is sok helyen azt kommunikálják, hogy az egyszer használatos termékek most elengedhetetlenek a higiénia miatt. Egyértelmű, hogy az orvosi védőfelszerelés helyettesíthetetlen, és most nem az a legfontosabb, hogy ez újrahasznosított anyagból készüljön, de a mindennapi fogyasztáson igenis csökkenteni lehetne, főleg most, hogy az első hullám csökkenni látszik.

Ennél még nagyobb probléma az, hogy a korábban a műanyagok visszaszorításával foglalkozó kormányok és szervezetek is másfelé fordulnak, és a koronavírusra fordítják az erőforrásaikat. Ez pedig azt jelenti, hogy a felülről jövő szerveződések is parkolópályán állnak, a nagy cégek visszavonják a környezetvédelmi stratégiájukat, és az egész téma lekerül a porondról.

Nem érdemes elfelejteni, hogy a műanyag gyakorlatilag szilárd olaj, és a kitermelésétől a használatán át a feldolgozásáig környezetszennyező. A műanyagiparnak kapóra jött a koronavírus-járvány, mert egy kicsit vissza tudják szorítani a műanyaghasználat elleni intézkedéseket, és időt nyertek arra, hogy növeljék a műanyag iránti keresletet a világban.

Amit mi tehetünk, az egyszerűen annyi, hogy nem vásárolunk feleslegesen műanyagot, és ha tehetjük, még mindig inkább hulladékmentesen élünk – akkor is, ha ez most egy kicsit nehezebb, mint egyébként. Hiába komoly fenyegetés most a koronavírus-járvány, hosszú távon a műanyagszennyezés és az ezzel kéz a kézben járó klímaváltozás ugyanúgy tömegkatasztrófává fog válni, ezért nem érdemes háttérbe szorítani a világjárvány ellenére sem.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!