Egészség / Életmód

Elnyúló korona: a súlyos betegek többsége hónapokkal később is szenved még

Elnyúló korona: a súlyos betegek többsége hónapokkal később is szenved még

2020 elején a Covid-19 a világ nagy részére egy szinte teljesen ismeretlen betegség volt, amelynek tüneteiről, lezajlásáról, fertőzőképességéről nagyon keveset tudtunk. Most, hogy hónapok óta vele együtt élünk, egyre több dolgot tudunk meg róla. Például azt is, hogy míg sok esetben a betegség néhány hét alatt lezajlik, azok, akik súlyosabban megbetegedtek, ennél sokkal hosszabb küzdelemre is számíthatnak.

Egy augusztus 20-án közzétett tanulmány szerint a kórházba került koronavírusos betegek közel háromnegyede három hónappal később folyamatos tünetektől szenved. Sokan még mindig nem voltak képesek napi feladatokat ellátni, például mosakodni, öltözködni vagy visszamenni a munkába.

De mi is az az elnyúló korona, és miért érint egyeseket, míg másokat nem?

Mi az elnyúló koronavírus?

Az angol sajtóban long-Covid, long-haul vagy long-tail Covid néven emlegetett elnyúló korona nem egy orvosi szakkifejezés. Azok az emberek használják, akik a tüneteket hosszabb ideig tapasztalják két hétnél – a WHO ugyanis ekkora általános időintervallumot határoz meg a betegség lezajlására.

A betegek a NHS által elismert három tüneten (tartós köhögés, láz, íz- vagy szagvesztés) túl panaszok széles skálájáról számolnak be. Ide tartoznak a fáradtság, légszomj, izomfájdalom, ízületi fájdalom, „agyi köd”, memóriavesztés, koncentrációhiány és depresszió.

A tanulmány szerint a betegek ilyenkor már nem fertőznek, tehát tulajdonképpen nem „koronavírusosak”, csak hosszú távú hatásoktól szenvednek.

A bristoli Southmed kórház által publikált tanulmány szerint a kórházból hazabocsájtott 110 koronavírusos fertőzésből felépült beteg közül 81 még 12 héttel később is olyan tünetektől szenvedett, mint a légszomj, a fáradékonyság vagy az izomfájdalom.

A Kings College által működtetett Covid Symptom Study alkalmazás adatai azt mutatják, hogy az emberek „jelentős része” egy hónapon át tapasztal tüneteket. Egy másik tanulmány, amelyet a ZOE egészségügyi alkalmazás fejlesztett ki, és amelyet az NHS Wales és az NHS Skócia hagyott jóvá, megállapította, hogy minden tizedik fertőzött három hétnél hosszabb ideig beteg, és néhányan egy hónapig szenvedhetnek.

Ugyanezt a mintát látták a világ más részein is. A Journal of the American Medical Association folyóiratban egy olasz kutatócsoport arról számolt be, hogy a római kórházból elbocsátott 10 betegből csaknem kilencen (87%) 60 nappal az első tünetek megjelenése után még mindig legalább egy tünetet észleltek magukon. Megállapították, hogy a 143 ember 13 százaléka teljesen mentes bármilyen tünettől. 32 százalékuknak egy vagy két, 55 százalékuknak három vagy annál több tünete volt.

istockphoto

Miért tartanak tovább a tünetek egyeseknél, míg másoknál nem?

A Royal College of General Practitioners tájékoztatása szerint egyelőre nincsenek biztos információk arról, hogy miért tartanak a tünetek egyes betegeknél tovább, mint másoknál. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy látják, hogy az elhúzódó betegség összefügghet a tünetek súlyosságával. Egyre több olyan esetet is látnak, amikor valaki nem került kórházba, otthon vészelte át a koronavírus-fertőzést enyhébb tünetekkel, és mégis elhúzódnak a panaszai.

„Bár tudjuk, hogy a tartós fáradtság néha más vírusfertőzéseket is követhet, a részletes folyamatot még nem ismerjük. Lehet, hogy az elnyúló tünetek a fertőzés megszűnését követő nem megfelelő immunválasz részei”

– mondja a jelentés.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást