A nők fele döntött úgy, hogy nem vállal gyermeket a koronavírus miatt

A nők fele döntött úgy, hogy nem vállal gyermeket a koronavírus miatt

Címlap / Életmód / Család / A nők fele döntött úgy, hogy nem vállal gyermeket a koronavírus miatt

A New York-i Egyetem Orvostudományi Karának kutatói által készített tanulmányból kiderült, hogy azok a nők, akik ebben az időszakban terveztek teherbe esni, 49%-ban elhalasztották a családalapítást. Egész pontosan a koronavírus járvány kitörésének első néhány hónapjában döntöttek úgy, hogy az előttük álló hónapokban, években alaposan újra kell gondolniuk a terveiket. 

Meglepett ez a tanulmány, mert én éppen ennek az ellenkezőjét vettem észre az ismeretségi körömben. Most ismét volt egy bébibumm, sok baba született és több ismerősöm is várandós. Ez nyilván abból is adódik, hogy a legtöbb barátom 30-40 év körüli, de most tényleg feltűnő a sok új gyerkőc.

Bennünk – ha fel is merült valaha, hogy szeretnénk kistesót – ez a járvány bebiztosította, hogy elmenjen a maradék kedvünk. Így is sokszor eszembe jut a gyermekem jövője, hogy vajon milyen élet vár rá, lesz-e alkalma családot alapítani, vagy olyan körülmények jönnek erre a bolygóra, hogy erről szó sem lehet. Azonban számos házaspárt úgy tűnik, nem aggasztanak ezek a kérdések, vagy nem annyira, mint minket. 

Az 1179 anyát megkérdező felmérésből kiderült az is, hogy az említett 49%-nak már a harmada meggondolta magát. Ám a szakértők szerint még így is 43% azoknak az aránya, akik a közeljövőben végül nem vállalnak több gyermeket. (Ide sorolva azokat, akik akaratlagosan nem bővítik a családjukat és azokat is, akiknek nem sikerül majd teherbe esniük).

Dr. Linda Kahn, a tanulmány vezetője azt mondta, hogy „végső soron a vírus csökkentette a születendő gyermekek számát. Ez pedig egy újabb példa a járvány lehetséges, hosszú távú következményeire a nyilvánvaló egészségügyi és gazdasági hatásokon túl”.

A terhesség késleltetése kockázatokkal jár

Dr.

Kahn, a New Yorki Grossman egyetemi adjunktusa hozzátette, hogy a járvány okozta késések mind a baba, mind az anya egészségére veszélyt jelenthetnek. Természetesen abban az esetben, ha a szülők végül mégis úgy döntenek, belevágnak. Különösen érintettek ebben a kérdésben azok, akik már egyébként is sokáig halogatták a gyermekáldás kérdését és biológiailag későn vágtak bele a családalapításba. 

A korai bizonyítékok egyébként már alátámasztották a születések számának csökkenését az Egyesült Államokban. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az országban nagyjából 300 000-el kevesebb gyermek született 2020-ban, mint ahogy azt a szakértők az éves termékenységi trendek alapján jósolták. Különösen nagy volt a visszaesés az év utolsó két hónapjában, ami egyértelműen jelzi a koratavasszal berobbant járvány hatását.

filadendron/istockphoto.com

Mi volt ennek az oka?

Ez az első tanulmány, ami nem csak a várandósságok számának alakulását, hanem az anyák véleményét is vizsgálta a kérdést illetően. Kiderült, hogy a várandósság késleltetésében nagy szerepet játszottak az anyagi terhek és a magasabb stressz-szint. Ezek miatt sokan elhalasztották, vagy véglegesen nemet mondtak a családbővítési terveikre.

A szakértők hozzátették, hogy a megkérdezett nőknek már legalább egy három év alatti gyermeke volt. Ezért ők pontosan tudták, mit vállalnak akkor, ha a kistestvér mellett döntenek.

Valószínűsítették, hogy emiatt is jöhetett ki ez a magas arány. A karantén alatt ugyanis a szülőknek kellett megoldaniuk mindent, ráadásul rengetegen anyagi veszteség elé is néztek az elbocsátások miatt. Sokan egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy az anya is kiessen a keresők közül, vagy ne tudjon mindkét szülő teljes erőbedobással a már meglévő családra, feladatokra koncentrálni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást