Koronavírus: Fertőzésveszélyes, ha nem hajtod le a WC-ülőkét

Koronavírus: Fertőzésveszélyes, ha nem hajtod le a WC-ülőkét

Címlap / Hírek / Koronavírus: Fertőzésveszélyes, ha nem hajtod le a WC-ülőkét

Általában a vécézésen nem gondolkodunk sokat: elvégezzük a dolgunkat, lehúzzuk, aztán megyünk tovább. Csakhogy egyre több kutatás bizonyítja be, hogy érdemes egy kicsit óvatosnak lenni: egy frissebb éppen azzal állt elő, hogy szimulációk alapján még a koronavírust is elkaphatjuk a kétbetűs helyiségben, de korábbi eredmények is mutatják, hogy fertőzésveszélyes lehet a WC. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi történik, ha a fürdővel egy helyiségben van.

A férfiak és nők közötti örök küzdelem egyik legfontosabb fegyvere a lehajtott vagy felhajtott WC-ülőke. Talán nincs olyan pár, aki ezen még ne veszett volna össze, hiszen a férfiak általában inkább kisebb, mint nagyobb lelkesedéssel hajtják le az ülőkét dolguk végeztével.

Egy friss kutatás azonban a hölgyek érveit támasztja alá: fertőzésveszélyes lehet, ha az ember úgy húzza le a vécét, hogy nem hajtja rá teljesen a tetejét.

A kínai Jangcsou Egyetem kutatói modellekkel vizsgálták, hogy mennyire lehet veszélyes koronavírus-járvány idején a vécé. Az ember azt hinné, hogy maximum akkor kell miatta aggódni, ha végigtapogatjuk, miután valaki beleköhögött, de ez egyáltalán nem így van: ha valaki, aki aktív fertőzött, és még a vírusvedlési időszakban van, belepisil a WC-be, a lehúzással is veszélybe kerülhetünk.

A modellek szerint ugyanis a vécé belső oldalára került vírusok (ez esetben tényleg csak a koronavírust vizsgálták) akár majdnem egy méteres magasságig is fellövelhetnek a vízcseppekkel, ha a vécét lehúzzuk. Ez azért van így, mert a WC egyik oldalán elinduló víz hozzácsapódik a másik oldalnak, és örvényt hoz létre. A csapódás során mennek fel a legmagasabbra a vízcseppek, amelyek vírusokat is hordozhatnak. Ezek a cseppek annyira aprók, hogy általában több mint egy percig lebegnek a levegőben.

Bizonyos WC-fajtáknál a vízcseppek akár 60 százaléka is a vécécsésze fölé érhet, éppen ezért a szakértők szerint érdemes lenne a vécéket is potenciális koronavírus-fertőzésveszélyként feltüntetni. Bár maga a kutatás csak modellezés alapján készült, az azért elmondható, hogy egy nyilvános vécé például nem túl higiénikus egy vírushelyzetben. 

Szerencsére a megoldás egyszerű: a kutatók szerint biztonságos lesz a vécéhasználat, ha lehúzás előtt egyszerűen lecsukjuk a vécé fedelét.

A tanulmány készítői azt javasolják, hogy amikor csak lehet, tartsuk lehajtva a WC fedelét öblítéskor, rendszeresen tisztítsuk az ülőkét és minden egyéb kontaktfelületet, valamint mossunk kezet a WC használata után. Bár a koronavírust valószínűleg nem így fogjuk azért elkapni, sok más vírus terjed a száj-széklet úton, tehát ezeknek a higiéniai eljárásoknak a betartása mindenképpen ajánlott.

Bár ez az eredmény azért nem mutatja azt, hogy a vécékben életveszélyben vagyunk, korábbi kutatások is rámutattak már, milyen könnyen megfertőződhetünk bármilyen más vírussal és baktériummal is a vécécsészéktől. Ezért még akkor is érdemes inkább lehajtani az ülőkét, ha éppen nincs vírusveszély, az emberi vizeletben és székletben ugyanis számos olyan parazita található, amit nem biztos, hogy szeretnénk belélegezni vagy benyelni. Különösen igaz ez azokra a vécékre, amelyek a fürdőben vannak elhelyezve, és nem külön helyiségben – itt akár a fogkefénkig is eljuthatnak a fertőzött vízcseppek, ami azért cseppet sem higiénikus.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást