Ennyivel korábban menstruálnak manapság a lányok 

Ennyivel korábban menstruálnak manapság a lányok 

Címlap / Életmód / Család / Ennyivel korábban menstruálnak manapság a lányok 

Kiskamasz anyukájaként elmondhatom, aggaszt, hogy egyre korábban kezdik első menstruációjukat a lányok. Nem csupán a nemi érés előbbre tolódása éri meg a figyelmet, hanem a tény is, hogy megannyi helyen még mindig tabutéma ez a teljesen természetes testi folyamat.

A JAMA Network Openben megjelent nagyszabású tanulmány éppen ezt a jelenséget vizsgálta, és érdekes eredményeket talált. Az adatok szerint az elmúlt 55 évben a lányok menstruációs ciklusa lassabban rendeződik, válik rendszeressé. Ugyan ez nem tűnik problémásnak, valójában komoly egészségügyi kockázatokat is hordozhat magában.

Az Apple Women’s Health Study keretében 71 341 résztvevő osztotta meg menstruációs ciklusával kapcsolatos adatait. Az elemzés során a kutatók azt találták, hogy az első menstruáció átlagos életkora az 1950-1969-ben születettek esetében 12,5 év volt, míg a 2000 és 2005 között születetteknél már csak 11,9 év. Az eltolódás csekélynek tűnhet, mégis statisztikailag jelentős, és összhangban van a korábbi kutatások eredményeivel.

A résztvevők közül azok aránya, akiknél a ciklus a menstruáció megkezdését követő 2 éven belül rendszeressé vált, 76%-ról 56%-ra csökkent. Emellett kétszeresére nőtt azoknak a lányoknak a száma, akik „korán” (11 éves koruk előtt) vagy „nagyon korán” (9 éves koruk előtt) kezdenek menstruálni és ez a szakértők szerint szintén további aggodalmakat vet fel. 

Miért veszélyes a rendszertelen ciklus?

A rendszertelen ciklusok fontos mutatói lehetnek a későbbiekben bekövetkező egészségügyi eseményeknek, mint például szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, reumás ízületi gyulladás, mentális problémák és bizonyos ráktípusok, köztük a mellrák.

A rendszertelen menstruáció a PMS-sel is összefüggésbe hozható és korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a PMS jelentős kockázati tényezője a szülés utáni depressziónak. A ciklusstabilitáshoz szükséges hosszabb idő gyakran jár együtt a későbbiekben is szabálytalan ciklussal, ami nehezítheti a teherbeesést és termékenységi problémákhoz vezethet. Emellett a korai pubertáson áteső lányok statisztikailag nagyobb kockázattal néznek szembe, ha szexuális zaklatásról van szó.

skynesher/istockphoto.com

De miért kezdődik korábban a menstruáció?

A kutatók rámutattak a magasabb testtömeg-indexre, tehát a nagyobb testsúlyra, de ez nem az egyetlen tényező, mert az elhízás mértékének növekedése előtt már tapasztalták, hogy korábban jelentkezik az első menstruáció. Úgy tűnik, általában véve az étrendek minősége és a stressz, az alváshiány is szerepet játszik.

A stressz növelheti az androgének („férfi” nemi hormonok) szintjét, miközben a magasabb zsírszövet nagyobb arányban alakítja át ezeket az androgéneket ösztrogénné. Mindez korábbi pubertáshoz vezethet. Társadalmi-gazdasági és környezeti tényezők, mint például az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettség, pszichoszociális tényezők is szerepet játszhatnak a tanulmányok szerint.

Egyre fontosabb a korai felvilágosítás

A korai és rendszeres beszélgetések a menstruációról és a pubertásról segíthetnek a gyerekeknek elfogadni és megérteni a testükben bekövetkező változásokat. Ha nagyon nem tudod, mit mondhatnál, sokat segít a közös olvasás a témában. Ilyen könyv hazánkban pl. Hoppál Bori – Az én testem, de a Yelon.hu oldalon is találsz gyerekeknek, valamint szülőknek szóló támogató cikkeket is. Nagyon lényeges lenne, hogy ne csak a lányokat világosítsuk fel a kérdést illetően, hanem a fiúkat is. Ha a 80-as, 90-es években voltál gyerek, akkor biztos tapasztaltad, hogy külön választották a két nemet, mikor felvilágosításról volt szó. A lányok „hivatalosan” nem tudhattak a magömlésről, merevedésről, a fiúk pedig csak félinformációkat kaptak a menstruációról – vagy még annyit se. Mintha a végső cél a további tabusítás, nem pedig a két nem összhangba hozása lenne…

Az oktatás, beszélgetés segíthet a lányoknak elfogadni a menstruációjukat és úgy tekinteni rá, mint egészségük egyik fontos záloga, de semmiképpen sem szégyellnivaló dolog.

Nekünk kell megtanítanunk azt, amit mi sok esetben nem kaptunk meg sem iskolai, sem szülői szinten. Hogyan kell figyelni a korai jelekre, hogyan érezhetjük jól magunkat ebben az életszakaszban, mi az a cikluskövetés, milyen egészségügyi jelentősége van a menstruációnak – ami jóval több, mint intő jel arra vonatkozóan, hogy „most már bármikor terhesek lehetünk”.

Nyitókép: skynesher/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!