Konyhai hozzávalók, amikből érdemes bespájzolnod

Konyhai hozzávalók, amikből érdemes bespájzolnod

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Konyhai hozzávalók, amikből érdemes bespájzolnod

Hiányzik valami a bevásárló listádról? Összegyűjtöttük a legegészségesebb és legszélesebb körben használható hozzávalókat, hogy tudd, miből célszerű raktározni a kamrában, a hűtőben vagy a polcon!

Tonhal

A sós lébe csomagolt tonhal Omega-3 zsírsavai és fehérjetartalma révén ideális tésztához, salátához, omletthez, valamint gyakorlatilag bármilyen köret vagy péksütemény mellé.
Érdemes ügyelned a választott termék só- és zsírarányára, hiszen ezek túlzott fogyasztása egészségügyi problémákhoz – elsősorban szív- és érrendszeri – megbetegedésekhez vezethet.

Paradicsomszósz

Ízlés szerint a kedvenc pizzaszószod is betöltheti ezt a funkciót: tésztára, sós süteményre és húsra is kenheted. Az angol muffin és a minipizza biztosan sikert arat. Voksolj minél kevésbé feldolgozott, minimális adalékanyag-mennyiséget tartalmazó változatra!
A paradicsommártások némelyikében rengeteg cukor van, ami már egy-két kanálnyit is kalóriabombává tesz.

Burgonya

A krumpli fehér és édes fajtája is kiváló ásványi anyag és vitaminforrás. A mélyhűtött hasábburgonyánál mindig finomabb a friss.
Felejtsd el, hogy a sült krumpli a legegészségtelenebb köret, hiszen ha minimális mennyiségű olajban, vagy a megfelelő sütő segítségével zsiradék nélkül készíted, nem kell aggódnod a fölös kilók miatt!

Bab

A hüvelyesek az állati fehérje legegészségesebb alternatívái, ráadásul tele vannak rostokkal, amelyek gyorsítják az anyagcserét, serkentik az emésztést.
Levesbe, köretként, salátába, omlettbe és egytálételekbe is teheted. A konzervbab alapos átmosásával megszabadulhatsz a sótartalom közel 40%-ától.

Száraztészta

Minden húshoz és zöldséghez illik. Különböző formái és színei révén változatossá teszi az étkezést. Fontos, hogy teljes kiőrlésűt vásárolj, mert táplálóbb, laktatóbb és a rostok által hosszabb távon garantálja a teltségérzetet.
A tésztasaláta az egyik legegyszerűbben elkészíthető vacsora, a paradicsomszószos fogásról nem is beszélve.

Olívaolaj

Az extra szűz olívaolajat salátaöntetként használhatod a leggyakrabban, de egyes változatok sütésre is alkalmasak. A tésztaételek, a paradicsomos fogások és a pirítósfélék különösen harmonizálnak az ízével.
Az olívaolaj legnagyobb előnye, hogy a vérben lévő „jó” koleszterin szintjének növelésével csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét.

Teljes kiőrlésű gabona

A barna rizs, a bulgur és a tönköly széles körben használható: húshoz, halhoz és zöldséghez egyaránt. Apró hátrányuk, hogy egy kicsit lassabban készülnek el, de néhány perces különbségről van szó.
Az íz fokozásáért húsleves alaplében is főzheted őket. Színes zöldségekkel, magvakkal párosítva a leglátványosabbak.

Magvak

Búcsúzz el a tévhittől, hogy a mogyoró és a dió egészségtelen nassolnivaló! Tele vannak fehérjével, rosttal és telítetlen zsírsavakkal. Amennyiben mindennap fogyasztasz belőlük egy keveset, jelentősen csökken a szív- és érrendszeri problémák esélye.
A kalóriatartalom miatt azonban nem célszerű napi egy maroknyinál többet ropogtatni belőlük.

Gyümölcsök

Minden étkezésbe be kellene csempészned legalább egyfélét, hiszen az antioxidánsok, a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok az alacsony kalóriatartalom mellett nélkülözhetetlenek a szervezetednek.
A konzerv változattal szemben részesítsd előnyben a frisset, mert így rengeteg cukortól és tartósítószertől menekülhetsz meg.
Az egészséges táplálkozás nem kizárólag pénz kérdése: a spájzolás technikájával megteheted, hogy egyes alapanyagokból akkor vásárolsz hosszabb ideig tartó készletet, amikor akciósan kínálják őket a boltban.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!