Klónoznád a kutyádat? Hihetetlen, de ma már ezt is lehet!

Klónoznád a kutyádat? Hihetetlen, de ma már ezt is lehet!

Címlap / Életmód / Család / Klónoznád a kutyádat? Hihetetlen, de ma már ezt is lehet!

Aki veszített már el háziállatot, az tudja, hogy egy kedves barátunk hiányát milyen nehéz gyász kíséri. Mivel kutyáink, macskáink vagy más kedvenceink a mindennapjaink részei, és igazi társakká válnak, természetes, ha úgy érezzük, nem tudjuk őket egy másik állattal pótolni. De ez elég indok lehet arra, hogy állatokat klónozzunk?

Kutyaklónozás élőben

Különös versenyt hirdetett az Egyesült Királyság Dél-Koreában – a győztesnek kutyájával együtt Dél-Koreába kell repülnie, és részt vennie egy programban, ahol a tudósok klónozni fogják a kutyáját egy tévéműsor keretein belül, ami a jövő évben kerül adásba a Chanel 4-en – adta hírül a DailyMail.

A „másolat” elkészítéséhez egyetlen sejt is elegendő, és a klónozott kutya két hónapon belül a világra jön. Az eljárás egyébként nem új keletű, a műsorban a Sooam Biotech tudósai dolgoznak majd – ez ma a világ egyetlen olyan cége, amelyik pénzért klónoz kutyákat.

Dr. Woo Suk Hwang technikai igazgató elmondta, eddig már több mint 400 kutyát klónoztak, és úgy gondolják, ez az egyik legbonyolultabb élőlény, már ami a génállomány lemásolását illeti.
A cég eddig egyébként több magasan képzett mentő- vagy rendőrségi kutyát klónozott már, de sok megrendelésük jön az USA-ból is, magánszemélyektől, akik házi kedvencüket szeretnék így pótolni.
Bornrich.com

Ugyanakkor a kutyák klónozásával kapcsolatban sok vita is felmerült, hiszen 1996 óta, amikor Dolly, a bárány, az első klónozott emlős megszületett, tudjuk, hogy etikai szempontból nem egyszerű kérdésről van szó.

John Woestendiek, a Dog Inc., vagyis Kutya gyár című könyv szerzője azt állítja, hogy a klónozás nem jár mindig sikerrel, és a félre sikerült ebeket, illetve azokat, amelyeket béranyának használtak, gyakran megölik és eladják a húsukat.

Ráadásul a kutya klónozása nem is olcsó mulatság, akár 100 ezer angol fontot is elkérhetnek érte, cserébe azonban Dr. Woo Suk Hwang azt állítja, bármilyen méretű, formájú, fajtájú kutyát reprodukálni tudnak, ami például a tenyésztőknek is nagy segítség lehet, hiszen visszakaphatnak egy különösen jó génállománnyal rendelkező kutyát.
Nem biztos, hogy ugyanazt kapjuk

A DailyMail cikkében nyilatkozik egy gazdi is, aki klónoztatta elvesztett kedvencét. Ő ugyan azt mondja, egyáltalán nem lát különbséget, és valóban olyan, mintha visszakapta volna egykori kutyáját, valójában nincs garancia arra, hogy az azonos génállományú kutyáknak a természete is hasonló lesz, különösen, ha más hatások érik őket, vagy például máshogy nevelik.

A kutyaklónozást ellenzők azzal is érvelnek, hogy az állatok másolása etikailag megkérdőjelezhető. Bár kétségtelen, hogy a gazdák valóban szerették a kutyájukat, és csak az elvesztésük felett érzett fájdalmat próbálják enyhíteni, de sokan úgy gondolják, innen már csak egy lépés, amikor elvesztett szeretteinket, rokonainkat akarjuk majd így visszakapni, ez pedig olyan durva beavatkozás lenne az élet rendjébe, amit az ember egyszerűen nem engedhet meg magának.

Az is igaz, hogy bár minden kutya más, és egyikük nem pótolhatja a másikat, a menhelyek tele vannak gazdára váró ebekkel, akik idővel ugyanolyan közeli barátainkká válhatnak, így tényleg felmerül a kérdés, megéri-e egy kisebb vagyonért klónozott kutyát teremteni a világra.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást