Normális, ha szomorú vagy egy kiskutya befogadása után 

Normális, ha szomorú vagy egy kiskutya befogadása után 

Címlap / Életmód / Család / Normális, ha szomorú vagy egy kiskutya befogadása után 

Szinte már mesebeli volt, ahogy örökbe fogadtuk. Egyszer majdnem elhoztunk egy kölyköt, de éjjel vele álmodtam, még pedig azt, hogy be akarnak csapni minket. Másnap egy telefonbeszélgetés után kiderült, valóban ez történt volna. Nagyon elment a kedvünk az egésztől és hónapokig nem kerestünk kutyát. Aztán egyszer megláttam egy aznapi posztot és azonnal tudtam, hogy ő nekünk való. Már másnap elmentünk és kiválasztottuk, illetve ő választott ki minket. Nem akart kijönni a kennelből, de amikor kivette az akkori gazdi, nyílegyenest felmászott az ölembe és ott minden eldőlt. Pedig én nem is akartam kutyát, már 8 éve gyászoltam az előző társamat. Éppen ezért arra számítottam, hogy ha már így alakult, akkor minden gördülékeny lesz – hát, nem így történt.

Nagyon nehezen vettük fel a fonalat a kiskutya érkezése után

Imádnivalóan cuki volt a hosszú füleivel, amelyek a földről söpörték a port, nem tudtam úgy kimozdulni vele, hogy ne állítottak volna meg néhány méterenként. Azonban nem volt meg az az összhang, amire számítottam, mikor elhoztuk. Az éjszakák siralmasak voltak, követelező, makacs volt és úgy éreztem, tartja tőlem a két lépés távolságot. Csalódott voltam, mert több könyvet is elolvastam mind a kutyák kiválasztásáról, mind a nevelésükről, de úgy éreztem, nem működnek.

A „puppy blues”-ként ismert jelenség magába foglal egy komplett érzelem-csokrot: ide tartozik a túlterheltség, a szomorúság, a tehetetlenség és a bűntudat. Időnként szoronghatsz, sajnálatot érezhetsz (magad, a helyzet és a kutya iránt is). Becky Stuempfig családterapeuta a HuffPostnak elmondta, hogy az érzelmek helyzettől függően napokig, néha hónapokig is eltartanak. 

Alena Kravchenko/istockphoto.com

De miért nem fenékig tejfel az élet egy kölyökkutyával?

Nem mindenki azt kapja, amire számít, és ezt én is elmondhatom az akkori csapatunkról. Az előző kutyám végtelenül nyugodt, türelmes volt, és idős korában pusztult el. Nem is értem, miért jutott eszembe összehasonlítani egy aprósággal. Gyakorlatilag nem is emlékszem a kölyökkorára, olyan kicsi voltam – szóval tudat alatt az új kutyámtól is ezt a mentalitást vártam.

Becky szerint az első kutyatulajdonosok még gyakrabban beleesnek ebbe a hibába, ugyanis a kölyökkutyával való elvárásaik egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak. Azonnali kötődésre számítanak, és azt feltételezik, hogy a kölykökről való gondoskodás kimerül a játékban, simogatásban (amikre persze akkor kerül sor, mikor a gazdi akarja).

Ehhez képest a valóság nagyon más és az olvasott könyvek alapján azt is tudom, milyen könnyű mellényúlni a kutyaválasztással. Nem azért, mert bármelyik kutya rossz lenne! Ahogy nekünk, úgy nekik is más az energiaszintjük. Vannak lassú, nyugodt kutyák és pörgős, örökké eleven ebek is. A legnagyobb probléma akkor szokott jelentkezni, mikor utóbbiak kerülnek a lusta, kényelmes gazdik mellé.

Egy kölyökkutya nevelése lehet szórakoztató és varázslatos, de tele van kihívásokkal és frusztrációval is, fizikálisan és mentálisan egyaránt megterhelő lehet, nem csak a rózsaszín felhőkről szól.

Nem szokatlan, hogy az emberek azon tűnődnek, jól döntöttek-e

A mai fejemmel, a közös múltunkkal elképzelhetetlen, hogy valaha ezt éreztem, de mégis így volt. Bámulatosan közel kerültünk egymáshoz az elmúlt években, azt kell mondanom, hogy a korábban hitt mély kötődést (amit az előző kutyám iránt éreztem gyerekfejjel) sokszorosan túlszárnyaltuk. Azonban idő és türelem, valamint alkalmazkodás kellett mindkettőnk részéről, mire az érzések egyértelmű boldogsággá, szeretetté és elválaszthatatlansággá alakultak át. 

Jeremy Poland/istockphoto.com

Mit tehetsz addig?

A szakértők szerint mindenkinek fontos emlékeznie, hogy a kölyökkor múlandó és pl. az alváshiány, ami a szobatisztaságra neveléssel együtt jár, pont úgy átmeneti, ahogy az éjszakázás a csecsemőkkel. A harapdálás, rágcsálás szintén nem örökkévaló gond, a fogváltásra jellemző – nem beszélve arról az energiaszintről, amit a kölykök gyakran tanúsítanak. Azt pedig én tudom tanúsítani, hogy évek múltán sokszor visszasírjuk majd ezt a néhány évet, mikor egyszer sem jutott eszünkbe az, hogy ez a kapcsolat nem tarthat örökké.

Fontos, hogy tudatosítsd azt is, az aktuális egyensúlyhiány nem azt jelenti, hogy a kutyád utál téged, pl. nem arról van szó, hogy nem szeret veled lenni, ha nem akar odabújni, ölelkezni. Számos kutya, főleg a kölykök ilyenkor csapdában érzik magukat, ösztönösen menekülnek.

Ahogy nekünk, úgy a kölyökkutyáknak is kell idő, míg felmelegednek, megszokják az elválasztást, az új körülményeket.

A tudás pedig hatalom: nyilván nem készülhetsz fel mindenre, ahogy nekem sem ment, de fontos, hogy tájékozódj a kutya fajtájáról, rutinjairól, szokásairól, mert ez máris megkönnyíti a közös jövőt. Pl. nagyban csökkenti a frusztrációt, ha a kölyök nem a kedvenc virágaidat ássa ki az első napon, mivel kotorék eb, és ösztönösen szüksége van arra, hogy földet túrjon.

Ne feledd, hogy az érzelmi kötelékek nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Minden kutya más és más személyiség, másfajta különleges vonásokkal bír, amelyek idővel megmutatkoznak és segítenek, hogy közelebb érezzétek magatokat egymáshoz. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást