Hajóroncsok, elhagyatott sörfőzdék és más szokatlan helyek állnak azoknak a kutatásoknak a középpontjában, amelyek régóta elfeledett élesztőtörzseket keresnek.
Nem az első eset
2018-ban egy tasmániai hasonló projekt során egy hajótörésen talált 220 éves sörösüvegből származó élesztőt használtak fel az 1700-as évekbeli ital előállítására. De a Wallachia élesztő vizsgálata meglepetést tárt fel.
Hickman azt mondja, amikor a nyolcvanas években az első palack söröket felhozták a Wallachiából, azok még csaknem iható állapotban voltak. Barátaival hazavitték az üvegeket, és poharakba öntötték a tartalmukat. Az akkor majdnem 100 éves ital lassan leülepedett, és vastag, krémes feje lett – szinte Guinnesshez hasonlóan – emlékezett vissza a búvár. De a varázslat itt ért véget.
„A legszörnyűbb illata volt” – mondja Hickman. – „Egyfajta sós, rothadt szag. Azt hiszem, ez lenne a legjobb jellemzés. Nem volt jobb az íze sem” – teszi hozzá.
Még több meglepetés
A palackok más meglepetéseket is tartogattak, például, hogy időnként szerettek felrobbanni. Az alacsonyabb tengerszint feletti nyomáshoz igazodva az üvegek belsejében lévő gázok kitágultak, és időnként széttörték az üveget. Egyszer Hickman otthagyott egy üveget a szülei házában a konyhaasztalon. Felrobbant, amikor egy másik szobában voltak, és mindenhová jutott a rothadó, bűzlő sörből. Sokáig tartott a takarítás – mondja.
Mostanra a sör tovább romlott, és nem már nem próbálja meg kortyolgatni. (A régi folyadékok fogyasztása egyébként sem biztonságos, mert az ember nem lehet biztos abban, hogy nem tartalmaznak káros baktériumokat vagy vegyszereket.)
Hickman néhány búvártársa azonban megkóstolhatta a Brewlab által létrehozott friss sört, amit a régi Wallachia palackokban talált izolált élesztő törzsek felhasználásával készítettek. Andy Pilley, okleveles földmérő és amatőr búvár társ, aki szintén részt vett az expedíción, hogy sört gyűjtsön a roncsból, egyike volt azoknak, akik kipróbálták a 7,5%-os végeredményt, és azt mondja, kávés és csokoládés jegyek is érződnek a sörben.
A Brewlabnak egyébként maga Pilley küldte el az első palackokat, miután egy éttermi társalgás során véletlenül értesült a társaságról, akik aztán meglátták a fantáziát az elfeledett élesztőtörzseket rejtő palackokban.
Hogy a 120 éves palackokból készült modern sörnek mekkora lesz a sikere, esetleg megreformálja-e a múltból a jövő sörkészítését, egyelőre nem tudni, a Brewlab kutatói és a palackokat felhozó búvárok azonban abban egyetértenek: szokatlan kincsekre bukkantak a tenger mélyén talált, 120 éves palackokban.