A szokatlan kincs, amire egy 120 éves söröspalackban bukkantak

A szokatlan kincs, amire egy 120 éves söröspalackban bukkantak

Címlap / Hírek / A szokatlan kincs, amire egy 120 éves söröspalackban bukkantak

Hajóroncsok, elhagyatott sörfőzdék és más szokatlan helyek állnak azoknak a kutatásoknak a középpontjában, amelyek régóta elfeledett élesztőtörzseket keresnek.

Steve Hickman búvár technikus és amatőr búvár egy kicsi, hálóval ellátott táskát vitt magával a merüléshez. A kincs, amelyet keresett, sör volt.

Amint elmozdította az első, iszapba temetett üveget onnan, ahol feküdt, az üledék hatalmas felhőkben gomolygott. A nullára csökkent látótávolság mellett Hickman gyakorlatilag elvakult. De jól ismerte ezt a roncsot, és már sokszor meglátogatta. Folytatta, érezte, hogy további üvegek várnak a homályban. Miután összegyűjtött néhányat, csapatával óvatosan a felszínre hozták az üvegeket.

A roncs, amelynél kutattak, a Wallachia volt, egy teherhajó, amely 1895-ben süllyedt el a skót partok közelében egy másik hajóval ütközve, erős ködben. A Wallachia épp akkor indult el Glasgow-ból, és különféle rakományokkal volt tele, köztük az ón-klorid nevű vegyszer nagy konténereivel. De a hajó fedélzetén több ezer üveg alkoholos ital is volt. Sok közülük megmaradt a hideg vízben, ahol a hajó több mint egy évszázada feküdt az iszapos tengerfenéken.

Amióta az 1980-as években elkezdett búvárkodni a Wallachiába, Hickman több tucat palackot hozott fel, amelyek whiskyt, gint és sört tartalmaztak. De a legutóbbi látogatása, a csapatmunka több búvártárs mellett valami szokatlan dologhoz vezetett.

Az általuk visszahozott palackokat a Brewlab nevű kutatócég tudósainak adták át, akik a sunderlandi egyetem kollégáival együtt képesek voltak élő élesztőt kinyerni három palackból is. Ezt követően az élesztőt arra használták fel, hogy megkíséreljék elkészíteni az eredeti sört.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»