Otthon / Szórakozás

Kínai péniszcsökkenés és új-guineai vadember szindróma? Az 5 legfurcsább kulturális elmebaj

Kínai péniszcsökkenés és új-guineai vadember szindróma? Az 5 legfurcsább kulturális elmebaj

A szindróma olyan tünetek összességét jelenti, amelyek önmagukban nem mindig jellemzői egy-egy betegségnek. Vannak azonban olyan szindrómák, amelyek nem örökletesek, sőt, fizikailag a beteg teljesen rendben van, a betegség csak a fejében létezik. A kulturális szindrómák ráadásul egy adott embercsoporton kívül másokat nem érintenek, illetve olykor csak regionálisan jelentkeznek. Egyes tünetegyüttesek lehetnek szomatikusak, tehát a beteg fájdalmat érez és teste nem engedelmeskedik, vagy pusztán viselkedésbeliek. Nézzünk öt példát a legbizarrabb kulturális elmebajokra!

1. Koro

A Koro egy olyan pszichológiai rendellenesség, melyben a beteg azt hiszi, pénisze összemegy és/vagy visszahúzódik a testébe. Ez a szindróma a kínai férfiakat érinti, akiknél mindez pánikkal és halálfélelemmel párosul. Az oka az lehet, hogy a kínai kultúrában az egészségtelen, vagy abnormálisnak tartott szexuális aktus hitük szerint megzavarja a jin/jang egyenlőségét. Ezek az úgynevezett „abnormális” aktusok a maszturbáció, vagy a prostituáltakkal létesített szex, hiszen hitük szerint csak a férj és feleség közötti együttlét normális. A legnagyobb Koro járvány 1967-ben tört ki Szingapúrban.

2. Gururumba

A Gururumba Új-Guinea férfijait érinti, egészen pontosan a házas férfiakat. A „vadember szindrómának” is nevezett betegség azért is különleges, mert következtében a beteg nagyon specifikus és megmagyarázhatatlan dolgokat művel.

A férjek ugyanis a Gururumba hatása alatt – azon kívül, hogy hiperaktívvá, ügyetlenné válnak, és beszédüket alig lehet érteni – kirabolják a szomszédos házakat, kunyhókat, és általuk értékesnek vélt tárgyakat visznek el.

Ezek általában teljesen értéktelen holmik. Ezután a beteg napokra eltűnik az erdőben és amikor visszatér, nem emlékszik semmire.

Kép forrása: photocosma/depositphotos.com

3. Wendigo

Erről a pszichózisról talán már hallottunk, hiszen több filmben is találkozhattunk vele – a Wendigóban szenvedők ugyanis kannibálokká válnak. Főleg indiánoknál figyelték meg a jelenséget, amikor az emberek egyszer csak elkezdtek emberi húsra vágyni. Indián gyógyítók és nyugati orvosok is próbálták kezelni ezt a pszichózist, ki-ki a maga módszereivel. Feljegyzések szerint azokban az esetekben, ahol nem tudták kikezelni a Wendigóban szenvedőt, az pedig erőszakosan és fenyegetően viselkedett, egyszerűen kivégezték a beteget.

4. Shenkui

Egy újabb, a kínai kultúrában gyökerező elmebaj. A beteg álmatlanságban szenved, és aha alszik, akkor is rémálmok gyötrik, pánikol és folyamatosan szorong. A Shenkui további tünetei a szédülés, hátfájás, általános levertség, és gyengeség, amelyekre nincs fizikai magyarázat.

Egyes orvosok szerint ez a szindróma akkor alakul ki, amikor a beteg túl sokat szexel vagy önkielégít, és a gyakori ejakuláció miatt spermaveszteség lép fel.

Utóbbit nagyon félik a kínai kultúrában, hiszen a sperma az életet és életerőt jelenti, így a Shenkui vélhetően a vitalitás elvesztésében megnyilvánuló félelem tünetegyüttese.

5. Berzerker

A Berzerker, azaz őrjöngő az északi népeket érintette. A dühöngés nemcsak csata közben, hanem sima fizikai munka közben is elkapta a férfiakat, akik ennek következtében emberfeletti fizikai feladatokat vittek véghez. A tünetek először remegéssel és fogvacogtatással kezdődtek, majd az arcot elöntötte a pír. Ezt követően a beteg forrófejűvé vált, majd tombolni kezdett, sokszor üvöltve, mint a vadállatok. Az őrjöngés alatt a férfiak pajzsuk szélét harapdáltak és mindenkit lekaszaboltak, aki útjukba került. Amikor a tünetek elmúltak, a beteg tompa és gyenge lett, mely állapot akár napokig is eltartott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást