Fácánleves Újházy-módra
Hozzávalók:
- 1 fácán,
- 7,5-7,5 dkg sárga- és fehérrépa
- 2,5-2,5 dkg zöldpaprika és paradicsom,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3 dkg zöldborsó,
- 3 fej gomba,
- só, bors.
Elkészítés: A megtisztított fácánt mosd meg alaposan, öntsd fel vízzel egy fazékban, majd tedd fel főni fél órára, ezután pedig habozd le. Ezután tedd bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket is a vízbe a gombán és a borsón kívül, majd sózd és borsozd. Lassú tűzön főzd 3-4 órát, majd add hozzá a gombát és a borsót, és főzd 15 percig. Ízlés szerint adj hozzá főtt levestésztát tálalás előtt.
Soproni mandulás rétes
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 7 tojás,
- 12 dkg cukor,
- 3 dkg zsír + egy kevés olvasztva,
- 15 dkg ribiszke vagy málnalekvár,
- 15 dkg őrölt mandula,
- só.
Elkészítés: Borítsd a lisztet egy nyújtódeszkára, majd dolgozd el a zsírral, egy csipet sóval, 1 tojással és egy pohár langyos vízzel. Ha szépen összeállt a tészta, egy tiszta ruhával lefedve pihentesd fél órát. A tésztát lisztezett asztalon nyújtsd ki jó vékonyra, kend meg olvasztott zsírral és hagyd állni 10 percig. Egy tálban keverd ki a 6 tojás sárgáját a cukorral és a mandulával, a rétest pedig kend meg a lekvárral. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd add hozzá a mandulás keverékhez, amivel szintén kend meg a rétest. A tölteléket locsold meg olvasztott zsírral, csavard fel a rétest és süsd meg.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!