5 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned az állásinterjú végén

5 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned az állásinterjú végén

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned az állásinterjú végén

Biztosan veled is előfordult, hogy egy kemény állásinterjúról, felvételi beszélgetésről hazafelé tartva bántad, hogy bizonyos dolgokra nem kérdeztél rá. Legközelebb érkezz felkészülten – mutatunk pár témát, amit feltétlenül érintened kell, hogy később ne érjenek meglepetések!

Amikor eljön az a pillanat, hogy a HR-es – jobb esetben a cégvezető – az interjún megkérdezi tőled, van-e kérdésed, akkor máris ott a legjobb lehetőség bebizonyítani, hogy vág az eszed, érdekel a cég, és lelkes vagy. Soha ne felejtsd el, hogy egy interjú nemcsak neked fontos, hanem nekik is. Neked (jobb) munkára van szükséged, nekik pedig a lehető legmegfelelőbb munkaerőre, aki, ha minden jól megy, évekig betölti majd a pozíciót. Szóval gondolkodj úgy, hogy egyenlőek vagytok, és ugyanannyira van szükségetek a másikra.

Ez a gondolat kellőképpen felpörget az interjú előtt, csak egyre vigyázz – a túlzott magabiztosság a visszájára is elsülhet. A legjobb, ha megtalálod a középutat az alázatosság és a határozottság között. Süss el egy magabiztos kijelentést, és az interjúztató reakciójából rögtön kiderül, mennyire tetszik neki a határozottságod. Ha a kis játszmádat elkezdted, akkor jöhetnek a következő kérdések.

1. Miért hirdették meg a pozíciót?

Attól függően, mennyire vagy merész vagy mennyire szeretnél annak látszani, felteheted a kérdést, hogy miért megy el az elődöd. Ettől nagyon magabiztosnak tűnsz, hiszen már úgy beszélsz magadról, mintha a náluk dolgoznál. És persze az is kiderül, miért távozik az elődöd, ami szintén nem mellékes.

2. Van lehetőségem arra, hogy a leendő kollégáimmal is beszélgessek?

Ez a kérdés szintén azt sugallja, hogy te már elképzelted magadat a cégnél. Ráadásul, ha valóban lehetőség a találkozásra, akkor kifaggathatod őket arról, hogy az ígért juttatások, jó környezet stb. valóban úgy vannak-e, ahogy mondták az interjún. Ha nincs lehetőség az ismerkedésre, akkor az utalhat arra is, hogy van mit titkolniuk, illetve hogy nem vagy a befutók között.

3. Milyen a vállalati kultúra?

Ebből is rengeteg következtetést vonhatsz le. Ha csak fényezik magukat, és csak vezetői szempontból mutatják be a cég működését, akkor nagy valószínűséggel nem sok beleszólása van a beosztottaknak a cég mindennapjaiba. Ha viszont alulról felfelé irányuló kezdeményezéseket is felsorolnak, akkor azt jelenti, van szava még egy recepciósnak is.

4. Pontosan mikortól kell betölteni az állást és mikorra várható, hogy visszajeleznek a döntésről?

Magától értetődő, de valahogy ezt a kérdést túl erőszakosnak tartjuk. Pedig miért ne akarnád tudni, hogy felvettek-e vagy sem? Rengeteg állást hónapokkal előtte meghirdetnek, hogy biztosan a legjobb embert találják meg a pozícióra. Az interjúztatóknak természetes, hogy mikor ér véget a keresgélés, de sokszor csak homályos utalásokat tesznek rá.

5. Hogyan alakulna egy tipikus munkanapom?

Ebből kiderül, valóban fél 8-ra kell-e beérni, vagy csak papíron. Tényleg annyi az ebédidő, amennyi? Gyakran kell túlórázni? Ezek a dolgok hosszú távon fontos szempontok, úgyhogy ne félj rákérdezni. Ha ők nem tudnak erről részletesen nyilatkozni, akkor itt megint felvetheted, hogy beszélgetni szeretnél a közvetlen kollégákkal, akikkel dolgoznál.

Ha mindre kapsz választ, az mindenképp jó jel. Esélyes lehetsz, hiszen megosztják veled ezeket a belső infókat, plusz megtudod, mennyire árulnak zsákbamacskát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást