Szerelem / Esküvő / Párkapcsolat

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak az esküvőtök előtt

Olyan kapcsolat nincs, ami az elejétől kezdve a végéig tökéletes, és nincsenek benne sosem hullámvölgyek. De a házasság pontosan arról szól, hogy megfogadjátok egymásnak: jóban és rosszban is kitartotok. Mielőtt ezt a komoly esküt te is leteszed, jó, ha megválaszolod magadnak az alábbi kérdéseket. Ha bármi kétely van benned ezekkel kapcsolatosan, akkor még mindig könnyebb most visszakozni, mint később…

Tudod, hogy lesznek nehézségeitek?

Ha ez egyelőre elképzelhetetlen, az nagyon jó jel. De semmilyen szinten sem tartasz attól, hogy ha nehézség áll előttetek, akkor nem fogjátok tudni elrendezni a problémáitokat? Hiú ábránd lenne azt gondolni, hogy egy jól induló, szerelemre alapozó kapcsolat örökre ilyen stabil és boldog marad, ehhez bizony idővel nagyon kemény munkára lesz szükség. Kinek előbb, kinek később jelentkeznek a problémák, és persze azok súlyossága sem egyforma.

Ami biztos: hullámvölgyek igenis lesznek. A kérdés tehát nem is igazából az, hogy számítasz-e nehézségekre, hanem hogy hajlandó vagy-e arra, hogy mindent beleadj a megoldások keresésébe? Pl., ha szükséges, elmennél párterápiára? Félre tudnád tenni a büszkeségedet a szerelmetekért? Képes lennél nagyon komoly áldozatokat hozni leendő családotokért?

Ő nem csak a szerelmed, hanem a legjobb barátod is?

A szerelem alapvető és kulcsfontosságú a boldog házasságokat illetően, de felesleges lenne azzal ámítanotok magatokat, hogy húsz év múlva is minden ilyen intenzív lesz.

Olvastad már?  Esküvői meghívók 2018-as trendek szerint - Egyedülálló inspirációk

Nem állítjuk, hogy ami később jön, az rosszabb lesz sőt, sokszor az idő előrehaladtával annyira összecsiszolódnak a felek, amiről korábban álmodni sem mertek.

Azonban a szerelmednek egyúttal a legjobb barátodnak is kell lennie. Ez magával hozza azt, hogy tisztelitek, szeretitek egymást emberként is, nem csak társként. Nem féltek elmondani a másiknak sem a véleményeteket, sem az érzelmeiteket, tehát nincsenek titkaitok egymás előtt.

Igazak rátok az előbb említettek?

Úgy érzed, sosem akarsz mással lenni?

Ha már most bizonytalan vagy abban, hogy örökre vele szeretnél feküdni és kelni, állandóan ágyba bújni, akkor mi lesz később?

Persze, nem azt mondjuk, hogy sosem fog megtetszeni senki, de ha komolyan gondolod a házasságot, akkor tisztában vagy vele, hogy a „tetszésen” túl nem mehetsz senkivel.

El tudod ezt képzelni, vagy a hideg ráz tőle?

Egyezik a jövőképetek?

Kulcsfontosságú kérdés. A válások túlnyomó részére azért kerül sor, mert a felek idővel rájönnek, hogy teljesen mást szeretnének. Persze, ezek a kételyek ott lapulnak a boldogító igen kimondása előtt is, azonban hajlamosan vagyunk félrehessegetni őket. Ennek egyszerűen az az oka, hogy úgy véljük, a másik majd idővel megváltozik, másként fogja látni a dolgokat, máshogy fog érezni, gondolkodni. Aztán, amikor tényleg szembesülünk a problémával, és rájövünk, hogy a szerelmünk valóban komolyan gondolta, amit anno mondott, akkor jönnek a gondok.

Olvastad már?  5 kijózanító film a házasságról - Nem egy könnyű műfaj!

Természetesen szó sincs arról, hogy egy jelenleg gyerekutáló férfi ne akarjon tíz év múlva mégis családot. Vagy, aki elzárkózott a külföldi munkalehetőségektől, ne dönthessen úgy, hogy inkább mégis megpróbálkozna ezzel is. Nyilván mindenki változik, akárcsak a körülmények. De nem szabad arra alapoznod, hogy igenis boldog nagycsaládosok lesztek, ha ő már most közli veled, hogy maximum egy kutyára tudod rávenni.

Mennyire vagytok egymással kompatibilisek?

Azaz mennyire hasonlítotok, mennyire egyezik a felfogásotok? Az ellentétek vonzzák egymást, hiszen érdekes és különleges megismerni olyasvalakit, aki merőben különbözik tőlünk. Hosszútávon azonban csak feszültséget generál az ellentétes vélemény. Akár olyan hétköznapi dolgokról is beszélhetünk, mint a kultúra iránti érdeklődés, a hobbi, a politika, a vallás, vagy éppen az étkezés… Ezek a mindennapok részei, és ha nagyon ellentétes nézeteket vallotok velük kapcsolatosan, akkor idővel – amikor a szerelem már nem lesz ilyen intenzív – garantáltan feszültségforrássá válnak.

Most nem zavar, hogy kétféle menüt főzöl, mert ő imádja a húst, te viszont nem vagy hajlandó megenni. De ezt később is tudod majd tolerálni? Most nem gond, hogy te vallásos vagy, ő viszont egyáltalán nem, de ha gyermeketek lesz, vajon meg tudtok egyezni a nevelését illetően? És így tovább… Ha pedig már esetleg most kiütköznek az ellentéteitek, akkor alaposan meg kell gondolnotok, mennyire stabil a közös jövőképetek.