Életmód / Fókuszban / Kikapcsolódás / Szórakozás / Táplálkozás

Ez a sört kedvelők új kedvence: Soproni Óvatos Duhaj Búza

Ez a sört kedvelők új kedvence: Soproni Óvatos Duhaj Búza

„Több száz éve komló helyett még különböző fűszer- és gyógynövényeket használtak a sörfőzők a belga búzasörök készítésekor. Ezt a hagyományt eleveníti fel a legújabb Óvatos Duhaj sörünk, amely már illatával is a nemes eredetre utal, citrusossága és fűszeressége pedig tökéletes ízharmóniát alkot” – fogalmazott Lados Péter, a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere.

„A Soproni Óvatos Duhaj Búzához nagy mennyiségben adtunk búzamalátát, ennek köszönheti a hagyományos búzasörökre jellemző fanyarságát. Fűszerként koriandert és narancshéjat alkalmaztunk, ami így együtt frissítő, gyümölcsös és citrusos ízt eredményez” – tette hozzá a szakember.

„Érdekes, hogy a belga búza egy olyan sörtípus, amelyet a hölgyek és az urak is előnyben részesítenek. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy fellelhető benne a jól ismert keserű sörösség, de erősen dominál a citrusosság, búzamalátás édesség is”– fejtette ki a sörfőzőmester.

A Soproni Óvatos Duhaj Búza főzéshez is kiváló, hiszen sörben pácolni vörös és fehérhúsokat is érdemes. Lángos vagy kenyér készítéshez is használhatunk sört, könnyíti, mégis testesebbé teszi a tésztát. A búzasör természetesen nem kizárólag búzából készül: az elnevezés arra utal, hogy az árpamaláta mellett búzát és búzamalátát is felhasználnak a sörmesterek.

A búza – az árpához képest – nem csak több napfényt jelent, hanem több keményítőt, sikért és szén-dioxidot: ha a sör folyékony kenyér, akkor a búzasör egy frissen sült, könnyű, világos héjú cipó, a belga búzasör pedig ennek is a fűszeres változata. Amíg a német búzasör ízvilágát döntően a készítéséhez felhasznált gabona határozza meg, a belga, és így az Óvatos Duhaj Búza is – elsősorban a hozzáadott citrusféléknek és fűszernövényeknek köszönhetően – gazdagabb, édesebb, karakteresebb.

1 hozzászólás

  • Avatar
    Óvatos Duhaj
    2020.11.30., 18:58

    A sört kedvelők azt is kedvelik, ha a kukorica messzire elkerüli a gyár területét.

    Válasz

Írj egy hozzászólást