Nem kedveled, mégis kedvesnek kell lenned vele? Módszerek, hogy erőltetés nélkül menjen

Nem kedveled, mégis kedvesnek kell lenned vele? Módszerek, hogy erőltetés nélkül menjen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Nem kedveled, mégis kedvesnek kell lenned vele? Módszerek, hogy erőltetés nélkül menjen

Rólam mindenki egyből látja, ha nem kedvelem – egyszerűen nem tudom titkolni, ha valaki nem szimpatikus számomra. Amikor tehetem, kerülöm a társaságát az illetőnek, ha azonban muszáj együttműködnünk valamiben, mindenképp a minimálisra szorítom a kötelező társalgást. Sokszor azonban nem ez a legjobb taktika, tapasztalataim szerint.

A főnököd, a kollégád, az anyósod, egy egykori barátod, akivel valami komoly indok miatt szakadt meg a barátság, vagy egy gyerekkori cimborád, akivel már szintén nem vagytok sülve-főve együtt – mindenkinek van valaki az életében, akit nem kedvel. Az egy dolog, hogy nem keresed a társaságukat, de ha összehoz a sors benneteket, még lehetsz velük kedves. Ehhez persze kellően érettnek kell lenned, hogy ne csak látszatkedvesség legyen.

Azok, akik megbántottak, valószínűleg általuk jogosnak vélt ok miatt tették, vagy talán rossz napjuk volt, esetleg nem is vették észre, hogy megbántottak, vagy csak rajtad töltötték ki a feszültséget.

Ezer oka lehet, ha valaki megbánt, és sajnos azon nem tudsz változtatni. Azon azonban igen, hogy te miként gondolkodsz erről, mit érzel, és hogyan cselekszel.

Ezáltal azt is te irányítod, hogy hogyan viszonyulsz hozzá – kedvesen vagy sem.

Mi lenne, ha azokkal is kedves lennél, akiket amúgy nem kedvelsz? Ezáltal másokat is erre ösztönzöl, így egy jobb világot teremtesz magad körül. A feladat tehát csupán annyi, hogy légy kedves azzal, akit nem kedvelsz. És hogy ezt hogyan teheted meg?

Kép forrása: racorn/depositphotos.com

Fogadd el, hogy nem lehetsz mindenkivel jóban!

Az első lépés, hogy elfogadod a tényt: nem lehetsz mindenkivel jóban. Ez nem jelenti azt, hogy rossz ember vagy, vagy más volna az, egyszerűen csak nincs közös hullámhossz. Ettől még dolgozhatsz azon, hogy megkedveld. Ajánld fel számára a segítséged, biztosítsd a támogatásodról, ezáltal kölcsönös tiszteletet alakíthatsz ki vele, esetleg megismered a hátteret, ami miatt eddig kevésbé kedvelted, és ez segít közelebb kerülnötök egymáshoz.

Próbálj meg pozitívan hozzáállni!

Ha úgy érzed, hogy valaki megbántott vagy szándékosan bosszant, ne vedd magadra, mert csak te fogsz idegeskedni miatta. Inkább próbáld elmondani neki, mivel bántott meg, és tisztázzátok a dolgokat. Mondd el, hogy mit érzel, de ne vádold meg, illetve kérd az ő visszajelzését is az érzéseiddel kapcsolatban. 

Minél pozitívabb vagy, annál kedvesebbnek tűnsz majd, és ez átragad arra is, akit nem kedvelsz.

Légy tisztában a saját érzéseiddel!

A saját érzéseiden csakis te uralkodhatsz. Csak akkor bosszanthatnak fel, ha hagyod. Ismerd fel az érzéseidet, és ne hagyd magad kihozni a sodrodból. Kezelj mindenkit kellő tisztelettel még akkor is, ha nem értesz vele egyet, és légy udvarias.

Ne vegyél mindent magadra!

Többnyire csak félreértésből erednek a viták, de ha mégis alapvető nézeteltérésed van valakivel, próbáld meg az ő nézőpontjából is látni a dolgokat. Ne reagálj túl semmit, mert a problémák hirtelen eszkalálódhatnak, és koncentrálj inkább a problémamegoldásra. Ha szükséged van némi gondolkodási időre, kérj egy kis haladékot, és gondold át a dolgokat. Ismerd meg őt jobban, és máris más színben fogod látni a személyét.

Nem könnyű a fenti tanácsokat betartani, de ne keress kibúvókat! Ne mondd, hogy nincs senki, aki megbántott volna, vagy akit nem szeretsz. Áss mélyebbre, és biztosan találsz ilyet. Ha pedig azt gondolnád, hogy te kellően kedves vagy mindenkivel, azokkal is, akiket annyira nem kedvelsz, figyeld meg magad jobban, és rájössz, hogy mindig, mindenkivel lehetsz kedvesebb. Toldd ki a határaidat, és lépj túl a komfortzónádon!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!