Ez a titka annak, ha a kávézóban mindig finomabbnak érzed a kávét

Ez a titka annak, ha a kávézóban mindig finomabbnak érzed a kávét

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a titka annak, ha a kávézóban mindig finomabbnak érzed a kávét

Nem tartom kifejezetten nagy kávérajongónak magamat, de ha arról van szó, hogy beüljünk kávézóba egy lattére, soha nincs ellenemre. Otthon viszont, bár van egy szuper, idehaza is nagyon népszerűnek számító kávéfőzőnk, és persze egy jól bevált kotyogós is, valahogy mégsem csábít annyira. Talán te is érezted már azt, hogy a kávézóban ivott cappuccino vagy eszpresszó is más, mint amit te főzöl, hogy csak a legegyszerűbb kávékat említsem. De vajon miért?

Nem mindegy, ki készíti

A kávéval ellentétben a kínai ételekért már hosszú évek óta töretlenül rajongok, és nehezen állom meg, hogy ne sétáljak be akár hetente többször is a kedvenc helyi éttermembe elvinni egy-egy adag ebédet vagy vacsorát. Pontosan ez segített igazán megérteni azt is, hogy miért lehet finomabb egy olyan kávé, amit kávézóban iszunk. A tulajdonos hölgy ugyanis elárulta, hogy még otthon sem ugyanolyan az étel, amit ők készítenek, mint helyben.

Ráadásul az évek során azt is észrevettem, hogy azokban az éttermekben, amelyekben a szakács is kínai, valahogy minden finomabbnak tűnik. Nem véletlen az sem, hogy tipikus magyar ételekből is sokszor az ízlik nekünk a legjobban, amit ott készítenek, ahonnan származik, vagy tudatosan a hagyományos jellegre helyezik a hangsúlyt. Nos, valahol a kávéházas italok titka is itt kezdődik.

Ha ugyanis egy jól felszerelt kávézóba térünk be, ahol az italokat ráadásul egy képzett barista készíti, akkor úgy kapjuk meg a kávét, hogy abban bizony jó eséllyel a tudásuk is benne van. Mindez pedig a végeredményen is érződik. A különleges italokat keresők számára pedig a kávézók általában többféle szirupot, ízesítőt és tejet kínálnak, mint amivel egy átlagos kávéfogyasztó rendelkezik otthon.

Anastaisa Ilina-Makarova/pexels.com

A kávébab és a pörkölés is fontos

Az igazán minőségi kávézók rendkívül friss kávébabot használnak. Ha csak szimplán egy csésze olyan kávéra vágysz, aminek igazán jó az íze, akkor egy ilyen kávézóban érdemes keresned. Az ökölszabály szerint a pörkölés utáni hetedik és huszonegyedik nap között a legfinomabb kávé, de természetesen ezután is jobb lehet. Ahhoz viszont, hogy szuper frissnek tekinthessük, ezt érdemes figyelembe vennünk, főleg, hogy a kávébabok idővel veszítenek az ízükből.

Ideális esetben egyébként a kávébabokat az üzletben pörkölik, ezért érdemes előnyben részesítenünk azokat a szaküzleteket, amelyek rendelkeznek ezzel a lehetőséggel.

Bár sok kávézónál ez nem adott, számíthat az is, hogy mivel a kávéra összpontosítanak, ott jóval több fogy belőle, mint egy átlagos háztartásban. Otthon viszont lehet, hogy hosszú hetekig vagy hónapokig is tároljuk a pörkölt kávét. Minél később iszunk belőle, annál kevésbé fogjuk finomnak érezni.

Mit tehetsz, hogy otthon is finomabb legyen a kávé?

Az első és legfontosabb lépés az, hogy szerezz be olyan kávébabot, amely valóban friss. Ezt van, hogy megteheted helyi kávézóktól is, de online egész biztosan rendelhetsz. Emellett pedig egy jó kávédarálót is érdemes beszerezned. Ha ezek megvannak, akkor már csak arra ügyelj, hogy lehetőleg egyszerre annyi kávét tárolj otthon, amennyi 1-2 héten belül el is fogy. Mindezeket betartva szinte biztos, hogy finomabbnak fogod érezni az otthoni kávét, de persze ettől még a számodra szimpatikus kávézókat is keresd fel, ha éppen ahhoz van kedved.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!