Egészség / Életmód

Katona-módszer: egy magyar szabadalom, amely esélyt ad a sérült babáknak

Katona-módszer: egy magyar szabadalom, amely esélyt ad a sérült babáknak

Kevesen tudják, hogy az idegrendszeri károsodással született babák gyógyítására kifejlesztett Katona-módszer magyar szabadalom. Az országban egyedül a budapesti Szent Margit Kórházban létezik csecsemőneurológiai osztály, ahol a Katona Ferenc professzor által létrehozott speciális módszerrel fejlesztik a csecsemőket.

A koraszülötteknél az átlagosnál gyakrabban fordul elő valamilyen agykárosodás, de korántsem csak náluk áll fenn az agy és a perifériás idegkárosodás esélye. Többféle ok miatt sérülhet akár az érett csecsemõ idegrendszere is, kezdve a szülés közben fellépõ oxigénhiánytól, az agyvérzésen át a különbözõ genetikai tényezõkig. A fel nem ismert agykárosodás pedig késõbb kihat a mozgásszervek és az értelem működésére. Az újszülöttkorban felismert idegrendszeri károsodás azonban sokszor teljesen meggyógyítható a speciálisan erre a célra kifejlesztett orvosi módszer segítségével.

Minél hamarabb, annál jobb

Hazánkban jelenleg kizárólag a Szent Margit Kórházban működik fejlődésneurológiai osztály, ahol az orvosok már a csecsemõ néhány hetes, hónapos korában ki tudják szûrni a neurológiai eltéréseket. Ennek azért van jelentõsége, mert egyhetes kortól kb. három hónapos korig lehet a legnagyobb eséllyel módosítani a baba idegpályái között kialakulni készülõ kóros kapcsolódásokat. „Egy újszülött idegrendszerében folyamatosan, napról napra fejlõdnek ki a késõbb megjelenõ, akaratlagos mozgásokhoz (pl. ülés, állás, járás) szükséges idegrendszeri hálózatok. Speciális, naponta többször kiváltott mozgássorozattal szerencsére módosíthatóak az agy sérülése miatt kóros irányba alakuló kapcsolatok – meséli dr. Felkai Mária gyermekorvos, gyermekneurológus. – Ám a felismerés nem egyszerű, speciális tudást igényel a gyermekorvostól, védõnõtõl, hogy egészen korán észrevegye a rendellenességre utaló jeleket.”

Többnapos alapos kivizsgálás vár azokra az újszülöttekre, akik még idõben bekerülnek az osztályra. Ennek során gyógytornász, orvos és csecsemőpszichológus vizsgálja őket, szemészeti, elektrofiziológiai vizsgálatokon esnek át. Látogatásomkor dr. Felkai Mária egy sakktáblaszerû lapot tartott elém. „Egy egészséges idegrendszerrel rendelkezõ újszülött azonnal ráfixál erre a lapra, és ha mozgatom, követi a tekintetével. Az idegrendszeri károsodással született babák azonban a legtöbbször ránéznek, majd elkalandozik a tekintetük.

A munka java azonban hazamenetel után vár a csecsemõre és szüleire. A kórházban ugyanis megtanítanak a szülőknek egy speciális, húszperces mozgássorozatot, amelyet naponta ötször-hatszor kell ismételni. Azért ilyen gyakran, mert a csecsemõ idegi kapcsolatai folyamatosan és nagyon gyorsan változnak. 

A teljes cikket a Családi Lap 2016 novemberi számában olvashatod el!

Szerző: Oross Veronika

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást